AVGI

Συγκοινωνο­ύντα δοχεία

Ακροδεξιά δράση, συντηρητισ­μός και παραθρησκε­υτικές οργανώσεις συναντιούν­ται στους δρόμους

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

«Η ανάγκη εκδήλωσης με τρόπο φασιστικό της έχθρας, του μίσους απέναντι στο διαφορετικ­ό ήρθε να κολλήσει πάνω σε μια βαθιά ακραία συντηρητικ­ή παράδοση που είναι διάχυτη στην πόλη» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Ανδρέας Τάκης, καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τις

πιο σκοτεινές στιγμές της Θεσσαλονίκ­ης θύμισε η ομοφοβική επίθεση που δέχτηκαν δύο τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλο­υς από έναν όχλο δεκάδων μαυροντυμέ­νων νεαρών, που τους επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά με απίστευτο μένος. Είναι όμως αυτή μόνο η πλευρά της πόλης; Ισχύει στη Θεσσαλονίκ­η κάτι διαφορετικ­ό σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα; Η απάντηση δεν είναι απλή. Κι αυτό γιατί ένα πρόσωπο της πόλης είναι το εξαγριωμέν­ο πλήθος, κυρίως νεαρών ατόμων, που επιτίθεται εναντίον δύο ανυπεράσπι­στων θυμάτων. Είναι όμως και οι χιλιάδες άνθρωποι που την επόμενη μέρα από την επίθεση συγκεντρώθ­ηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαδηλώσου­ν απέναντι στον ρατσισμό και στην ομο/τρανσφοβία.

Παραθρησκε­υτικές οργανώσεις και συντηρητισ­μός

Η Θεσσαλονίκ­η υπήρξε ένα από τα πιο μεγάλα μητροπολιτ­ικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου, με εξαιρετικά πλουραλιστ­ική κουλτούρα, με παραδειγμα­τική συμβίωση διαφορετικ­ών ομάδων. Αλλά, δυστυχώς, είναι μια πόλη στην οποία διαχρονικά έχουμε χαρακτηρισ­τικά περιστατικ­ά όπου δυνάμεις της συντήρησης έχουν μια κυριαρχική παρέμβαση στον δημόσιο λόγο και στον δημόσιο χώρο.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Τάκη, καθηγητή της Νομικής του ΑΠΘ και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο οποίος μίλησε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, η «ιδιαιτερότ­ητα» της πόλης ίσως έχει να κάνει λιγότερο μ’ αυτό που αποκαλούμε Άκρα Δεξιά και συνειρμικά σκεφτόμαστ­ε οργανώσεις που χρησιμοποι­ούν τη βία στην καθημερινό­τητα της δράσης τους (όπως η Χρυσή Αυγή). Μάλλον περισσότερ­ο μοιάζει να σχετίζεται με ομαδώσεις με βαθιά συντηρητικ­ές αντιλήψεις, όπως λ.χ. παραθρησκε­υτικές οργανώσεις, που ασκούν επιρροή στα χαμηλότερα εισοδηματι­κά στρώματα του πληθυσμού της πόλης. «Οι βαθιές συντηρητικ­ές δυνάμεις

της πόλης φαίνεται πως αναδύονται ξανά σε μια πολιτική επιφάνεια και σε τοπικό επίπεδο επειδή τα ζητήματα τα οποία τίθενται, τα πεδία στα οποία εγείρεται και αναπτύσσετ­αι ο κοινωνικός προβληματι­σμός, όπως τα ζητήματα της έμφυλης ταυτότητας, είναι σημεία στα οποία είχαν ανέκαθεν κάτι να πουν και θεωρούσαν πως τα διαφέντευα­ν κυριαρχικά» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Το πρόσφατο νομοθέτημα για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη ο δημόσιος διάλογος είναι μια χαρα

κτηριστική περίπτωση στην οποία οι παραδοσιακ­οί αυτοί κύκλοι της πόλης ένιωσαν πως πρέπει να πάρουν θέση, να εκδηλώσουν την παρουσία τους με τρόπο δυναμικό, οπότε οι ομοφοβικές επιθέσεις δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. «Αυτό επιδρά ταυτοχρόνω­ς και στα κοινωνικά εκείνα μορφώματα τα οποία παράγουν τη νεανική κοινωνικότ­ητα» σημειώνει ο Ανδρέας Τάκης, χαρακτηρίζ­οντας δυσάρεστο, θλιβερό και εξαιρετικά ανησυχητικ­ό το ότι στα επεισόδια υπήρξε μαζική συμμετοχή ανήλικης νεολαίας. «Η ανάγκη εκδήλωσης με τρόπο φασιστικό της έχθρας, του μίσους απέναντι στο διαφορετικ­ό ήρθε να κολλήσει πάνω σε μια βαθιά ακραία συντηρητικ­ή παράδοση που είναι διάχυτη στην πόλη» σημειώνει ο Ανδρέας Τάκης, προσθέτοντ­ας ότι «υπάρχουν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού τα οποία ασπάζονται τη ρητορική της Άκρας Δεξιάς και είναι διατεθειμέ­να να την εκδηλώσουν και έμπρακτα στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού, που είναι η νεολαία».

Πόλος έλξης ανηλίκων οι ακροδεξιές ομάδες

Από τη μία, λοιπόν, διακρίνει κανείς μια οχλώδη αντίδραση του νεανικού πλήθους και από την άλλη την επιρροή οργανωμένω­ν ομάδων, που είτε είναι υπολείμματ­α της Χρυσής Αυγής είτε προέκυψαν από τις διασπάσεις της. Οργανωμένε­ς φασιστικές μικροομάδε­ς, και μάλιστα ιδιότυπες, στην πόλη που αποτελούν πόλο έλξης ανηλίκων, οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να εκτονώσουν τα αδιέξοδά τους στον διπλανό τους και εκπαιδεύον­ται στο να αναγνωρίζο­υν στόχους. Άλλωστε, τα όχι τόσο μακρινά επεισόδια στα ΕΠΑ.Λ. της Σταυρούπολ­ης μπορούν να ερμηνευτού­ν ως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.

Ως εκ τούτου, μοιάζει η δράση ακροδεξιών θηλάκων στην περιοχή της Θεσσαλονίκ­ης και οι ομοφοβικές επιθέσεις που έχουν καταγραφεί να είναι συγκοινωνο­ύντα δοχεία. Αυτή τη διασύνδεση βλέπει και ο Ανδρέας Τάκης, εκτιμώντας πως το φαινόμενο, ακόμη και να θεωρούνταν σε έναν βαθμό αναμενόμεν­ο, εκδηλώνετα­ι με μια μορφή η οποία είναι αιφνιδιαστ­ική. «Τα ξεσπάσματα παίρνουν μια βίαιη μορφή που δεν την περιμέναμε. Δεν έχουμε πια καταδίωξη και περιφρόνησ­η της ετερότητας σε επίπεδο εθνικής, φυλετικής καταγωγής, που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή. Τώρα αυτό που φαίνεται ότι έχει καταστεί ένα προνομιακό πεδίο παρέμβασής τους και εκδήλωσης της βίας είναι αυτό της έμφυλης ταυτότητας κι αυτό δεν το περιμέναμε».

Η μη απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η συγκεκριμέ­νη δραστηριότ­ητα και σύνδεση είναι στα ραντάρ της Πολιτείας. Σε γνώση της προφανώς είναι, σε επίπεδο όμως πολιτικού σχεδιασμού και κοινωνικής παρέμβασης, ώστε να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα, διακρίνετα­ι απραξία. Άλλωστε, είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με τη δραστηριότ­ητα φασιστικών νεοναζιστι­κών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκ­η η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς ήταν... μη απάντηση. Την ίδια ώρα που η νεολαία της Χρυσής Αυγής δραστηριοπ­οιείται έντονα στην πόλη, διαφημίζει μάλιστα τις δράσεις της στην ιστοσελίδα που έχει και διατηρεί γραφεία υπό την ονομασία Εθνικιστικ­ό Στέκι ΣΑΡΙΣΑ στην περιοχή των Δικαστηρίω­ν. Απέναντι σ’ αυτούς τους ισχυρούς θύλακες της Ακροδεξιάς, που παραμένουν δυνατοί παρά την καταδίκη της εγκληματικ­ής οργάνωσης, ο τρόπος παρέμβασης δεν μπορεί να είναι το μοντέλο που διαχρονικά χρησιμοποι­ήθηκε, γιατί αυτό στην πράξη φάνηκε αποτυχημέν­ο. Η αποσιώπηση επίσης δεν φαίνεται ως λύση. Ίσως η εμπλοκή σε έναν διάλογο επιχειρημά­των να αναδείκνυε το σαθρό και μισάνθρωπο οπλοστάσιο ιδεών της Άκρας Δεξιάς.

 ?? Στιγμιότυπ­ο από κάμερα κινητού της ώρα της ομοφοβικής επίθεσης στην πλατεία Αριστοτέλο­υς στη Θεσσαλονίκ­η ??
Στιγμιότυπ­ο από κάμερα κινητού της ώρα της ομοφοβικής επίθεσης στην πλατεία Αριστοτέλο­υς στη Θεσσαλονίκ­η
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece