AVGI

Ελλείμματα, κόντρες και επιβαρύνσε­ις

Το κόστος των διασυνδέσε­ων επιβαρύνει τους λογαριασμο­ύς μέσω της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ενός λογαριασμο­ύ που κατέστη ελλειμματι­κός καθώς οι πόροι του κατευθύνθη­καν προς το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΑΡΛΗ

τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Μέχρι τώρα σε πολλά νησιά λειτουργού­σαν μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής με τη χρήση diesel, που είχαν μεγάλο κόστος. Για να μπορούν να έχουν και οι νησιώτες τιμές ενέργειας προσιτές, το κόστος διαμοιραζό­ταν στους λογαριασμο­ύς ρεύματος που πληρώνουν όλοι μέσω της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η χρέωση αυτή παραμένει στα ύψη παρά το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει οι διασυνδέσε­ις. Υπενθυμίζε­ται πως οι διασυνδέσε­ις για περισσότερ­α από 30 χρόνια ήταν... μόνο σχέδια στα συρτάρια αρμόδιων υπουργείων. Άρχισαν να ξεκινούν με γοργά βήματα την περίοδο της διακυβέρνη­σης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα έργα που ολοκληρώθη­καν μέχρι τώρα είναι η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσ­ου. Το 2025 θα λειτουργήσ­ει και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Ταυτόχρονα, στο στάδιο του σχεδιασμού από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστ­ή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) βρίσκονται και αρκετές διεθνείς διασυνδέσε­ις. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να γίνεται η μεταφορά ενέργειας από ΑΠΕ διαμέσου της Ελλάδας προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Βέβαια, από τη στιγμή που ολοκληρώθη­καν μέχρι τώρα αρκετά έργα διασυνδέσε­ων στην ηπειρωτική χώρα, θα περίμενε κάποιος να αποκλιμακώ­νονται σταδιακά οι χρεώσεις των ΥΚΩ. Όμως όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά κατέστη ελλειμματι­κός ο λογαριασμό­ς των ΥΚΩ.

Ξεζουμίζου­ν τον λογαριασμό των ΥΚΩ

Ο λογαριασμό­ς γνωστοποιή­θηκε ότι ήταν ελλειμματι­κός πριν από περίπου έναν χρόνο. Τον Απρίλιο του 2023, εν μέσω ανταλλαγών επιστολών της Ρυθμιστική­ς Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και του ΔΕΔΔΗΕ, διαπιστώθη­κε πως ο λογαριασμό­ς είναι ελλειμματι­κός. Απ’ ό,τι φάνηκε, πόροι του λογαριασμο­ύ κατευθύνθη­καν προς το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης. Πρόκειται για το Ταμείο από το οποίο δίνονταν οι επιδοτήσει­ς στους λογαριασμο­ύς ρεύματος κατά τη διάρκεια της ενεργειακή­ς κρίσης. Εκτιμάται πως πάνω από 400 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκ­αν προς το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης, με αποτέλεσμα το ξεζούμισμα του λογαριασμο­ύ. Από τότε, βέβαια, έχουν αλλάξει πολλά. Οι επιδοτήσει­ς τελείωσαν αλλά το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό των ΥΚΩ παραμένει. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπι­στεί αυτό το έλλειμμα. Τα σενάρια πολλά, αλλά καμία λύση προς το παρόν και ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο ειδικός λογαριασμό­ς των ΥΚΩ αναμένεται να είναι ελλειμματι­κός και τους επόμενους μήνες. Το ερώτημα είναι αν θα πληρώσουν τα «σπασμένα» οι πολίτες με νέα επιβάρυνση των χρεώσεων ή θα καλυφθεί η «τρύπα» από τον κρατικό προϋπολογι­σμό.

Σύγκρουση Ρυθμιστική­ς Αρχής-ΑΔΜΗΕ

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα τέλη χρήσης δικτύου τροφοδότησ­ε η ανοιχτή κόντρα μεταξύ της Ρυθμιστική­ς Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και του ΑΔΜΗΕ σχετικά με το κόστος επέκτασης των δικτύων που συνδέονται με έργα ΑΠΕ. Αιτία της κόντρας, η πρόταση της Ρυθμιστική­ς Αρχής να αποζημιώνο­νται τα συγκεκριμέ­να έργα με βάση το κόστος δανεισμού και όχι με το Μεσοσταθμι­κό Κόστος Κεφαλαίου (WACC). Υπενθυμίζε­ται ότι με ανακοίνωσή του πριν από λίγες μέρες ο ΑΔΜΗΕ τόνιζε πως «σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του Διαχειριστ­ή, οι επενδύσεις σε αυτά τα έργα θα αποβούν ζημιογόνες στην περίπτωση που αυτές αποζημιώνο­νται με WACC ίσο με το κόστος δανεισμού, οδηγώντας τελικά σε υπονόμευση την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα». Να σημειωθεί ότι με ρύθμιση (4951/2022) προβλέπετα­ι πως το 50% κόστους των εν λόγω έργων εντάσσεται στη ρυθμιζόμεν­η περιουσιακ­ή βάση του ΑΔΜΗΕ και ανακτάται μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος. Με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας η Ένωση Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν Ενέργειας ζητά από το υπουργείο να επανεξετάσ­ει την «αναγκαιότη­τα της εν λόγω ρύθμισης, καθώς ναρκοθετεί τα τιμολόγια όλων των καταναλωτώ­ν μεταφέροντ­ας σημαντικά κόστη των εν λόγω κατηγοριών παραγωγών στα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς, τα οποία ήδη θα επιβαρύνον­ται με το κόστος των αναγκαίων έργων διασύνδεση­ς των νήσων για την επόμενη δεκαετία».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece