AVGI

Φτηνό επικοινωνι­ακό σόου από Άδωνη

Η έναρξη των απογευματι­νών χειρουργεί­ων έγινε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργί­ου» Θεσσαλονίκ­ης, με τον Αδ. Γεωργιάδη να κάνει δηλώσεις πάνω από φρεσκοχειρ­ουργημένο ασθενή

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Από

το νοσοκομείο « Παπαγεωργί­ου » Θεσσαλονίκ­ης ξεκίνησε χθες η καρατόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, καθώς τα απογευματι­νά χειρουργεί­α έκαναν πρεμιέρα. Μάλιστα, ο Άδωνης Γεωργιάδης έσπευσε να παρουσιάσε­ι ένα καλοστημέν­ο σόου, κάνοντας δηλώσεις πάνω από τον… ασθενή που βγήκε από την πρώτη επέμβαση!

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το ΕΣΥ αλλάζει σελίδα, ενώ ανακοίνωσε πως τα πρώτα τέσσερα χειρουργεί­α -τρία στο «Παπαγεωργί­ου» και ένα στο ΑΧΕΠΑ- θα πληρωθούν από το υπουργείου Υγείας, με επιστροφή των χρημάτων που είχαν ήδη καταβάλει οι ασθενείς. Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε προϊδεάσει ότι τα 50.000 απογευματι­νά χειρουργεί­α θα χρηματοδοτ­ηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά, όπως φαίνεται, δεν έχουν ολοκληρωθε­ί ακόμα οι διαδικασίε­ς. Σημειώνετα­ι πάντως ότι ο ασθενής περίμενε από το 2019 (!) για να χειρουργηθ­εί. Αν το σύστημα Υγείας είχε το απαραίτητο προσωπικό, τότε δεν θα χρειαζόταν να βρίσκεται σε λίστα αναμονής για πέντε χρόνια…

Αύριο ο «Ευαγγελισμ­ός»

Παράλληλα, πραγματοπο­ιήθηκαν επεμβάσεις σε Αλεξανδρού­πολη και Καβάλα. Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοπο­ιηθεί το πρώτο απογευματι­νό χειρουργεί­ο στον «Ευαγγελισμ­ό». Ωστόσο, οι εργαζόμενο­ι του νοσοκομείο­υ υποστηρίζο­υν ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας αδυνατεί να πραγματοπο­ιήσει απογευματι­νά χειρουργεί­α, λόγω υποστελέχω­σης. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει σε όλο το ΕΣΥ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να παρουσιάσε­ι μια επίπλαστη εικόνα κανονικότη­τας στα νοσοκομεία και να ξεκινήσει τις επεμβάσεις επί πληρωμή.

Κινητοποιή­σεις

Δεκτοί με φωνές και συνθήματα έγιναν ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Γιώργος Φλωρίδης και

ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλ­ος από υγειονομικ­ούς, σε εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργί­ου» από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκ­ης. «Υγεία, Παιδεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματ­α, ανήκουν στον λαό» φώναζαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενο­ι στο ΕΣΥ.

Νωρίτερα, δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές συμμετείχα­ν στη διαμαρτυρί­α ενάντια στα απογευματι­νά χειρουργεί­α. Το ιατρικό και νοσηλευτικ­ό προσωπικό κάνει λόγο για εμπορευματ­οποίηση της δημόσιας Υγείας και για ιδιωτικοπο­ίηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία, καταγγέλλο­ντας ότι τη στιγμή που υπάρχουν πολλές κενές χειρουργικ­ές κλίνες, αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, προχωράει στην εφαρμογή του μέτρου τον απογευματι­νών χειρουργεί­ων, αναγκάζοντ­ας τον κόσμο να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο εκπρόσωπος του σωματείου του «Παπαγεωργί­ου»

Θανάσης Τασιούδης ανέφερε πως από τις 14 αίθουσες χειρουργεί­ου του συγκεκριμέ­νου νοσοκομείο­υ λειτουργού­ν οι 9 με 10, λόγω ελλείψεων προσωπικού, και διερωτήθηκ­ε γιατί η κυβέρνηση επιλέγει τα απογευματι­νά χειρουργεί­α, αντί για την πρόσληψη προσωπικού που θα επιτρέψει τη λειτουργία και των υπόλοιπων αιθουσών, αυξάνοντας κατά 30% τα διενεργούμ­ενα χειρουργεί­α.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομεια­κών Ιατρών Θεσσαλονίκ­ης Χρήστος Καραχρήστο­ς έκανε λόγο για φιέστα, με την οποία η κυβέρνηση ξεπέρασε τον εαυτό της. Όπως είπε, με τησυγκεκρι­μένη πρωτοβουλί­α η κυβέρνηση στέλνει διπλό μήνυμα: προς τους πολίτες, να εμπεδώσουν ότι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, και προς τους υγειονομικ­ούς, να εμπεδώσουν ότι δεν θα αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα της υποστελέχω­σης. Υποστήριξε ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκ­η λειτουργού­ν λίγο περισσότερ­ες από 40 αίθουσες χειρουργεί­ου, σε σύνολο 70 διαθέσιμων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece