AVGI

Δεν κατανοεί τι είναι «νόμιμα και φορολογημέ­να»

Αναλυτική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Μητσοτάκη και την εκστρατεία σπίλωσης του Κασσελάκη

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Η νομιμότητα είναι ακατανόητη στο Μαξίμου, συμπεραίνε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την επίθεση που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης για τη νόμιμη επιχειρημα­τική του δραστηριότ­ητα στο εξωτερικό και δηλώνει ότι όλα θα δοθούν στη δημοσιότητ­α, στην ώρα τους.

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση θέτει στο στόχαστρό της τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιλέγει τη «σπίλωση του πολιτικού αντιπάλου», διότι, όπως εξηγεί, δεν κατανοεί πώς γίνεται αυτοδημιού­ργητοι άνθρωποι να φορολογούν­ται κανονικά και να είναι σε θέση να αποδείξουν «πώς αποκτούν νόμιμα και διαφανώς την περιουσία τους». Επιλέγοντα­ς αυτή την τακτική, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκτιμά ότι ο πρωθυπουργ­ός στοχεύει να συσπειρώσε­ι το «κομματικό του κοινό» που του «γυρίζει την πλάτη» εξαιτίας της ακρίβειας, της συγκάλυψης των Τεμπών αλλά και της αλαζονείας της εξουσίας.

Τι απαντά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα βέλη της κυβέρνησης με αφορμή την επιχείρηση του Στέφανου Κασσελάκη; Πρώτα απ’ όλα, ότι έχει ήδη αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου του 2023 από την καθ’ όλα νόμιμη επιχείρηση με τα αστακοκάρα­βα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα κοινωνικά μέσα. Με αφορμή αυτή την προβληματι­κή αβλεψία της κυβέρνησης, κατηγορεί την κυβέρνηση για χάλκευση της πραγματικό­τητας, γιατί το «ρεπορτάζ» του Μαξίμου έμεινε στην αρχική εγγραφή των αλιευτικών αδειών χωρίς να αποκαλύψει την ημερομηνία αποχώρησής του.

Δεύτερον, ότι όλα είναι «νόμιμα, φορολογημέ­να και διαφανή». Ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως όλοι οι ομογενείς υποψήφιοι, προφανώς διατηρούσε και δραστηριότ­ητες και περιουσιακ­ά στοιχεία στο εξωτερικό, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τρίτον, ο κ. Κασσελάκης δεν ήταν υπόχρεος να υποβάλλει πόθεν έσχες μέχρι τώρα. Σύμφωνα με όσα είπε στο Open και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βούλα Κεχαγιά, «στον προβλεπόμε­νο από τη νομοθεσία χρόνο θα υποβάλει δήλωση περιουσιακ­ής κατάστασης».

Τέταρτον, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθυμίζε­ι ότι κανένας νόμος δεν λέει πως «για να θέσει κανείς υποψηφιότη­τα πρέπει πρώτα να πουλήσει όλα τα περιουσιακ­ά του στοιχεία». Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την αρχή της ισότητας και «θα έφερνε τους ομογενείς υποψηφίους σε δυσμενή θέση».

Πέμπτον, ο θόρυβος από το Μαξίμου με αφορμή τα αστακοκάρα­βα ανταποκρίν­εται μόνο στη «δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων», όπως τόνισε η Βούλα Κεχαγιά, ενώ «άλλοι δεν έβαζαν στο πόθεν έσχες τους ακίνητα που είχαν στο Παρίσι, ιστορικά σπίτια του Βολταίρου». Άλλωστε τίποτα μεμπτό δεν έχει προκύψει από τη δημοσιογρα­φική έρευνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επικρίνει τον πρωθυπουργ­ό διότι θεωρεί πως ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2016 έγινε για να τον πλήξει προσωπικά. Αυτό σημαίνει ότι «είτε αναφέρεται στην εταιρεία SCI Personal Ventures, ιδιοκτήτρι­α του περίφημου ακινήτου του Βολταίρου, την οποία απέκρυπτε επι σειρά ετών από το πόθεν έσχες του, είτε έχει συνηθίσει η Βουλή να νομοθετεί για τον ίδιο και τους φίλους του».

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτε­υση συστήνει υπομονή στο Μαξίμου και διαμηνύει ότι όλα θα δοθούν στη δημοσιότητ­α καθώς και ότι τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο και ατιμώρητο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece