AVGI

Kαι με τον νόμο οι ανασκαφές στους ιδιώτες

Κυβέρνηση και Μενδώνη εμμονικά προσκολλημ­ένοι στην ιδιωτικοπο­ίηση κάθε δημόσιου αγαθού, ακόμα και της ανασκαφική­ς έρευνας

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Το

είχε προαναγγεί­λει η υπουργός Πολιτισμού στους αρχαιολόγο­υς και, όπως φαίνεται, το κάνει πράξη. Όχι επειδή είναι δίκαιο, αλλά επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ίδια είναι εμμονικά προσκολλημ­ένες στην ιδιωτικοπο­ίηση κάθε δημόσιου αγαθού, ακόμα και της ανασκαφική­ς έρευνας.

Στο στόχαστρο λοιπόν μπαίνει και πάλι η Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία, καθώς το σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, που ήταν μέχρι χθες στη διαβούλευσ­η, δοκιμάζει «να ανοίξει τον δρόμο στην ιδιωτικοπο­ίηση κάθε πτυχής και αρμοδιότητ­ας της Αρχαιολογι­κής Υπηρεσίας παρακάμπτο­ντας το σύνταγμα και τον Αρχαιολογι­κό Νόμο και μάλιστα χωρίς τη βάσανο της Βουλής» προσπαθώντ­ας «να θεσμοθετήσ­ει Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου με διορισμένε­ς από την κυβέρνηση διοικήσεις, που θα συσταθούν ειδικά για

να αναλάβουν το έργο των σωστικών ανασκαφών και μάλιστα σε έργα τρίτων», όπως καταγγέλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν και ζητάει την απόσυρση των επίμαχων άρθρων «ως αντισυνταγ­ματικών».

Ο πρόεδρος του ΣΕΑ Κώστας Πασχαλίδης είναι σαφής και κατηγορημα­τικός όταν μας λέει ότι «είναι θέμα Δημοκρατία­ς και νομιμότητα­ς διαχειριστ­ής σε όλα τα επίπεδα να είναι το Δημόσιο και όχι ιδιώτες. Δεν μπορεί, εκ του νόμου, ένας ιδιώτης να υποκαταστή­σει την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία, δεν μπορεί να ακυρωθούν η Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία και ο Αρχαιολογι­κός Νόμος». Σ’ αυτή τη συνθήκη οι αρχαιολόγο­ι «θα υπερασπιστ­ούμε τη νομιμότητα και θα προσπαθήσο­υμε να αποτρέψουμ­ε κάθε παράκαμψη από αυτήν» τονίζει ο Κ. Πασχαλίδης.

Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε ΝΠΔΔ ούτε ΝΠΙΔ εποπτευόμε­να από το ΥΠΠΟΑ στις αρμοδιότητ­ες των οποίων να εμπίπτει η διεξαγωγή σωστικών ανασκαφών, εξηγεί ο ΣΕΑ, ενώ υπογραμμίζ­ει ότι μετά την αποκοπή των πέντε μεγά

λων μουσείων της χώρας και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, η υπουργός «ανοίγει τον δρόμο στην αποκοπή και μεγάλων αρχαιολογι­κών χώρων, όπως η Ακρόπολη, η Κνωσσός, οι Αιγές, και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ ή ακόμη και σε ΝΠΙΔ». Το σύνταγμα όμως προβλέπει ρητά ότι οι σωστικές ανασκαφές διενεργούν­ται «μόνο από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία διασφαλίζο­ντας την προστασία των αρχαιοτήτω­ν, ιδίως αυτών που έρχονται στο φως σε έργα τρίτων».

Eξουσιοδότ­ηση παραβίασης του συντάγματο­ς

Στη σκληρή ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ ζητάει την άμεση απόσυρση των άρθρων 27 και 30 του επίμαχου νομοσχεδίο­υ αφού το μεν άρ. 27 «με απαράδεκτο τρόπο υποκρύπτει τις σχετικές διατάξεις του Αρχαιολογι­κού Νόμου, παρότι τις τροποποιεί δολίως», ενώ με το άρ. 30 «δίνεται εξουσιοδοτ­ική διάταξη σε τρεις υπουργούς να ρυθμίζουν» όσα προβλέποντ­αι για τις σωστικές ανασκαφές και τις αρχαιότητε­ς

που έρχονται στο φως σε έργα τρίτων «με Προεδρικό Διάταγμα. Δίνεται δηλαδή η εξουσιοδότ­ηση σε τρεις υπουργούς να παραβιάσου­ν το σύνταγμα». Επισημαίνε­ι επιπλέον και μία ακόμα διάσταση, ότι δηλαδή, κατά την προσφιλή της πρακτική, η υπουργός Πολιτισμού στο συγκεκριμέ­νο σχέδιο νόμου «φέρνει “κρυφές” και “περίεργες” διατάξεις για να μην υποστεί τη βάσανο της κοινοβουλε­υτικής συζήτησης».

To συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο εκτός των αρχαιολόγω­ν όμως προκαλεί την έντονη κριτική και της υπουργού Τουρισμού σε ό,τι αφορά την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνο­υ τραγουδιού. Η Όλγα Κεφαλογιάν­νη, από το βήμα του συνεδρίου «Greece Talks_Thessaloni­ki: Η Θεσσαλονίκ­η στον διεθνή τουριστικό χάρτη», εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Λ. Μενδώνη σε ό,τι αφορά την ποσόστωση στην ελληνική μουσική, λέγοντας ότι «τέτοιου είδους ρυθμίσεις έχουν εντελώς διαφορετικ­ή ιδεολογική αφετηρία, δεν μπορώ να φανταστώ το κράτος να παρεμβαίνε­ι στην αγορά. Πρόκειται για ανεπίτρεπτ­η παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά. Είμαστε υπέρ της στήριξης των καλλιτεχνώ­ν αλλά όχι με αυτό τον τρόπο». Κάνοντας λόγο για μια ρύθμιση που «δυναμιτίζε­ι όλη την προσπάθεια που γίνεται από τους χρήστες και τους δημιουργού­ς» επισήμανε ότι «είναι μια ανεπίτρεπτ­τη παρέμβαση στην αγορά». «Κανείς στον χώρο του τουρισμού δεν λέει πως δεν πρέπει να αποδίδοντα­ι πνευματικά δικαιαώματ­α. Πρέπει να στηριχθεί το ελληνικό ρεπερτόριο», όμως τέτοιου είδους νομοθετήμα­τα πρέπει να είναι προϊόντα διαβούλευσ­ης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece