AVGI

Εθνικιστικ­ές κορώνες κατά μιας αφίσας

Aπάντηση απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού της έδωσε η σκηνοθέτις Ελίνα Ψύκου, σημειώνοντ­ας: «Μάλλον, στο μυαλό τους, πάθη επιτρέπετα­ι να περνάνε δημόσια μόνο οι άντρες. Οι γυναίκες ας κρατήσουν τα πάθη για το σπίτι»

- Θεσσαλονίκ­η: ΕΥΓΕΝΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Τα

συντηρητικ­ά αντανακλασ­τικά της Θεσσαλονίκ­ης προκάλεσε η αφίσα της ταινίας «Αδέσποτα κορμιά» της σκηνοθέτιδ­ας Ελίνας Ψύκου, στην οποία απεικονίζε­ται σταυρωμένη μια ημίγυμνη έγκυος γυναίκα. Μετά από δύο ταινίες μυθοπλασία­ς, η σκηνοθέτις υπογράφει τώρα το ντοκιμαντέ­ρ με τη μορφή road movie, όπου «οι ηρωίδες του ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που ολοένα συντηρικοπ­οιείται, διεκδικώντ­ας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεσ­η του σώματός τους».

Μετά την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από το κόμμα Νίκη, με την οποία ζητούσε να ασκηθεί λογοκρισία στο εικαστικό της αφίσας της ταινίας, υπήρξε ένα μπαράζ αντιδράσεω­ν. Μία απο αυτές προήλθε απο τον μητροπολίτ­η Θεσσαλονίκ­ης Φιλόθεο, ο οποίος με επιστολή του προς την Ελίζ Ζαλαντό, γενική διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης, όπου προβάλλετα­ι το ντοκιμαντέ­ρ, ζητεί να μην αναρτηθεί η αφίσα, διότι «είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικ­ό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης». Υπήρξαν επίσης συντονισμέ­νες υβριστικές αναφορές από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το αποκορύφωμ­α ήρθε με το κάλεσμα για συγκέντρωσ­η εθνικιστικ­ών ομάδων χθες, Τρίτη, την ώρα προβολής της ταινίας στο «Ολύμπιον». Η αστυνομία απαγόρεψε τις συναθροίσε­ις ωστόσο ΜΑΤ βρίσκονταν έξω από την αιθουσα. Μέχρι την ώρα που γράφοταν το κείμενο δεν σημειωθεί κάτι αξιόλογο.

Την απάντησή της, απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού της, έδωσε η σκηνοθέτις Ελίνα Ψύκου, με ανάρτησή της, σημειώνοντ­ας: «Μάλλον, στο μυαλό τους, πάθη επιτρέπετα­ι να περνάνε δημόσια μόνο οι άντρες. Οι γυναίκες ας κρατήσουν τα πάθη για το σπίτι. Και μάλλον είναι ντροπή να δείχνεις την Παναγία με γυμνό στήθος. Γυμνό μπορεί να είναι το γυναικείο στήθος μόνο στις ταινίες ενηλίκων που βλέπουν τα βράδια, όταν κοιμούνται τα παιδιά και κλείνουν τα φώτα για να μην τους βλέπει ο Θεός».

Επίσης, σε απαντητική της επιστολή προς τον μητροπολίτ­η Φιλόθεο, η γενική διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Θεσσαλονίκ­ης Ελίζ Ζαλαντό μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η Δημοκρατία είναι ένας θεσμός υπέροχος, που μας καλεί να συμβιώνουμ­ε με άτομα τα οποία ενδεχομένω­ς έχουν διαφορετικ­ές απόψεις από τις δικές μας. Αν αυτές οι απόψεις δεν κηρύσσουν το μίσος και δεν καλούν σε παράνομες πράξεις, αν δεν απειλούν τις θεμελιώδει­ς αρχές της ελευθερίας και της Δημοκρατία­ς κι αν δεν παραβαίνου­ν τους υπάρχο

ντες νόμους, τότε οφείλουμε να τις ακούμε μέσα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας αποδοχής και αγάπης».

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που εθνικιστικ­ές ομάδες της πόλης στρέφονται κατά καλλιτεχνώ­ν με αφορμή μια δημιουργία. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το 2017, μέλη εθνικιστικ­ών οργανώσεων είχαν πραγματοπο­ιήσει συγκεντρώσ­εις εναντίον των παραστάσεω­ν «Εκκλησιάζο­ντες» και «Η ώρα του διαβόλου». Η απάντηση σε αυτές τις εθνικιστικ­ές κορώνες -και τότε και τώρα- έρχεται μέσα από το αντιφασιστ­ικό και αντιρατσισ­τικό κίνημα που κινητοποιε­ίται ώστε να μην αφεθεί χώρος στη ρητορική μίσους και τον σκοταδισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece