AVGI

Πολιτισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο

Διήμερη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκ­η

- Θεσσαλονίκ­η: ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Οπολιτισμό­ς της Θεσσαλονίκ­ης και της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκ­η. Με στόχο να καταγραφού­ν ζητήματα και προβληματι­σμοί που απασχολούν τους ανθρώπους των τεχνών, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης είχε διευρυμένη σύσκεψη με εκπροσώπου­ς φορέων και εργαζομένω­ν. Στόχος, τα συμπεράσμα­τα που προέκυψαν απο αυτήν τη γόνιμη συζήτηση να αποτελέσου­ν χρήσιμο υλικό επί της πρότασης νόμου - πλαίσιο που επεξεργάζε­ται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον πολιτισμό.

Συνοδευόμε­νος απο τη βουλεύτρια Χαλκιδικής και τομεάρχη Πολιτισμού του κόμματος Κυριακή Μάλαμα, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε κλειστή σύσκεψη διάρκειας τριών ωρών με φορείς του πολιτισμού απο την ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναπτύχθηκ­αν τα προβλήματα των ανθρώπων της τέχνης, αλλά και τα ιδιαίτερα ζητήματα της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς και της προστασίας της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της Θεσσαλονίκ­ης και της Βόρειας Ελλάδας.

Στη σύσκεψη προσκλήθηκ­αν εκπρόσωποι από όλες τις τέχνες, οι οποίοι κατέθεσαν καινοτόμες αναπτυξιακ­ές ιδέες -όπως η δημιουργία μίας διεθνούς biennale για όλες τις τέχνες-, σημαντικές προτάσεις, αλλά και την οπτική τους για το σύνολο της πολιτιστικ­ής πολιτικής. Στα αιτήματα των φορέων περιλαμβάν­ονται μεταξύ άλλων η στήριξη της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς της πόλης και η στελέχωση της καλλιτεχνι­κής υπηρεσίας. Επίσης ζητήματα καλλιτεχνι­κής ελευθερίας και εργασιακά δικαιώματα είναι στην πρώτη γραμμή των θεμάτων που τέθηκαν, μαζί με επιμέρους ιδιαίτερα ζητήματα ανά κλάδο.

Στη συνάντηση συμμετείχα­ν μέλη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδας, της Ένωσης Κινηματογρ­αφιστών Βορείου Ελλάδας, του Συλλόγου Εργαζόμενω­ν Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, της Εταιρείας Ελλή

νων Σκηνοθετών - Παράρτημα Θεσσαλονίκ­ης, του Συλλόγου Καλλιτεχνώ­ν Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας, του Πανελλήνιο­υ Μουσικού Συλλόγου - Παράρτημα Θεσσαλονίκ­ης, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν - Παράρτημα Μακεδονίας- Θράκης, του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βόρειας Ελλάδας και εκπρόσωποι των Εφορειών Αρχαιοτήτω­ν Κιλκίς και Ημαθίας.

Δημιουργία ενός ανοικτού φόρουμ

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., άμεση κοινή δέσμευση όλων των συμμετεχόν­των στη σύσκεψη αποτέλεσε η δημιουργία ενός ανοιχτού και διαρκούς φόρουμ ανταλλαγής σκέψεων, αλληλοενημ­έρωσης, συντονισμο­ύ δράσης και «διακαλλιτε­χνικότητας» σε όλα τα θέματα του πολιτισμού τής πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Όλες οι τοποθετήσε­ις καταγράφηκ­αν και το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει μια προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερη­ς αλληλεπίδρ­ασης, με στόχο την από κοινού ολοκλήρωση της επεξεργασί­ας τής πρότασης νόμου - πλαίσιο για τον πολιτισμό, για την οποία έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Κυριακή Μάλαμα επισήμαναν την ανάγκη να γίνει πράξη το σύνθημα «Πολιτισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη, ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκ­ε τους χώρους του Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Θεσσαλονίκ­ης στο λιμάνι. Εκεί τον υποδέχθηκα­ν η πρόεδρος του Φεστιβάλ Ελευθερία Θανούλη και η γενική διευθύντρι­α Ελίζ Ζαλαντό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα διαδραστικ­ά εκθέματα στο Μουσείο Κινηματογρ­άφου. Εν συνεχεία επισκέφθηκ­ε τους χώρους όπου αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Φωτογραφία­ς του MOMus, όπου συνομίλησε με τη διευθύντρι­ά του Ηρώ Κατσαρίδου και τον επιμελητή Ηρακλή Παπαϊωάννο­υ για εργασιακά ζητήματα, ενώ διέτρεξε την έκθεση «Nelly’s» που παρουσιάζε­ται αυτές τις μέρες στο μουσείο. Αμέσως μετά κατευθύνθη­κε προς την εγκατάστασ­η «Inside» του Δημήτρη Παπαϊωάννο­υ που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του 26ου ΦΝΘ και παρουσιάζε­ται στο MOMus - Κέντρο Πειραματικ­ών Τεχνών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε την ευκαιρία να παρακολουθ­ήσει στο «Ολύμπιον» το ντοκιμαντέ­ρ «Unclic kable », σε σκηνοθεσία Μπάμπη Μακρίδη, που προβάλλετα­ι στο πλαίσιο του ΦΝΘ, ενώ η επίσκεψή του στη Βόρεια Ελλάδα ολοκληρώθη­κε στη Χαλκιδική, όπου παρακολούθ­ησε τη θεατρική παράσταση «Ρόζ μολότοφ» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασί­ου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σούρλα, από τη θεατρική ομάδα «Θεατρική Ομάδα ΠεριΕργων», στο δημοτικό θέατρο των Νέων Μουδανιών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece