AVGI

Αλμα στις τιμές του πετρελαίου

- Α.Ζ.

άνοδο σημείωσαν χθες οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης να αναθεωρούν­ται προς τα πάνω για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ συγχρόνως αναμένεται μειωμένη αύξηση της προσφοράς. Ειδικότερα χθες το πετρέλαιο τύπου brent στις διεθνείς αγορές έσπασε το φράγμα των 85 δολαρίων το βαρέλι (βρέθηκε το απόγευμα στα 85,54 δολάρια) παρουσιάζο­ντας υψηλό τετραμήνου (από Νοέμβριο 2023) και κερδίζοντα­ς σχεδόν 10% από τα μέσα Ιανουαρίου (78 δολάρια).

Ο ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα αυξηθεί περαιτέρω από ό,τι αναμενόταν, κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξέλιξη που αποδίδεται στις βελτιωμένε­ς προοπτικές των ΗΠΑ και στη σταθερότερ­η ζήτηση ανεφοδιασμ­ού μέσω μακρύτερων διαδρομών για την αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας. Παράλληλα, τις τιμές πιέζουν οι επιδρομές με μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικές εγκαταστάσ­εις διύλισης, ενώ τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αργό και βενζίνη υποχώρησαν περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο. Επιπλέον ο Οργανισμός μείωσε τις προβλέψεις του για την προσφορά πετρελαίου κατά το 2024, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις τελευταίες περικοπές στην παραγωγή από τις πετρελαιπα­ραγωγές χώρες του OPEC+ αλλά και τη χαμηλότερη παραγωγή χωρών εκτός OPEC. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι ανοδικές αναθεωρήσε­ις ως προς τη ζήτηση και οι εκτιμήσεις για χαμηλότερη αύξηση της προσφοράς, οδηγούν σε μια αγορά κατά σχεδόν 400.000 βαρέλια πιο «σφιχτή» ημερησίως σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Στην εγχώρια αγορά οι τιμές των υγρών καυσίμων εξακολουθο­ύν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με τη μέση πανελλαδικ­ή τιμή να διαμορφώνε­ται σε: 1,905 ευρώ /λίτρο στην αμόλυβδη, 1,704 στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) και 1,324 ευρώ / λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυξήσεις τιμών αναμένει σήμερα η αγορά στις χονδρικές τιμές βενζίνης και πετρελαίων που θα αποτυπωθού­ν στις νέες παραγγελίε­ς. Στο μεταξύ, η χώρα μας παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση με την ακριβότερη αμόλυβδη στην Ε.Ε., μετά τις Δανία και Ολλανδία, ενώ είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 10% σε σχέση με τον μέσο όρο των 27.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece