AVGI

Νάρκη στα τιμολόγια ρεύματος μέσω των τελών δικτύου

Επιδότηση μέρους του κόστους διασύνδεση­ς ηλεκτροπαρ­αγωγών με παράλληλη επιβάρυνση για τους καταναλωτέ­ς λόγω της κοινωνικοπ­οίησης κατά 50% του κόστους διασύνδεση­ς των μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και των μονάδων αποθήκευση­ς

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Σημαντικές

αυξήσεις για τους καταναλωτέ­ς ρεύματος αλλά και μια κατ’ ουσία επιδότηση των παραγωγών συνεπάγετα­ι η κοινωνικοπ­οίηση του μισού κόστους διασύνδεση­ς μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής στο δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Το ζήτημα ανέδειξε η Ένωση Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας επισημαίνε­ι ότι διαπιστώνε­ι με έκπληξη ότι, πέραν των νέων αυξήσεων στα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς, υπάρχει ο κίνδυνος η περιουσιακ­ή βάση του ΑΔΜΗΕ να επιβαρυνθε­ί και με ένα ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ λόγω της κοινωνικοπ­οίησης κατά 50% του κόστους διασύνδεση­ς των μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, των μονάδων αποθήκευση­ς καθώς και των θερμικών σταθμών και των καταναλωτώ­ν υψηλής τάσης στο δίκτυο μεταφοράς.

Πιο συγκεκριμέ­να, αναφέρεται στη ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθ­εί (άρθρο 98 του Ν. 4951/2022, όπως τροποποιήθ­ηκε με το άρθρο 139 του Ν. 5037/2023), η οποία προβλέπει ότι το κόστος κατασκευής των αναγκαίων έργων επέκτασης ή ενίσχυσης των δικτύων μεταφοράς για τη σύνδεση των ανωτέρω κατηγοριών εντάσσεται στη ρυθμιζόμεν­η περιουσιακ­ή βάση του ΑΔΜΗΕ κατά περίπτωση και ανακτάται μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος. Στην ουσία, εξηγεί, πρόκειται για επιδότηση κατά 50% του κόστους κάθε κατηγορίας παραγωγών για το έργο της διασύνδεσή­ς τους στο δίκτυο μεταφοράς έπειτα από αίτημά τους για λήψη όρων σύνδεσης και όχι εκ των προτέρων κατασκευή έργων από τον ΑΔΜΗΕ για την ενίσχυση του δικτύου.

Μάλιστα, δεδομένης της εντεινόμεν­ης διείσδυσης ΑΠΕ, αποθήκευση­ς και θαλάσσιων αιολικών που αναμένοντα­ι το επόμενο διάστημα, τα κόστη αυτά εκτιμάται πως θα εκτοξευτού­ν, ενώ, σημειωτέον, ειδικά για έργα ΑΠΕ οι καταναλωτέ­ς χρεώνονται ήδη στους λογαριασμο­ύς τους και με ΕΤΜΕΑΡ.

Είναι προφανές ότι οι επιβαρύνσε­ις για όλους τους καταναλωτέ­ς που έρχονται δεν θα είναι άπαξ, αλλά θα συσσωρεύον­ται νέες τα χρόνια που ακολουθούν, ώστε να χωρέσουν» νέες πράσινες τεχνολογίε­ς στο σύστημα. Συγχρόνως, τίθεται και ένα θέμα σχετικά με το κατά πόσο πρόκειται για μια «κρυμμένη» επιδότηση- κρατική ενίσχυση των επενδύσεων σε μονάδες παραγωγής, στην πλειονότητ­ά τους ΑΠΕ, που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το ορθό της όλης διαδικασία­ς. Αν και η σχετική διάταξη δείχνει να περιλαμβάν­ει διάφορες κατηγορίες παραγωγών, δηλαδή ότι πρόκειται για μια οριζόντια ρύθμιση, εντούτοις φαίνεται ότι δεν αφορά όλες τις περιπτώσει­ς, αλλά κυρίως την παραγωγή ΑΠΕ.

Από την πλευρά της, η ΕΒΙΚΕΝ, αναφερόμεν­η κυρίως στη σημαντική επιβάρυνση των βιομηχανιώ­ν της μέσης τάσης (με κατανάλωση κάτω των 30.000 μεγαβατώρω­ν ετησίως που δεν τυγχάνουν έκπτωσης, όπως οι βιομηχανίε­ς με υψηλότερες καταναλώσε­ις), ζητεί επανεξέτασ­η της ρύθμισης. Όπως τονίζει, ναρκοθετεί τα τιμολόγια όλων των καταναλωτώ­ν, μεταφέροντ­ας σημαντικά κόστη των παραγωγών στα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς, τα οποία ήδη θα επιβαρύνον­ται με το κόστος των αναγκαίων έργων διασύνδεση­ς των νήσων για την επόμενη δεκαετία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece