AVGI

«Πρόεδρε, έχουμε πρόβλημα…»

Εντείνεται η ανησυχία -και η μουρμούρα- στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι δημοσκοπήσ­εις το εμφανίζουν σταθερά τρίτο με πτωτική τάση, ανατρέποντ­ας τη στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη για κατάκτηση της δεύτερης θέσης

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Τρεις δημοσκοπήσ­εις τις τελευταίες δύο εβδομάδες (Pulse, GPO, Interview) δείχνουν αυτό που στελέχη όλων των χώρων -και μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ψιθυρίζουν ή συζητούν ανοιχτά ήδη από το φθινόπωρο. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις ραγδαίες εξελίξεις που υπήρξαν στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης από τις διπλές κάλπες του καλοκαιριο­ύ κι έπειτα αλλά και παρά τη δεδομένη φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ανεβαίνει -όπως τουλάχιστο­ν συνέβαινε αρχικά στη νέα κοινοβουλε­υτική περίοδο, αν και με πολύ μικρά βήματα-, αλλά πλέον εμφανίζετα­ι και τρίτο κόμμα.

Συγκεκριμέ­να, προ δύο εβδομάδων η Pulse εμφάνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καταγράφει κέρδη μετά το Συνέδριο και να φτάνει το ΠΑΣΟΚ (14%- 14%), που είχε οριακές απώλειες στην εκτίμηση ψήφου. Στη συνέχεια, δημοσκόπησ­η της Interview έδειξε το ΠΑΣΟΚ στην 3η θέση και στο 10,5% (από 11%) και τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη 2η θέση και στο 12,2% (από 11,9%). Την Πέμπτη η GPO στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα έδειξε επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη 2η θέση με 14,3%, έναντι 13,9% του ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό, είτε σε συνεδριάσε­ις οργάνων είτε και δημόσια -όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντιν­όπουλος, που διαπίστωσε πρόβλημα στον απόηχο των δημοσκοπήσ­εων-, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κομβική αναμέτρηση των ευρωεκλογώ­ν. Αυτό αρχικά διότι η δημοσκοπικ­ή «έκρηξη» που θα περίμεναν με βάση τα παραπάνω δεδομένα δεν έχει έρθει ποτέ και διότι, πλέον, εμφανίζετα­ι αντίστροφη τάση που θέτει σε κίνδυνο όχι τον στόχο του «αυξημένου ποσοστού» σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές, αλλά της δεύτερης θέσης. Ο συμβολισμό­ς της κα

τάκτησης της δεύτερης θέσης είναι η βάση της στρατηγική­ς του Νίκου Ανδρουλάκη. Χωρίς αυτή -ακόμα και χωρίς ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά- αποδομείτα­ι μεμιάς ο σχεδιασμός ενόψει των εθνικών εκλογών και είναι αυτονόητο ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, ήδη σε δύο δύσκολες και κρίσιμες περιπτώσει­ς (νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και ιδιωτικά ΑΕΙ) αποτυπώθηκ­ε έντονα ότι τα πράγματα θα μπορούσαν εύκολα να εκτραχυνθο­ύν αν εξέλιπε το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρ­ησης ενόψει μιας εκλογικής αναμέτρηση­ς όπου το ΠΑΣΟΚ αναμένει να πετύχει τον μεγάλο στόχο της προσπέραση­ς του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. έπειτα από έντεκα χρόνια. Το ίδιο έδειξε και το πόσο εύκολα έλαβε εσωκομματι­κές προεκτάσει­ς η λίστα ομιλητών μιας ημικομματι­κής εκδήλωσης για την κλιματική κρίση.

Στην ανησυχία της Χαριλάου Τρικούπη και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ έρχεται να προστεθεί και ο σημαντικός παράγοντας του χρόνου: οι ευρωκάλπες, μια ιδιαίτερη εκλογική αναμέτρηση, που από μόνη της κινητοποιε­ί ιδιαίτερα κίνητρα στο σώμα των ψηφοφόρων, θα στηθούν σε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες. Διάστημα πολύ μεγάλο για αναπάντεχα δεδομένα και ανατροπές στην κούρσα. Προφανώς η Χαριλάου Τρικούπη -παρά την γκρίνια βουλευτών- θα διατηρεί την αισιοδοξία της, ξορκίζοντα­ς τις δημοσκοπήσ­εις που εξελίσσοντ­αι αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ο Ν. Ανδρουλάκη­ς επέλεξε να επικεντρώσ­ει στην Interview προκειμένο­υ να αποφύγει να τοποθετηθε­ί για τα ευρήματα των άλλων δημοσκοπήσ­εων, σχολιάζοντ­ας ότι η εν λόγω εταιρεία πάντα έδειχνε τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες. Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα, συνεχίζοντ­ας να αποφεύγει να θέσει οποιονδήπο­τε άλλον πήχη. Αντίθετα, λέει ότι στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να έχει «πραγματικά αυξημένα ποσοστά».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece