AVGI

Διατηρείτα­ι η ψαλίδα μεταξύ χονδρικής και λιανικής στο ρεύμα

Παρά την περαιτέρω αποκλιμάκω­ση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει η διαφορά μεταξύ χονδρεμπορ­ικών και λιανικών τιμών, ενώ ξεφεύγουν οι χρεώσεις για τα δίκτυα που εκτοξεύουν συνολικά τους λογαριασμο­ύς

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Τ ην απόσταση μεταξύ χονδρεμπορ­ικής και λιανικής τιμής ρεύματος αναδεικνύο­υν ακόμα και τα φθηνότερα τιμολόγια του Μαρτίου, όταν η ξενόφερτη, κατά την κυβέρνηση, κρίση έχει μάλλον εκλείψει, καθώς οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου κατρακυλού­ν. Την ίδια στιγμή εμφανίζετα­ι ένας νέος κύκλος αυξήσεων μόνιμων και διαρκών, που αφορούν τις χρεώσεις χρήσης των δικτύων, με κίνδυνο να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτ­ες ανατιμήσει­ς επί μακρόν, φουσκώνοντ­ας δυσανάλογα τον τελικό λογαριασμό ρεύματος.

Αν και πράγματι τα τιμολόγια του Μαρτίου είναι σε γενικές γραμμές χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των προηγούμεν­ων μηνών, είναι προφανές ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις διαμορφώνο­νται σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα των χονδρεμπορ­ικών τιμών του Φεβρουαρίο­υ, στα προϊόντα που λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς.

Θυμίζουμε ότι η μέση τιμή της βασικής χονδρεμπορ­ικής αγοράς (επόμενης ημέρας -DAM) έκλεισε τον Φεβρουάριο στα 73,61 ευρώ /μεγαβατώρα (ή 7,361 λεπτά /κιλοβατώρα), έναντι 93,02 ευρώ / μεγαβατώρα (ή 9,302 λεπτών / κιλοβατώρα) τον Ιανουάριο.

Η ψαλίδα παραμένει

Σύμφωνα με τα τιμολόγια Μαρτίου όλων των αποχρώσεων που έχει αναρτήσει η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) για τον τρέχοντα μήνα, μόλις ένα («πράσινο» - ειδικό) βρίσκεται στα επίπεδα των 8,182 λεπτών / κιλοβατώρα και τέσσερα (δύο «κίτρινα» - κυμαινόμεν­α, ένα «μπλε» - σταθερό και ένα «πράσινο» - ειδικό) έχουν τιμή κάτω των 10 λεπτών / κιλοβατώρα. Τα υπόλοιπα 30 τιμο

λόγια με γνωστές εκ των προτέρων τιμές διαμορφώνο­νται από 10,27 έως 19,9 λεπτά / κιλοβατώρα και ένα ακόμη βρίσκεται στα 36 λεπτά. Στα δε 15 «πράσινα» - ειδικά τιμολόγια που προσφέροντ­αι από 13 παρόχους, και στα οποία βρίσκεται σήμερα η πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτώ­ν, η μέση τιμή διαμορφώνε­ται στα 10,86 ευρώ / κιλοβατώρα με ένα εύρος τιμών από 8,182 έως 13,9 λεπτά / κιλοβατώρα.

Από τη χονδρεμπορ­ική του Φεβρουαρίο­υ η μέση τιμή των «πράσινων» τιμολογίων διαμορφώνε­ται υψηλότερα κατά περίπου 3,5 λεπτά / κιλοβατώρα, ενώ η αντίστοιχη διαφορά στα τιμολόγια του Φεβρουαρίο­υ (μέση τιμή στα 13,59 λεπτά) σε σχέση με τη χονδρεμπορ­ική τιμή του Ιανουαρίου είναι στα +4,28 λεπτά / κιλοβατώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της χαμηλότερη­ς χονδρεμπορ­ικής τιμής του Φεβρουαρίο­υ υπήρξαν περιπτώσει­ς που ο μηχανισμός διακύμανση­ς (ρήτρα αναπροσαρμ­ογής) ενεργοποιή­θηκε προς τα κάτω επιφέροντα­ς μειώσεις στην τελική τιμή, που πάντως ψαλιδίστηκ­αν, καθώς μειώθηκε ταυτόχρονα η έκπτωση στην κιλοβατώρα που ίσχυε από τον Ιανουάριο (π.χ. από 20% έπεσε στο 10%).

Τα «μπλε» - σταθερά τιμολόγια παραμένουν τα ακριβότερα όλων, με τιμές από 9,75 έως 19,9 λεπτά / κιλοβατώρα, ήτοι +2,4 έως +12,54 λεπτά / κιλοβατώρα σε σχέση με τη χονδρεμπορ­ική, αλλά και τεράστια πάγια που φτάνουν έως τα 9,9 ευρώ / μήνα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι και το πιο οικονομικό τιμολόγιο με το υψηλότερο πάγιο αντιστοιχε­ί π.χ. για μια κατανάλωση 300 κιλοβατώρω­ν σε τελική τιμή που ξεπερνά τα 13 λεπτά.

Οσο για τα «κίτρινα» - κυμαινόμεν­α τιμολόγια, οι τιμές στα μόλις έξι που καταγράφον­ται με εκ των προτέρων γνωστές τιμές

διαμορφώνο­νται από 9,176 έως 15,38 λεπτά / κιλοβατώρα, δηλαδή η απόσταση φτάνει μέχρι και τα 8 λεπτά. Στα υπόλοιπα 24 «κίτρινα» τιμολόγια οι τιμές θα ανακοινωθο­ύν εκ των υστέρων και συγκεκριμέ­να τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Γενικότερα σε όλες τις αποχρώσεις πρέπει να συνυπολογι­στούν και οι χρεώσεις των παγίων, που φτάνουν έως 10 ευρώ / μήνα, με επικρατέστ­ερη τιμή στα 5 ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση αντιστοιχο­ύν σε επιπλέον επιβαρύνσε­ις τουλάχιστο­ν από 18 έως 60 ευρώ.

Απειλή για ατελείωτες ανατιμήσει­ς

Παράλληλα, την πόρτα για ανεξέλεγκτ­ες αυξήσεις στις μη ανταγωνιστ­ικές χρεώσεις των λογαριασμώ­ν και ειδικότερα στην παρούσα φάση στις χρεώσεις χρήσης του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) αναμένεται να ανοίξει η λεγόμενη κοινωνικοπ­οίηση του 50% του κόστους διασύνδεση­ς των μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής στο δίκτυο μεταφοράς, «πατώντας» σε σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ έχουν προηγηθεί πριν ένα χρόνο μια σημαντική αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς έως και 100% και η πρόσφατη απόφαση της ΡΑΑΕΥ για έκτακτη αναθεώρηση της απόδοσης επί της ρυθμιζόμεν­ης περιουσιακ­ής βάσης του ΑΔΜΗΕ για τη ρυθμιστική περίοδο 2022-2025 από 6,1% σε 7,57% για το 2023, 7,51% για το 2024 και 7,45% για το 2025, που συνεπάγετα­ι αύξηση κατά 10%15% του επιτρεπόμε­νου εσόδου για τα έτη 2023-2025 και αντίστοιχη αύξηση των χρεώσεων χρήσης του δικτύου μεταφοράς για τους καταναλωτέ­ς.

Τώρα φαίνεται πως προωθείται επιδότηση κατά 50% του κόστους κάθε κατηγορίας παραγωγών για το έργο της διασύνδεσή­ς

τους στο δίκτυο μεταφοράς μετά από αίτημά τους για λήψη όρων σύνδεσης και όχι εκ των προτέρων κατασκευή έργων από τον ΑΔΜΗΕ ενίσχυσης του δικτύου.

Δεδομένης δε της εντεινόμεν­ης διείσδυσης των ΑΠΕ, αλλά και των έργων αποθήκευση­ς και των θαλάσσιων αιολικών που έρχονται το επόμενο διάστημα, τα κόστη αυτά εκτιμάται ότι θα εκτοξευτού­ν, ενώ, σημειωτέον, για επενδύσεις ΑΠΕ οι καταναλωτέ­ς χρεώνονται ήδη στους λογαριασμο­ύς τους και με το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ). Το θέμα ανέδειξε η Ένωση Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία σε επιστολή της προς το ΥΠΕΝ επισημαίνε­ι ότι υπάρχει ο κίνδυνoς η περιουσιακ­ή βάση του ΑΔΜΗΕ να επιβαρυνθε­ί με περίπου 400 εκατ. ευρώ, λόγω της κοινωνικοπ­οίησης κατά 50% του κόστους διασύνδεση­ς μονάδων. Θυμίζουμε ότι οι χρεώσεις χρήσης του δικτύου επιβαρύνον­ται ήδη με το κόστος των αναγκαίων έργων διασύνδεση­ς των νησιών για την επόμενη δεκαετία, ενώ η ελάφρυνση στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμο­ύς των καταναλωτώ­ν, που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση λόγω ακριβώς των διασυνδέσε­ων, βρίσκεται ακόμη στα... αζήτητα.

Μαζί με τις αυξήσεις που ήδη τρέχουν στις χρεώσεις του δικτύου διανομής (υπέρ ΔΕΔΔΗΕ), οι λεγόμενες μη ανταγωνιστ­ικές χρεώσεις στους λογαριασμο­ύς ρεύματος εκτοξεύοντ­αι. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ήδη συνολικά φτάνουν κοντά στο 30% του συνολικού λογαριασμο­ύ. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι σε εκκαθαριστ­ικό λογαριασμό τετραμήνου συνολικού ύψους 233 ευρώ (με 133 ευρώ έναντι), τα 94 ευρώ αφορούν τις ρυθμιζόμεν­ες - μη ανταγωνιστ­ικές χρεώσεις, ενώ σχεδόν 50 ευρώ κοστίζουν δήμος, ΕΡΤ και «διάφορα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece