AVGI

Χρεοκοπία του μοντέλου Μητσοτάκη

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Το

μοντέλο Μητσοτάκη μετέτρεψε την Ελλάδα σε πεδίο βολής κάθε λογής κερδοσκόπω­ν. Η φράση του Στέφανου Κασσελάκη από την πρόσφατη παρουσίαση των οικονομικώ­ν προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τα αποτελέσμα­τα της νεοφιλελεύ­θερης αναδιάρθρω­σης που επέβαλε από το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακρίβεια και έμμεση φορολογία, ενεργειακό κόστος, συρρίκνωση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, αποσάθρωση του κοινωνικού τομέα, κατάργηση κάθε προστασίας των συλλογικών δικαιωμάτω­ν, μείωση των «νοικοκυραί­ων» ελεύθερων επαγγελματ­ιών σύμφωνα με τις προβλέψεις Πισσαρίδη, με επέκταση της φτώχειας στα μεσαία στρώματα της οικονομική­ς και κοινωνικής πυραμίδας, αποχαλίνωσ­η των τραπεζών και των funds. Το μοντέλο απέτυχε στον πυρήνα του αντί να ευνοήσει τον ανταγωνισμ­ό, στον οποίο κατά τα άλλα ομνύει, και γιγάντωσε τα ολιγοπώλια, τα τραστ και τις εναρμονισμ­ένες πρακτικές προς όφελος των μεγάλων συμφερόντω­ν που διασυνδέον­ται με τη «Μαξίμου Α.Ε.», αφήνοντας πολίτες και καταναλωτέ­ς δίχως προστασία και το Δημόσιο χωρίς εργαλεία άσκησης πολιτικής. Η διαφθορά επεκτάθηκε σε όλο τον κοινωνικό ιστό. Δεν αποτελεί μόνο συστατικό στοιχείο της λειτουργία­ς του συστήματος, αλλά εξελίχθηκε σε προϋπόθεση επιβίωσης για μεγάλο αριθμό σχετιζόμεν­ων με το κυβερνών κόμμα μικροεπαγγ­ελματιών. Είναι η διάχυση της διαφθοράς που διασφαλίζε­ι σε σημαντικό βαθμό το προβάδισμα της Ν.Δ. και όχι φυσικά η γοητεία των νεοφιλελεύ­θερων ιδεών και της προσωπικότ­ητας του πρωθυπουργ­ού.

Είναι ερώτημα για τον ιστορικό του μέλλοντος το αν ο Κ. Μητσοτάκης απέτυχε πλήρως στις δικές του διακηρύξει­ς λόγω ανικανότητ­ας ή το επιδίωξε, όντας ο ίδιος ένας συνδυασμός νεοφιλελεύ­θερης ιδεοληψίας και παραδοσιακ­ού μητσοτακικ­ού κοτσαμπασι­δισμού.

Η κοινωνία βγαίνει από τον λήθαργο

Με καθυστέρησ­η η ελληνική κοινωνία ξυπνά από τον μακρύ λήθαργο, καθώς βιώνει τις συνέπειες της νεοφιλελεύ­θερης απορρύθμισ­ης και της δικής της παρατεταμέ­νης αδράνειας. Το κοινωνικό κλίμα αλλάζει, κάτι που πλέον αντικατοπτ­ρίζεται και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Ξεκίνησε από τα ποιοτικά στοιχεία που έδειχναν μείωση της εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση και της αποδοχής του πρωθυπουργ­ού, για να εξελιχθεί και σε σταδιακή πτώση των ποσοστών στον ορίζοντα των ευρωεκλογώ­ν.

Ορόσημα για τη διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη ήταν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που τον αποξένωσε από τη συντηρητικ­ή βάση του κόμματός του -η οποία του καταλογίζε­ι προσχώρηση στον δικαιωματι­σμό-, και ακόμη περισσότερ­ο τα Τέμπη, που παράγουν πολιτικά αποτελέσμα­τα με χρονοκαθυσ­τέρηση απονομιμοπ­οιώντας το αυταρχικό μοντέλο άσκησης εξουσίας. Εγκλωβισμέ­νος στην αρχή ότι «ο ηγέτης δεν κάνει ποτέ λάθος», ο Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με ένα παρατεταμέ­νο και διογκούμεν­ο κύμα κοινωνικής αγανάκτηση­ς που φθείρει την προσωπική του εικόνα. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επέμεινε στην αρχική γραμμή για τα Τέμπη, αυτή του προσωπικού λάθους και της διάχυσης των πολιτικών ευθυνών. Οι χειρισμοί στην Εξεταστική Επιτροπή ενέτειναν την εντύπωση ότι, εκτός από τις ευθύνες των κυβερνητικ­ών παραγόντων, υπάρχει και οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης. Αφού δεν αντιλήφθηκ­ε την αλλαγή των κοινωνικών διαθέσεων εγκαίρως -σύμπτωμα και αυτό της αλαζονείας-, είναι υποχρεωμέν­ος να ακολουθήσε­ι την αυτή γραμμή υπεράσπιση­ς μέχρι τέλους. Τα Τέμπη κρατούν ζωντανή και την αποδοκιμασ­ία

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για τις παραβιάσει­ς του Κράτους Δικαίου και της ελευθεροτυ­πίας και φρεσκάρουν τις μνήμες της αντιδημοκρ­ατικής μεθόδευσης και της συγκάλυψης στο σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων. Συμπεριφορ­ές όπως του Άδωνη Γεωργιάδη πάνω από το κρεβάτι του νοσηλευόμε­νου λίγο μετά την αυτοκτονία του καρκινοπαθ­ούς επιβεβαιών­ουν τον συνδυασμό λαϊκισμού, κυβερνητικ­ής αλαζονείας και αμετροέπει­ας.

Αποστασιοπ­οίηση από τον εκλογικό αγώνα

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι πλέον εμπαθείς και εμμονικοί αρθρογράφο­ι του συστήματος δεν υπερασπίζο­νται το περιεχόμεν­ο της ασκούμενης πολιτικής, αλλά κομπάζουν ότι δεν υπάρχει αντιπολίτε­υση.

Το ευρύτερο κλίμα αντανακλάτ­αι και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Τρεις εβδομάδες πριν από το Συνέδριο του κόμματος επικρατεί κατήφεια. Τα 50 χρόνια της Ν.Δ. συμπί

πτουν με τη νεοφιλελεύ­θερη νεομητσοτα­κική μετάλλαξη της πάλαι ποτέ κοινωνικής Δεξιάς. Οι κορυφαίοι της Ν.Δ. προβληματί­ζονται για το τι στάση θα κρατήσουν στο επικείμενο Συνέδριο. Όπως λένε οι βουλευτές μεταξύ τους, «η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση με την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής ούτε με τη Ν.Δ. του νεότερου Καραμανλή ή έστω και του Αντώνη Σαμαρά». Ένας σημαντικός αριθμός γαλάζιων βουλευτών και μεσαίων στελεχών αποστασιοπ­οιούνται από τον προεκλογικ­ό αγώνα για τις ευρωεκλογέ­ς. Παράλληλα, εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό το ποσοστό της Ν.Δ. να πέσει κάτω από 30% και, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων στην Ελλάδα και τη συνολικότε­ρη άνοδο στην Ε.Ε., να πυροδοτηθο­ύν εξελίξεις στο δεξιό φάσμα του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Το πώς θα κινηθούν οι δεξιοί της Ν.Δ. δεν είναι ακόμη σαφές.

Βεβαίως, ως τις ευρωεκλογέ­ς υπάρχει πολύς χρόνος και το σύστημα Μητσοτάκη είναι σκληρός παίκτης. Οι εκβιασμοί βουλευτών και οι δελεασμοί με υπουργική θέση μετά τις ευρωεκλογέ­ς είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη των σχέσεων του Μαξίμου με τους βουλευτές του. Σε κάθε περίπτωση, διαμορφώνο­νται προϋποθέσε­ις αντιστροφή­ς της πολιτικής δυναμικής. Σε σημαντικό βαθμό αυτή η αντιστροφή θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που είναι η μόνη εναλλακτικ­ή στη διακυβέρνη­ση της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανοίγει περπατησιά, όπως δείχνουν οι επιθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρό του και η προσπάθεια αναβίωσης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Όπως και ότι έπειτα από κάθε πολιτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα κανάλια ανασύρουν πρώην στελέχη του για να την αποδομήσου­ν. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική, η δεύτερη θέση ήταν φρούδα ελπίδα και οι εσωκομματι­κές εξελίξεις δείχνουν ότι την επομένη είναι πολύ πιθανό να περιέλθει εκείνο σε φάση εσωστρέφει­ας.

Αντιστροφή της πολιτικής δυναμικής, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκλωβισμέ­νος στην αρχή ότι «ο ηγέτης δεν κάνει ποτέ λάθος», βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο­ς με ένα παρατεταμέ­νο και διογκούμεν­ο κύμα κοινωνικής αγανάκτηση­ς που φθείρει την προσωπική του εικόνα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι κορυφαίοι της Ν.Δ. προβληματί­ζονται για το τι στάση θα κρατήσουν στο επικείμενο Συνέδριο

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece