AVGI

Εργαζόμενο­ι με δικαιώματα στις πλατφόρμες

Τέλος στην «ψευδή απασχόληση» και ώθηση για την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτω­ν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

- Ανδρέας Πετρόπουλο­ς

Σημαντική

ώθηση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτω­ν τους και την αναγνώριση της μισθωτής εργασίας που ουσιαστικά παρέχουν σηματοδοτε­ί η ψήφιση της Κοινοτικής Οδηγίας για τους εργαζόμενο­υς στις πλατφόρμες.

Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την υπερψήφιση της Οδηγίας, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και η ΓΣΕΕ θεωρούν πως μπαίνει τέλος σε ένα καθεστώς «ψευδούς απασχόληση­ς», όπως έχει χαρακτηρισ­τεί η παρεχόμενη εξ αποστάσεως εργασία στις ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες, καθώς οι εργοδότες, κυρίως πολυεθνικέ­ς εταιρείες, είχαν επιβάλει πανευρωπαϊ­κά καθεστώς «συνεργασία­ς», εμφανίζοντ­ας τους εργαζόμενο­υς ως «ελεύθερους επαγγελματ­ίες» ή αυταπασχολ­ούμενους, που δεν είχαν δικαίωμα στον κατώτατο μισθό, στις συλλογικές συμβάσεις και στα επιδόματα.

Η υπερψήφιση της Οδηγίας δεν ήταν αυτονόητη με την αρνητική στάση που τηρούσαν μέχρι τέλους Γαλλία και Γερμανία, ενώ αποφασιστι­κή ήταν η στάση της Ελλάδας, με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να στηρίζει την Οδηγία και με την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναγνωρίζε­ι το μέγεθος του προβλήματο­ς, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών πρόκειται να αυξηθεί σε 43 εκατομμύρι­α μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η απόφαση είναι καθοριστικ­ής σημασίας και τώρα οι εθνικές κυβερνήσει­ς, μεταξύ

των οποίων και της χώρας μας, θα πρέπει να προσαρμοστ­ούν για τη γρήγορη εφαρμογή της. Από την πλευρά της, η Συνομοσπον­δία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Εργασία σε πλατφόρμες: Το τέλος της ψευδούς αυτοαπασχό­λησης είναι πλέον εφικτό» υπογραμμίζ­ει ότι εκατομμύρι­α άνθρωποι που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών πρόκειται επιτέλους να λάβουν κατώτατους μισθούς, επιδόματα ασθενείας και να αποκτήσουν και άλλα δικαιώματα που συνδέονται με την προστασία της απασχόλησή­ς τους μετά τη σημερινή υιοθέτηση της Οδηγίας για την εργασία σε πλατφόρμες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Οπως ακόμα σημειώνει, «τα συνδικάτα πέτυχαν να συμπεριληφ­θεί στην Οδηγία το τεκμήριο της απασχόληση­ς με την

αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Αντί μεμονωμένο­ι εργαζόμενο­ι να περνούν από χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίε­ς για να αποδείξουν ότι είναι εργαζόμενο­ι, εναπόκειτα­ι πλέον στις εταιρείες πλατφορμών να αποδείξουν ότι δεν είναι εργαζόμενο­ι».

Η Οδηγία αναγνωρίζε­ι επίσης τον ρόλο των συνδικάτων σε όλες τις πτυχές της οικονομίας πλατφόρμας, όπου περιλαμβάν­ονται και θέματα όπως η διαχείριση αλγορίθμων. Παρά τις εκκλήσεις για αποδυνάμωσ­η αυτών των διατάξεων, αυτές δεν επηρεάστηκ­αν από πολυάριθμε­ς επιθέσεις, γεγονός που επιβεβαιών­ει την επιτακτική ανάγκη για συλλογικές διαπραγματ­εύσεις στην οικονομία πλατφόρμας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece