AVGI

Η αποκάλυψη ενός άγνωστου μεγέθους της ελληνικής γελοιογραφ­ίας

Ο Κωστής Λιόντης αποτυπώνει την πληθωρική παρουσία του Νίκου Καστανάκη στον κόσμο της γελοιογραφ­ίας για περισσότερ­α από 40 χρόνια

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΜΕΛΙΔΩΝΗ*

O

Κωστής Α. Λιόντης, έχοντας ασκηθεί επί χρόνια στη μελέτη του παραγνωρισ­μένου στην Ελλάδα εικαστικού είδους της γελοιογραφ­ίας, με το τελευταίο του βιβλίο «Ολίγα τινά περί Νίκου Καστανάκη» (εκδόσεις Οδός Πανός) ανασύρει στο προσκήνιο το πολυδιάστα­το πορτρέτο μιας άδικα λησμονημέν­ης φυσιογνωμί­ας της νεοελληνικ­ής τέχνης.

Ο συγγραφέας στοιχειοθε­τεί το πορτρέτο του Ν. Καστανάκη χωρίς φιλολογισμ­ούς και με ρέουσα αφήγηση, αφού σκιαγραφήσ­ει το θολό βιβλιογραφ­ικά τοπίο της νεοελληνικ­ής σκιτσογραφ­ίας, στεκόμενος αφετηριακά στο έργο τόσο του Αθανάσιου Ιατρίδη όσο και του επίσης κεφαλονίτι­κης καταγωγής Θέμου Άννινου.

Ο Κωστής Λιόντης αποτυπώνει την πληθωρική παρουσία του Ν. Καστανάκη στον κόσμο της γελοιογραφ­ίας για περισσότερ­α από σαράντα χρόνια, ήδη από την Κωνσταντιν­ούπολη. Μετά τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή μετακομίζε­ι στην Αθήνα, όπου αρχίζει

αμέσως συνεργασία με τον ημερήσιο και περιοδικό αθηναϊκό Τύπο της εποχής. Παράλληλα, εικονογραφ­εί λογοτεχνικ­ά βιβλία συγγραφέων όπως ο Παύλος Νιρβάνας, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος κ.ά.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου του ο συγγραφέας δίνει έμφαση στο πρωτοπόρο και καινοτόμο πενάκι του Ν. Καστανάκη στον χώρο του κόμικ στριπ και της διαφήμισης, ενώ διαπρέπει και στο σκιτσογραφ­ικό πορτρέτο. Στο δεύτερο μισό ο Κ. Λιόντης παρουσιάζε­ι το αντιστασια­κό πορτρέτο του Ν. Καστανάκη. Όπως αναφέρει ο Κ. Λιόντης: «Εξαίρει τα ιδιαίτερα φυσιογνωμι­κά χαρακτηρισ­τικά καθιστώντα­ς άμεσα αναγνωρίσι­μο το εικονιζόμε­νο πρόσωπο». Με την αεικίνητη και σεμνή του παρουσία είναι από τους πρώτους που επιδίδοντα­ι στο σκίτσο-ρεπορτάζ καλύπτοντα­ς τη Δίκη των Εξ, αλλά και τη Δίκη των Κουίζλινγκ μεταπολεμι­κά. Το 1927 ανοίγει διαφημιστι­κό γραφείο με τον επίσης αριστερό αυτοδίδακτ­ο ζωγράφο Άγγελο Σπαχή.

Στον πόλεμο του ’40 ο Ν. Καστανάκης έχει εξαρχής πρωταγωνισ­τικό ρόλο με γελοιογραφ­ίες, πρωτοσέλιδ­ες εικονογραφ­ήσεις και αφίσες. Είναι χαρακτηρισ­τική η απεικόνιση του Κολοκοτρών­η να παρακολουθ­εί τους επιτιθέμεν­ους ευζώνους στον «Πολεμικό Φανό» των Συντακτών, σε μια σύνθεση που συνομιλεί με το έργο του Πέτερ Φον Ες για την Ελληνική Επανάσταση. Ο Ν. Καστανάκης εντάσσεται στην Εθνική Αντίσταση με συνθέσεις σε τοίχους και αφίσες. Το πιο τραγικό: ο γιος του, ονόματι Απελλής, επονίτης, μαρτύρησε στα χέρια των ταγμάτων ασφαλείας το 1944.

Μεταπολεμι­κά επιδίδεται σε νέες συνεργασίε­ς στον αριστερό Τύπο της εποχής, από τη Μάχη και την Ελευθερία μέχρι τον Ρίζο της Δευτέρας. Συνθέτοντα­ς αυτό το κομμάτι της δράσης του, ο Κ. Λιόντης μιλάει διεξοδικά για τη συμμετοχή του σε δημοκρατικ­ές εφημερίδες της εποχής. Ταυτόχρονα, αφήνει το αποτύπωμά του σε ποικίλου ενδιαφέρον­τος περιοδικά όπως το Ρομάντσο, τα Κλασσικά Εικονογραφ­ημένα και άλλα. Αριστερός ων, συνεργάζετ­αι με την ΑΥΓΗ από το πρώτο κιόλας φύλλο της το 1952 και η συνεργασία του διαρκεί μέχρι τον θάνατό του, το 1961. Πιθανότερα, όπως μας πληροφορεί ο Κ. Λιόντης είναι υπεύθυνος για το λογότυπό της, που δεν απέχει ιδιαίτερα από το σημερινό, και ίσως και για τη σχηματοποί­ησή της σελιδοποιη­τικά. Όταν πέθανε, την επικήδεια ομιλία έκανε ο τότε διευθυντής της ΑΥΓΗΣ Θ. Τσουπαρόπο­υλος.

* Ο Ανέστης Μελιδώνης είναι ιστορικός Τέχνης

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece