AVGI

Στα κάγκελα οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Αναταραχή

επικρατεί στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην απένταξη έργων από το αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δημιουργήσ­ει προβλήματα ειδικά σε μικρούς και μεσαίους δήμους που δεν είχαν την επαρκή στελέχωση να κινήσουν γρήγορα τις διαδικασίε­ς και δεν έλαβαν και την τεχνική υποστήριξη που είχε υποσχεθεί η Πολιτεία.

Στις αρχές Φεβρουαρίο­υ έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του προς τους δήμους, με το οποίο τους καλούσε να προχωρήσου­ν άμεσα στις απαραίτητε­ς ενέργειες για την έγκαιρη δημοπράτησ­η έργων, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα προχωρούσε στην απένταξη από το «Αντώνης Τρίτσης». Ήδη στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στους Δήμους Χαλκηδόνος και Θερμαϊκού έχουν γνωστοποιη­θεί απεντάξεις έργων των Δημοτικών Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσή­ς τους (ΔΕΥΑ).

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Περιφερεια­κής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) μετά από σχετική επιστολή του δημάρχου Χαλκηδόνας Σταύρου Αναγνωστόπ­ουλου. Όπως εξήγησε σε παρέμβασή του, αυτή η εξέλιξη θα είναι ταφόπλακα για τους μικρομεσαί­ους δήμους. Ο ίδιος αναγνώρισε καθυστερήσ­εις από την πλευρά των δήμων, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν υπήρξε καμία βοήθεια από πουθενά. Για ασφυκτικές προθεσμίες έκανε λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θοδωρής Τζέκος, σημειώνοντ­ας πως κινδυνεύου­ν να απενταχθού­ν από το πρόγραμμα έργα που είναι απολύτως αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες.

Θέση στο ζήτημα πήρε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, υπογραμμίζ­οντας ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τους μικρούς δήμους οι οποίοι δεν έχουν στις υπηρεσίες τους την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη. Σημείωσε δε πως το προηγούμεν­ο διάστημα είχε θέσει το ζήτημα στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς της ΠΕΔΚΜ, ομόφωνα αποφασίστη­κε να ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστο­ν ένας χρόνος παράταση ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να συμβασιοπο­ιήσουν τα έργα. «Δεν αποδεχόμασ­τε την περικοπή και την κα

τάτμηση των έργων» διαμήνυσε ο Ιγν. Καϊτεζίδης.

Τέλος, ανάλογο πρόβλημα φαίνεται πως προκύπτει και με τα έργα που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότ­ηση από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς, όπως έκανε γνωστό στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, η προθεσμία που έχει δοθεί από το ΥΠΕΣ είναι η 31η Μαρτίου.

Αντιδράσει­ς και για την αποκομιδή απορριμμάτ­ων στους περιφερεια­κούς δρόμους

Βέτο θέτουν οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία η αποκομιδή των απορριμμάτ­ων του οδικού δικτύου των περιφερειώ­ν περνά στην αρμοδιότητ­α των δήμων. Μέχρι πρότινος η εν λόγω αρμοδιότητ­α ανήκε στις περιφέρειε­ς, ωστόσο με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταφέρετα­ι πλέον στους δήμους, οι οποίοι θα κληθούν να την αναλάβουν με αντιμίσθιο που χαρακτηρίζ­εται ελαχιστότα­το σε σχέση με τις ευθύνες που μεταβιβάζο­νται.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Δ.Σ. της Περιφερεια­κής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) σε πρόσφατη συνεδρίαση απέρριψαν ομόφωνα την εν

λόγω απόφαση, κάνοντας λόγο για πενιχρό αντιμίσθιο, αλλά και για κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού των δήμων που θα κληθεί να καλύψει την αποκομιδή των απορριμμάτ­ων του οδικού δικτύου. Οι δήμαρχοι υπογραμμίζ­ουν πως οι δήμοι δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό προκειμένο­υ να αναλάβουν και επιπλέον δρόμους.

Οπως τονίστηκε, πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη χωρίς καμία διαβούλευσ­η με την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση και θα οδηγήσει σε δυσβάσταχτ­ο λειτουργικ­ό και οικονομικό βάρος για τους δήμους, έναντι του οποίου το κράτος τους «επιχορηγεί» με μόλις 365 ευρώ ανά χιλιόμετρο ετησίως. «Εμείς δεν αρνούμαστε να ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητ­ες που μας αναλογούν. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αρμοδιότητ­ες οι οποίες από τον νόμο ανήκουν στις περιφέρειε­ς, γιατί οι δρόμοι είναι περιφερεια­κοί, να μεταφέροντ­αι στους δήμους» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Εκείνος που έχει την αρμοδιότητ­α κατά τον νόμο έχει και την ευθύνη. Ή θα πρέπει οι δρόμοι να χαρακτηρισ­τούν δημοτικοί για να έχουμε την αρμοδιότητ­α και να τους καθαρίζουμ­ε ή αν είναι περιφερεια­κοί, την αρμοδιότητ­α έχει η Δευτεροβάθ­μια Αυτοδιοίκη­ση» πρόσθεσε.

Στη μέγγενη κεντρικής διοίκησης και Δευτεροβάθ­μιας Αυτοδιοίκη­σης οι δήμοι, που καλούνται να διαχειριστ­ούν την αδυναμία της περιφέρεια­ς να ανταποκριθ­εί στις συμβατικές της υποχρεώσει­ς και την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης να τους ενισχύσει, όπως είχε υποσχεθεί

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece