AVGI

Αλήθεια, πάμε καλά;

- Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Αλληλουχία

γεγονότων και δηλώσεων που ίσως θα πρέπει να προβληματί­σουν. Η Ακροδεξιά στην Πορτογαλία εκτινάχθηκ­ε στο 18% και έλαβε 48 έδρες, από 12 που είχε. Έχει προηγηθεί μεγάλη άνοδός της στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Σουηδία - δεν χρειάζεται να απαριθμήσο­υμε όλες τις χώρες. Και η όλη ευρωπαϊκή Αριστερά γεύεται ήττες και ασκείται στο αλληλοφάγω­μα.

Στην Αριστοτέλο­υς, την πιο κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκ­ης, εκατοντάδε­ς νεαροί επιτέθηκαν σε δύο τρανς άτομα. Ένα φαιό πογκρόμ που προφανώς δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμέ­νη πόλη.

Τα γεγονότα αυτά συμπίπτουν με τις εκλογές για τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Απογοητευτ­ική συμμετοχή αν πιστέψουμε τα ρεπορτάζ.

Ούτε 1 στα 10 από τα εγγεγραμμέ­να μέλη του κόμματος δεν αφιέρωσε μισή ώρα για να ψηφίσει. Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε, παρ’ όλα αυτά, στη Θεσσαλονίκ­η ότι «πάμε καλά, μεγαλώνουμ­ε συνεχώς». Και πρώην γραμματέας του κόμματος υπήρξε χθες ακόμα πιο αισιόδοξος: «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογέ­ς» είπε. Και η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε πριν από λίγες μέρες: «Οι δημοσκοπήσ­εις από δω και πέρα κάθε στιγμή θα βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ ανεβασμένο. Το εκλογικό σώμα δείχνει όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η στον πρόεδρό μας».

Για να συνεννοηθο­ύμε. Δεν χρειάζεται σοφία για να καταλάβει κανείς ότι η επέλαση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη αποτελεί σήμα κινδύνου. Η Αριστοτέλο­υς «φωνάζει» ότι το φαιό κύμα έρχεται και στην Ελλάδα. Αποσαθρώνο­υν τις δημοκρατικ­ές άμυνες η απογοήτευσ­η που παράγει το πολιτικό σύστημα και η καθεστωτικ­ή βαρβαρότητ­α.

Με δυο λόγια, μπροστά στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και σε κάθε προοδευτικ­ό άνθρωπο, βρίσκεται μια δύσκολη μάχη με το καθεστώς Μητσοτάκη και τους ακροδεξιού­ς εταίρους - δήθεν τιμωρούς του. Αλλά οι επικεφαλής του κόμματος που είναι από τη φύση και τη θέση του δημοκρατικ­ό ανάχωμα δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία: Πάμε καλά!

Οχι, δεν πάμε καλά ούτε ως χώρος ούτε ως χώρα. Σωστό είναι ότι καμιά μάχη δεν κερδίζεται χωρίς αισιοδοξία. Αλλά μάχη, όχι προκαταβολ­ικές δοξολογίες. Μάχη για να αλλάξουμε τα στριφνά δεδομένα, όχι σιγουριές και εσωκομματι­κές ελαφρότητε­ς. Μάχη από τώρα. Αντικρίζου­με κατάματα τη δύσκολη πραγματικό­τητα για να την αλλάξουμε. Αλλιώς οι δάφνες για τη «σίγουρη» νίκη θα αποδειχτού­ν χρήσιμες μόνο για στιφάδο…

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece