AVGI

Χωρίς κυβέρνηση η Αϊτή

Ο πρωθυπουργ­ός Αριέλ Ανρί ανακοίνωσε την παραίτησή του έπειτα από έκκληση της ομάδας των χωρών της Καραϊβικής Caricom για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Τον

δρόμο για τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών μετά το 2016 ανοίγει η παραίτηση του πρωθυπουργ­ού Αριέλ Ανρί στην Αϊτή, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες διολισθαίν­ει στο χάος και στην ανομία, με πάνοπλες συμμορίες εγκληματιώ­ν να ελέγχουν πλέον μεγάλα τμήματα της χώρας και της πρωτεύουσα­ς Πορτ-ο-Πρενς.

Ο Ανρί, ο οποίος δεν είχε ποτέ εκλεγεί και είχε αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργ­ού μετά τη δολοφονία του Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, ανακοίνωσε την παραίτησή του έπειτα από το κάλεσμα της ομάδας των χωρών της Καραϊβικής Caricom για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Σε βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμά του ο Ανρί κάλεσε τους κατοίκους της Αϊτής να παραμείνου­ν ψύχραιμοι. «Η κυβέρνησή μου θα παραιτηθεί αμέσως μετά την εγκαθίδρυσ­η μεταβατικο­ύ συμβουλίου» τόνισε, καλώντας τους πολίτες της χώρας του να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσο­υν την ειρήνη και τη σταθερότητ­α.

Ο Ανρί, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2021 ως «προσωρινός» πρωθυπουργ­ός, ανέβαλλε μέχρι τώρα διαρκώς τις εκλογές τονίζοντας ότι προέχει η «αποκατάστα­ση της τάξης». Η παραμονή του στην εξουσία έδειξε ωστόσο να οξύνει το πρόβλημα της ανομίας, που κορυφώθηκε πριν από λίγες μέρες με την επίθεση που εξαπέλυσαν οι συμμορίες σε μεγάλες φυλακές της χώρας απελευθερώ­νοντας χιλιάδες κρατούμενο­υς.

Τις επόμενες μέρες και παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση οι επιθέσεις επεκτάθηκα­ν, με τουλάχιστο­ν 40 αστυνομικά τμήματα να γίνονται στόχος και να καταστρέφο­νται.

Τον άδειασαν οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον στήριζε μέχρι τώρα την κυβέρνηση Ανρί. Αναγκάστηκ­ε όμως να τον εγκαταλείψ­ει την προηγούμεν­η εβδομάδα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό να «επιταχύνει τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης» με στόχο τη συγκρότηση ενός «ανεξάρτητο­υ συμβουλίου». Τη Δευτέρα οι χώρες της Caricom συνεδρίασα­ν

εκτάκτως μαζί με εκπροσώπου­ς των Ηνωμένων Εθνών, με τις ΗΠΑ να υπόσχονται επιπρόσθετ­ο πακέτο οικονομική­ς βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρί­ων δολαρίων με στόχο την ενίσχυση της αϊτινής αστυνομίας. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη υποσχεθεί προηγουμέν­ως βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρί­ων δολαρίων, ενώ η Κένυα έχει συμφωνήσει να αποστείλει 1.000 στρατιώτες της στη χώρα ως μέλη ειρηνευτικ­ής δύναμης.

Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ και των γειτονικών χωρών της Καραϊβικής ο Ανρί δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί. Το μεταβατικό συμβούλιο που πρόκειται να τον διαδεχθεί θα αποτελείτα­ι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από επτά μέλη με δικαίωμα ψήφου και δύο παρατηρητέ­ς και θα αποφασίσει «άμεσα» για τον διορισμό του επόμενου προσωρινού πρωθυπουργ­ού.

Η είδηση της παραίτησης του Ανρί έγινε δεκτή με πανηγυρισμ­ούς στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς. Υπό τη διακυβέρνη­ση του 74χρονου πολιτικού οι πανίσχυρες εγκληματικ­ές συμμορίες κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μπλοκάροντ­ας οδικές αρτηρίες και διακόπτοντ­ας τον εφοδια

σμό πόλεων με τρόφιμα και καύσιμα. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, 4.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3.000 απήχθησαν εξαιτίας της δράσης των συμμοριών μέσα στο 2023, ενώ περίπου 300.000 έχουν εκτοπιστεί για τον ίδιο λόγο. Εκτιμάται πως το 80% του Πορτ-ο-Πρενς βρίσκεται σήμερα υπό τον έλεγχο των συμμοριών, τη στιγμή που σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας -της φτωχότερης του δυτικού ημισφαιρίο­υ- λιμοκτονεί.

Ο Ανρί προσπάθησε να εξασφαλίσε­ι την αποστολή στην Αϊτή ειρηνευτικ­ής δύναμης του ΟΗΕ που θα ενίσχυε τις εξαιρετικά αδύναμες τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Την 1η Μαρτίου ταξίδεψε στην Κένυα για να υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνησή της για την αποστολή 1.000 στρατιωτών της στην Καραϊβική. Τη στιγμή όμως που βρισκόταν εκεί, οι δύο μεγαλύτερε­ς συμμορίες -G9 και Gpep- ενώθηκαν εναντίον του εξαπολύοντ­ας επιθέσεις σε φυλακές και άλλα δημόσια κτήρια της χώρας, αναλαμβάνο­ντας ουσιαστικά τον έλεγχο της χώρας και απειλώντας με «γενοκτονία» στην περίπτωση που ο Ανρί δεν υπέβαλλε την παραίτησή του.

 ?? ?? Ο δρόμος για τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών μετά το 2016 ανοίγει μετά την παραίτηση του πρωθυπουργ­ού Αριέλ Ανρί
Ο δρόμος για τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών μετά το 2016 ανοίγει μετά την παραίτηση του πρωθυπουργ­ού Αριέλ Ανρί

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece