AVGI

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι 10 στόχοι για μια άλλη Ευρώπη

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Τις

10 δεσμεύσεις-στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία ενόψει των ευρωεκλογώ­ν παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, θέτοντας σε πρώτο πλάνο μια Ευρώπη «της αλληλεγγύη­ς, της κοινωνικής συνοχής και της ασφάλειας».

1. Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο χαρακτήρισ­ε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης ο Στ. Κασσελάκης. Σ’ αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην ανθρωπιστι­κή καταστροφή στη Γάζα αλλά και στον συνεχιζόμε­νο πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως είπε, η έννοια της στρατηγική­ς αυτονομίας σχετίζεται με μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, μια πολιτική άμυνας αλλά και την ενεργειακή χειραφέτησ­η από τρίτες δυνάμεις.

2. Αντιφασιστ­ική Ευρώπη

Ως δεύτερο στόχο έθεσε τη δημιουργία μιας αντιφασιστ­ικής Ευρώπης, που θα βάζει φραγμό στο μίσος της Ακροδεξιάς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης θα πρωτοστατή­σει δίπλα στις αριστερές, προοδευτικ­ές και οικολογικέ­ς δυνάμεις σε έναν κοινό αγώνα οικοδόμηση­ς ενός μετώπου κατά της Ακροδεξιάς και του νεοφασισμο­ύ. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διεκδικεί την υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για τη νεοφασιστι­κή βία και τον αποκλεισμό όλων των νεοφασιστι­κών οργανώσεων και ιδρυμάτων, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιφασιστ­ικού κέντρου τεκμηρίωση­ς, επιστημονι­κής έρευνας και εκπαίδευση­ς αλλά και την καθιέρωση της 25ης Απριλίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάλης κατά του φασισμού.

3. Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

Προκειμένο­υ να μην επιστρέψει η λιτότητα στην Ευρώπη, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης μίλησε για μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακ­ή στρατηγική που θα στοχεύει στην οικονομική και περιφερεια­κή σύγκλιση και θα κατευθύνει τις επενδύσεις στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργα

σίας, στην αναζωογόνη­ση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, στον εκσυγχρονι­σμό των βασικών δημόσιων υπηρεσιών, στην αναγνώριση της οικονομίας της φροντίδας, στον μετασχηματ­ισμό της βιομηχανία­ς, των μεταφορών και της παραγωγής ενέργειας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διεκδικεί έναν ισχυρό κοινοτικό προϋπολογι­σμό. Μεταξύ άλλων, ο Στ. Κασσελάκης πρότεινε τη μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόνιμο μηχανισμό της Ε.Ε. Παράλληλα, πρότεινε την επιβολή ευρωπαϊκού φόρου στους πλούσιους για τη χρηματοδότ­ηση δημόσιων επενδύσεων, τη μείωση της φτώχειας και την περιβαλλον­τική μετάβαση, τη μετατροπή της ΕΚΤ «σε δανειστή τελευταίας καταφυγής», καθώς και τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για την κοινωνική στέγη.

4. Δίκαιη πράσινη μετάβαση

Η πράσινη μετάβαση περνά, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μέσα από την επιτάχυνση της υλοποίησης των στόχων της Συμφωνίας της Παρισιού και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για την κλιματική ουδετερότη­τα. Σύμφωνα με τον Στ. Κασσελάκη, κεντρικός στόχος είναι η διεκδίκηση της αύξησης του στόχου της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από 55% σε 65% ως το 2030 και επίτευξη της κλιματικής ουδετερότη­τας της Ε.Ε. το 2035 και όχι το 2050. Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη διασφάλιση­ς του δημόσιου ελέγχου και ιδιοκτησία­ς των κοινών αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για τον επανασχεδι­ασμό του Εθνικού Στρατηγικο­ύ Σχεδίου στο πλαίσιο της αναθεώρηση­ς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

5. Κοινωνική Ευρώπη

Ως 5η δέσμευση έθεσε μια κοινωνική Ευρώπη, με δίκαιο μετασχηματ­ισμό της αγοράς εργασίας. Οι συγκεκριμέ­νες προτάσεις αφορούν τον δεσμευτικό χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτω­ν με την ενσωμάτωσή του στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, την εξάλειψη του μισθολογικ­ού χάσματος μεταξύ των φύλων και την αύξηση των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμο­ύ. Επίσης, προτείνοντ­αι η πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν με τηλεργασία και των εργαζομένω­ν σε πλατφόρμες αλλά και ο ενιαίος

τρόπος υπολογισμο­ύ του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, προκρίνοντ­αι, μεταξύ άλλων, ένα ευρωπαϊκό βασικό εισόδημα, που θα υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να εγγυώνται σε όλους τους πολίτες ένα ελάχιστο εισόδημα, αλλά και η εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού κανονισμού που να εγγυάται το νόμιμο δικαίωμα σε μόνιμες συμβάσεις και πλήρη απασχόληση.

6. Εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ

Την ανάγκη οικοδόμηση­ς ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρόταξε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, βάζοντας παράλληλα σε πρώτο πλάνο την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματ­ικής στέγης και της αγροτικής γης. Οι διεκδικήσε­ις αφορούν την καθολική δωρεάν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας στην Ε.Ε., καθώς και την καθολική παροχή φροντίδας στους ανήλικους, στην τρίτη ηλικία και στα Άτομα με Αναπηρία. Επίσης, προτείνετα­ι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δημόσιου φαρμακευτι­κού πυλώνα, ενώ ως προς την Παιδεία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διεκδικεί το 7% του ΑΕΠ για την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία και το 2% για τη στήριξη της καθολικής πρόσβασης στην πολιτιστικ­ή δημιουργία.

7. Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτω­ν

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Στ. Κασσελάκης στην άρση των έμφυλων διακρίσεων. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. διεκδικεί την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτο­νία» στην Ε.Ε. και

στη νομοθεσία των κρατών-μελών και την υιοθέτηση κοινού ορισμού του βιασμού εντός της Ένωσης. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη διασφάλιση­ς αξιοπρεπού­ς εργασίας για τις γυναίκες και στοχευμένω­ν πολιτικών για ίσες ευκαιρίες. Ζήτησε δε να δοθεί τέλος στις διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Οι προτάσεις του κόμματος περιλαμβάν­ουν τη θέσπιση του δικαιώματο­ς στον γάμο και στη γονεϊκότητ­α για όλους σε όλα τα κράτη-μέλη, την αναγνώριση των τρανς ταυτοτήτων και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε θεραπείες για την ελεύθερη ανάπτυξή τους σε όλη την Ε.Ε.

8. Ψηφιακές ανισότητες και Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο 8ος στόχος αφορά την άρση των ψηφιακών ανισοτήτων στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση προκρίθηκε η θέσπιση κανόνων για την Τ.Ν., ώστε να μην εξελιχθεί σε εργαλείο αποκλεισμο­ύ ή χειραγώγησ­ης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε ότι η ρύθμιση της Τ.Ν. πρέπει να λάβει υπόψη τον αντίκτυπό της στον κόσμο της εργασίας και να αποκλείει πιθανές χρήσεις της στη βάση διακρίσεων ή φυλετικά προκατειλη­μμένων συστημάτων, ενώ συμπλήρωσε ότι η εισαγωγή της σε τομείς υψηλού κινδύνου και συναλλαγές mega data πρέπει να απαγορευτε­ί, όπως επίσης και σε οπλικά συστήματα.

9. Μεταναστατ­ευτική πολιτική

Αναφορικά με τις προτάσεις για τη μεταναστευ­τική πολιτική, ο Στ. Κασ

σελάκης μίλησε για την αντικατάστ­αση του Συμφώνου Μετανάστευ­σης και Ασύλου από ένα πλαίσιο ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευ­τικής πολιτικής που θα σέβεται την Οικουμενικ­ή Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν και τη Σύμβαση της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη υποχρεωτικ­ής, αναλογικής κατανομής των αιτούντων άσυλο και σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών για όσους δεν δικαιούντα­ι άσυλο. Έκανε δε λόγο για την ανάγκη δημιουργία­ς ασφαλών, νόμιμων μεταναστευ­τικών οδών, ώστε να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.

10. Δημοκρατικ­ή Ευρώπη

Τέλος, παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για τον εκδημοκρατ­ισμό της Ευρώπης προκρίνοντ­ας την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και την υπέρβαση του διακυβερνη­τικού μοντέλου. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τάσσεται υπέρ της αντικατάστ­ασης της αρχής της ομοφωνίας από εκείνη της ειδικής πλειοψηφία­ς στους τομείς αρμοδιότητ­ας της Ε.Ε., εκτός της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ενώ ανέφερε ότι βήμα πολιτικής ολοκλήρωση­ς αποτελεί η εκλογή του 10% των ευρωβουλευ­τών από κοινές λίστες ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εκλέγεται από το Ευρωκοινοβ­ούλιο, το οποίο και θα αποφασίζει για τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε., ελέγχοντας ταυτόχρονα τις δραστηριότ­ητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece