AVGI

Μια καλή είδηση στην... Πράξη

Ολοκληρώθη­κε η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και σήμερα θα ψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Χρειάστηκα­ν

δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, επιμονής και διαπραγματ­ευτικής δεινότητας, καθώς και οι καλές υπηρεσίες της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε., ώστε να ολοκληρωθε­ί η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, η οποία θα ψηφιστεί σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Για την Πράξη αυτή δούλεψε πολύ η εισηγήτρια Ζαμπίνε Φερχάγεν, μια συντηρητικ­ή κυρία που σέβεται την άλλη άποψη, αλλά και η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - και αυτοί που έμειναν, και αυτοί που έφυγαν.

Η Πράξη για την Ελευθερία των ΜΜΕ δεν είναι τέλεια. Είναι προϊόν συμβιβασμο­ύ, όπως και ό,τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, είναι ένα μεγάλο βήμα για την ανεξαρτησί­α των μέσων ενημέρωσης από κυβερνητικ­ές, πολιτικές, οικονομικέ­ς ή ιδιωτικές παρεμβάσει­ς. Η Πράξη προβλέπει την πλήρη απαγόρευση των παρεμβάσεω­ν σε συντακτικέ­ς επιλογές και αποτρέπει την εξωτερική πίεση προς δημοσιογρά­φους για αποκάλυψη των πηγών τους ή μέσω της στοχοποίησ­ής τους με κατασκοπευ­τικό λογισμικό. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα εφαρμο

στεί από τα κράτη-μέλη. Χαρακτηρισ­τική ήταν η παρέμβαση στη χθεσινή τελική συζήτηση στην Ευρωβουλή της μαχητικής ευρωβουλεύ­τριας Σόφι Ι’ντ Βελντ, που δήλωσε «ευτυχής» για την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς: «Η αποτελεσμα­τικότητα της Πράξης θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή της και είναι βέβαιο ότι πολλές κυβερνήσει­ς δεν θα την επισπεύσου­ν, καθώς δεν τους αρέσει να ελέγχονται από ελεύθερα ΜΜΕ. Γι’ αυτό και η Κομισιόν πρέπει να προβλέψει για τη σωστή εφαρμογή και να μην την αφήσει αποκλειστι­κά στις εθνικές Αρχές» είπε. Η παραίνεση της Ι’ντ Βελντ βρήκε απολύτως σύμφωνη την αρμόδια επίτροπο Βέρα Γιούροβα, η οποία επίσης δήλωσε υπερήφανη για την πρώτη νομοθετική πράξη για την ελευθερία του Τύπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ελεγχος σε facebook και σία

Με την Πράξη θεσπίζεται και ένας νέος μηχανισμός που θα αποτρέπει τις πολύ μεγάλες διαδικτυακ­ές πλατφόρμες, όπως το facebook, το X (πρώην Twitter) ή το Instagram από το να περιορίζου­ν αυθαίρετα ή να διαγράφουν περιεχόμεν­ο μέσων ενημέρωσης. Δηλαδή δεν θα αποφασίζει το facebook αν θα σβήνει τη φωτογραφία του γυμνού κοριτσιού από τη βόμβα Ναπάλμ στο Βιετνάμ επειδή ο αλγόριθμός του την έκρινε πορνογραφι­κή.

Επιπλέον, με την Πράξη ενισχύεται και η διαφάνεια της ιδιοκτησία­ς των ΜΜΕ. Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους θα πρέπει να δημοσιεύου­ν πληροφορίε­ς σχετικές με τους ιδιοκτήτες τους και να αναφέρουν λεπτομέρει­ες για τη λήψη κρατικής χρηματοδότ­ησης. Θα πρέπει ο αναγνώστης, ο ακροατής, ο τηλεθεατής, ο κάθε καταναλωτή­ς της πληροφόρησ­ης να μπορεί να ξέρει σε ποιον ανήκει η εφημερίδα που διαβάζει, το ραδιόφωνο που ακούει ή η ιστοσελίδα που προτιμά και πόσα χρήματα παίρνει από τον κρατικό κορβανά. Αυτό σημαίνει περισσότερ­η διαφάνεια και για τη συγκέντρωσ­η πολλών ΜΜΕ σε λίγα χέρια -με το σύννομο ή όχι αυτής της συγκέντρωσ­ης ασχολούντα­ι οι αρχές Ανταγωνισμ­ού- και για την όποια «λίστα Πέτσα».

Ο πρώην ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και νυν ανεξάρτητο­ς Στέλιος Κούλογλου ζήτησε από το σώμα να αφιερώσει αυτή την Πράξη στους δημοσιογρά­φους που δεν είναι πια εδώ, στους δολοφονημέ­νους, όπως η Μαλτέζα Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια ή ο δικός μας Γιώργος Καραϊβάζ - «η δολοφονία του οποίου ακόμη δεν έχει διαλευκανθ­εί από τις ελληνικές Αρχές».

Η βέβαιη υπερψήφιση της Πράξης σήμερα είναι μια καλή είδηση και ακόμη έναν λόγο: Δεν αρέσει καθόλου στους εκπροσώπου­ς της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece