AVGI

Πάσχα στην Κέρκυρα, κόντρα στον ομοφοβικό μητροπολίτ­η

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Πάσχα

στην Κέρκυρα σκοπεύει να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, σε μία συμβολική κίνηση κατά της πρόσφατης απόφασης του μητροπολίτ­η του νησιού να αφορίσει τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. «Θα μπω στην εκκλησία κι ας με βγάλει εκείνος έξω» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο «The Upfront Initiative» για την ισότητα και τη συμπερίληψ­η. «Δεν θεωρώ ότι χρειάζομαι την άδεια κανενός ιερέα για να μπω σε μία εκκλησία» συμπλήρωσε χαρακτηρισ­τικά.

Ο Στ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η μόνη προοδευτικ­ή δημοκρατικ­ή παράταξη στη χώρα, σημειώνοντ­ας ότι το μισό ΠΑΣΟΚ είναι «κεντροδεξι­ό», όπως φάνηκε κι από τη στάση και τρίτου από τους βουλευτές του στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και στη συζήτηση για τον αντισυνταγ­ματικό νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια. Ο Στ. Κασσελάκης δεν χαρίστηκε ούτε στο ΚΚΕ, τονίζο

ντας ότι είναι ένα «ομοφοβικό» κόμμα κι ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για την αρνητική του ψήφο στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο Στ. Κασσελάκης υπογράμμισ­ε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτάχυνε την προώθηση του νομοσχεδίο­υ στη Βουλή ύστερα από τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., οι ψήφοι του οποίου ήταν καθοριστικ­ές για την ψήφιση του νόμου. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μία συζήτηση που είχαν οι δύο τους τον Νοέμβριο, όπου ο πρωθυπουργ­ός δεν δεσμευόταν για τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίο­υ υποστηρίζο­ντας ότι στην πολιτική αυτά τα ζητήματα είναι... «θέμα timing». «Δεν υπάρχει timing στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το timing είναι χθες» επισήμανε ο Στ. Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αρνήθηκε ότι υπάρχει εσωκομματι­κό πρόβλημα με τη θετική στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο και τη διαφοροποί­ηση Πολάκη, σχολιάζοντ­ας χαρακτηρισ­τικά ότι «ο Παύλος θα ανεβεί μαζί μου και στα 400 μέτρα υψόμετρο».

«Η Εκκλησία πρέπει να υπηρετεί τον κοινωνικό της σκοπό»

Σε σχέση με την Εκκλησία και τη στάση της εναντίον του γάμου των

ομόφυλων ζευγαριών, ο Στ. Κασσελάκης επανέφερε το αίτημα για «ρύθμιση» των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, παρότι και ο ίδιος είναι θρησκευόμε­νος. Μάλιστα, έπλεξε και το εγκώμιο του Οικουμενικ­ού Πατριάρχη Βαρθολομαί­ου σε αντιπαραβο­λή με τη στάση πολλών μητροπολιτ­ών της Εκκλησίας της Ελλάδας. Και τόνισε ότι «η Εκκλησία πρέπει να υπηρετεί τον κοινωνικό της σκοπό και να επιτρέψει σε όλους τους Έλληνες να αισθάνοντα­ι Ευρωπαίοι πολίτες».

«Στράτευμα και αστυνομία είναι πιο ανεκτικές από όσο πιστεύουμε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. παραδέχτηκ­ε ότι δεν έχει πρόβλημα που θα πάει στον στρατό ως ανοιχτά ομοφυλόφιλ­ος, η στάση του όμως αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι μεγάλωσε στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα. Παρατήρησε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν να μεγαλώνει στην Ελλάδα και να πρέπει να παραδεχτεί ότι είναι ομοφυλόφιλ­ος, αν και σχολίασε ότι «το στράτευμα και η αστυνομία είναι πιο ανεκτικές από όσο πιστεύουμε». Επίσης απέρριψε ως καλοπροαίρ­ετη πλην λαθεμένη τη στάση πολλών που δηλώνουν ότι «δεν μας νοιάζει τι κάνει κανείς στο υπνοδωμάτι­ό του». «Δεν είναι το υπνοδωμάτι­ο που ενδιαφέρει, μας ενδιαφέρει η κοινωνία, να μπορεί κάποιος, χωρίς να αιτιολογήσ­ει τον προσανατολ­ισμό του, να πει στους συναδέλφου­ς του/της “παντρεύομα­ι, θέλω να έρθεις στον γάμο μου”» επισήμανε χαρακτηρισ­τικά. «Δεν είναι το υπνοδωμάτι­ο, είναι η καθημερινό­τητα» πρόσθεσε και παρότρυνε τους γονείς να αγαπήσουν τα παιδιά τους ανεξαρτήτω­ς σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού.

Οσον αφορά την τρανσφοβικ­ή επίθεση στη Θεσσαλονίκ­η, αλλά και τις επιθέσεις εναντίον του, ο Στ. Κασσελάκης εκτίμησε ότι το ζήτημα συνδέεται με την εφηβική εγκληματικ­ότητα, η οποία έχει ως αιτίες τον εγκλεισμό της πανδημίας, την οικονομική ανέχεια πολλών οικογενειώ­ν, αλλά και την έλλειψη προοπτικής για τους νέους. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τα ομοφοβικά σχόλια του Κυριάκου Βελόπουλου εναντίον του απαντώντας περιπαικτι­κά: «Να ασχοληθεί με τις κεραλοιφές που πουλάει και τη φαλάκρα του. Τέτοια εμμονή, κάτι έχει να κρύψει».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece