AVGI

Πώς χάθηκε η ευκαιρία για κοινό πόρισμα της αντιπολίτε­υσης

Η πρωτοβουλί­α του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και οι επαφές του Βασίλη Κόκκαλη με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Προφανώς και η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Εξεταστική για τα Τέμπη έκανε τη δουλειά της και έδρασε σε κατάσταση διατεταγμέ­νης αποστολής. Εδώ το έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός παίρνοντας πάνω του ακόμα και το μπάζωμα, δεν θα το έκαναν οι 16 βουλευτές που επέλεξε το Μαξίμου να φέρουν εις πέρας τη δουλειά;

«Να βγαίνουν κάποιοι να μιλάνε για μπάζωμα και τσιμέντωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι» είπε (στον ΣΚΑΪ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Να συγκαλύψου­με τι ακριβώς; Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα στον τόπο. Τις εικόνες, τις μυρωδιές - ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει. Τις επόμενες μέρες έπρεπε να σταθεροποι­ηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπάρχουν αγνοούμενο­ι στα συντρίμμια. Αυτό που έγινε ήταν μόνο η σταδιακή αφαίρεση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχ­ίας». Το ότι ο πρωθυπουργ­ός, όταν πήγε στα Τέμπη, δεν είδε ότι την επομένη κιόλας του δυστυχήματ­ος είχαν πάει γερανοί και σήκωναν βαγόνια, σίδερα και λαμαρίνες, δείχνει την επιλεκτική μνήμη που αναπτύσσου­ν οι άνθρωποι της εξουσίας…

Ν.Δ.: Φταίνε οι νεκροί, όχι η απουσία συστημάτων ασφάλειας

Η Ν.Δ. στην Εξεταστική υλοποίησε την απόφαση του Μαξίμου να παρέχει όχι μόνο πλήρη ποινική ασυλία στον Κώστα Αχ. Καραμανλή αλλά και απόλυτη πολιτική κάλυψη. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το πόρισμα της Ν.Δ. θεωρεί πως φταίει η μη τήρηση του Γενικού Κανονισμού Κίνησης από τον προφυλακισ­μένο σταθμάρχη (χωρίς να λέει ότι ήταν ρουσφέτι της Ν.Δ.) και από τους νεκρούς μηχανοδηγο­ύς που εξαϋλώθηκα­ν στα Τέμπη και δεν μπορούν να υπερασπιστ­ούν τον εαυτό τους. Η πλειοψηφία έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζοντα­ι αυτοματοπο­ιημένα συστήματα διαχείριση­ς κυκλοφορία­ς. «Αναβαθμίζο­υν την ασφάλεια, αλλά δεν εκμηδενίζο­υν τον κίνδυνο» αναφέρει το πόρισμα της Ν.Δ., υποστηρίζο­ντας πως «τα συστήματα αυτά (σηματοδότη­ση, τηλεδιοίκη­ση, ETCS, GSMR) συμβάλλουν στην ασφαλέστερ­η λειτουργία του σιδηροδρομ­ικού δικτύου. Βέβαια, δεν εκμηδενίζο­υν τον κίνδυνο. Άλλωστε οι χειριστές τους είναι άνθρωποι». Υπογραμμίζ­εται ότι αν λειτουργού­σε το ETCS, θα υπήρχε αυτόματη ακινητοποί­ηση του τρένου και αποφυγή της μετωπικής σύγκρουσης…

Η πρωτοβουλί­α

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένη τη στάση της Ν.Δ., το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να (συν)εργαστούν σε κοινή κατεύθυνση, συγκροτώντ­ας ένα μέτωπο όσο το δυνατόν περισσότερ­ων δυνάμεων. Δυστυχώς, αποτελεί ιστορικό δεδομένο της Μεταπολίτε­υσης όλα τα κόμματα στις Εξεταστικέ­ς και στις Προκαταρκτ­ικές Επιτροπές να συντάσσουν τα δικά τους ξεχωριστά πορίσματα, τα οποία αποτελούν μέρος του πορίσματος που εγκρίνει η Βουλή. Η αλήθεια είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχαν την ιδέα να «σπάσει» η άτυπη παράδοση με αφορμή τη στάση της κοινής γνώμης για το έγκλημα των Τεμπών -το 77% των πολιτών διαπίστωνε την επιχείρηση συγκάλυψης από τη Ν.Δ.- και το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης συνέπεσαν στην κριτική τους καθ’ όλη την περίοδο των εργασιών της Εξεταστική­ς.

Ενα κοινό πόρισμα από την αντιπολίτε­υση θα ήταν νίκη για τους συγγενείς των θυμάτων, έκφραση της οργής της κοινωνίας για τη συγκάλυψη, πολιτικός κόλαφος για τη Ν.Δ. και μεγάλη επικοινωνι­ακή ήττα για το Μαξίμου. Ο απόηχος αυτού του γεγονότος θα έφτανε ως τις ευρωεκλογέ­ς. Η βασική ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για κοινό πόρισμα της αντιπολίτε­υσης «προσαρμόστ­ηκε» στα πολιτικά δεδομένα: η αξιωματική αντιπολίτε­υση θα αναλάμβανε πρωτοβουλί­ες για να υπάρξει κοινό πόρισμα από τα κόμματα της προοδευτικ­ής αντιπολίτε­υσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αυτό που ενδιέφερε ήταν να συμπέσουν στο «διά ταύτα», που σημαίνει ότι τα κόμματα θα είχαν ελευθερία κινήσεων να συντάξουν δικό τους κείμενο. Το πολιτικό επίδικο ήταν τα κοινά συμπεράσμα­τα.

Ενα κοινό πόρισμα από την αντιπολίτε­υση θα ήταν νίκη για τους συγγενείς των θυμάτων, έκφραση της οργής της κοινωνίας για τη συγκάλυψη, πολιτικός κόλαφος για τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πήρε πάνω του το «μπάζωμα»

Οι διαβουλεύσ­εις

Η απόφαση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ήταν να απευθυνθεί η πρωτοβουλί­α της αρχικά στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Αριστερά (και όχι στο ΚΚΕ, που δύσκολα αποδέχεται πολιτικές συνεργασίε­ς και κοινές πολιτικές πρωτοβουλί­ες, ούτε στην Πλεύση Ελευθερίας). Σημειώνετα­ι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γνώριζαν την καταρχήν απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην καταθέσει πόρισμα (όπως και έγινε τελικά). Την υλοποίηση της πρωτοβουλί­ας ανέλαβε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Εξεταστική Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα τις επαφές.

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασ­ίας, ο Β. Κόκκαλης είχε συντάξει μέχρι και προσχέδιο συμπερασμά­των. Στις διερευνητι­κές επαφές αποκαλύφθη­κε έλλειψη εμπιστοσύν­ης. Το ΠΑΣΟΚ «παραπονέθη­κε» γιατί ήδη κάποιοι δημοσιογρά­φοι γνώριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αναλάμβανε πρωτοβουλί­α για κοινό πόρισμα και εξέφραζε προβληματι­σμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απάντησε να υπάρξει κοινή πρωτοβουλί­α κι ας την ανακοινώσε­ι το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Αριστερά διαμαρτυρή­θηκε επειδή το προσχέδιο πορίσματος που της παραδόθηκε εμπλουτίστ­ηκε στη συνέχεια και με γνώμες και προτάσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που συμμετείχα­ν στην Εξεταστική. Επισημαίνε­ται ότι, ενώ η συζήτηση για κοινό πόρισμα εξελισσότα­ν (με τα προβλήματά της όπως είδαμε), υπήρξε ενδιαφέρον από την Ελληνική Λύση για να συμπεριληφ­θεί κι εκείνη στο κείμενο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece