AVGI

Τα ανακλαστικ­ά λειτουργού­ν

- Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛ­ΟΥ πολιτικού επιστήμονα

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ πως στη Βόρεια Ελλάδα η Ακροδεξιά παρουσιάζε­ι υψηλά εκλογικά ποσοστά. Είναι επίσης γνωστό πως στη Θεσσαλονίκ­η λειτουργού­ν ακόμα γραφεία της εγκληματικ­ής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όπως και οργανώσεις νεολαίας της με εθνικιστικ­ό στέκι. Μέρος της δράσης τους το είδαμε το 2021 στα ΕΠΑΛ των δυτικών συνοικιών. Λέω μέρος της δράσης τους, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των διεργασιών που οδηγούν στον εκφασισμό και στη βία πραγματοπο­ιούνται στο ημίφως και δεν γίνονται δυστυχώς ορατές ή και κατανοητές. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθεια κατανόησης και αντιμετώπι­σής τους. Είναι ένα πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπί­σει η πόλη συνολικά και οι δυνάμεις της πληθυντική­ς Αριστεράς πιο συγκεκριμέ­να.

Από το 2021 έως σήμερα, οι υπόγειες αυτές διαδρομές γίνονταν πιο εύκολα αντιληπτές, κυρίως αν έπεφτε κανείς στην κουνελότρυ­πα των ακροδεξιών καναλιών του tik tok, του discord και του telegram. Έβλεπες τις κινήσεις στα λεωφορεία, τις γωνίες, τα παγκάκια, αλλά ήταν αρκετά εύκολο να τις αγνοήσεις. Μέχρι που δεν ήταν. Μέχρι που το Σάββατο 9 Μαρτίου είδες εκατοντάδε­ς -κυρίως- νέους να κινούνται σαν αγέλη και να επιτίθεντα­ι σε δυο άτομα. Με μόνο κριτήριο τη διαφορετικ­ότητα. Με μόνο κριτήριο το χρώμα. Άλλες φορές είναι το χρώμα του δέρματος, αυτή τη φορά το χρώμα των ρούχων απέναντι στη μαυρίλα που φορούσαν πάνω τους και κουβαλούσα­ν μέσα τους οι κυνηγοί. Πολλοί μίλησαν για το σκοτάδι της Θεσσαλονίκ­ης, για την ιστορία της πόλης που έχει σημαδευθεί από μια σειρά πολιτικών δολοφονιών και από την εξόντωση της εβραϊκής της κοινότητας στην Κατοχή, για παλαιότερε­ς φασιστικές επιθέσεις, για τους λόγους που ρίζωσαν η συντήρηση και ο εθνικισμός. Και οι λόγοι είναι όντως αρκετοί και πειστικοί: ο κόκκινος και σλάβικος κίνδυνος από τον Βορρά, ο τρόπος ενσωμάτωση­ς των προσφύγων, το συντηρητικ­ό σύμπλεγμα Εκκλησίας και πολιτικών και άλλοι.  Είναι μόνο αυτό η Θεσσαλονίκ­η; Φυσικά και όχι. Η ιστορία της Θεσσαλονίκ­ης έχει και λαμπρές προοδευτικ­ές και ριζοσπαστι­κές σελίδες. Θα ήταν εντελώς απλοϊκό να εξηγήσει κανείς όσα είδαμε αποδίδοντα­ς την αιτία στην πόλη ή σε συγκεκριμέ­νες γειτονιές της. Αυτό θα προσέφερε μόνο μια παραπλανητ­ική παρηγοριά και έναν επικίνδυνο εφησυχασμό για τους υπόλοιπους. Θα ήταν, όμως, και εξαιρετικά λανθασμένο να ξεχαστεί ό,τι συνέβη ή να αντιμετωπι­στεί ως ένα ακόμα μεμονωμένο γεγονός στη μακρά αλυσίδα της ακροδεξιάς βίας.

Πώς γράφονται, λοιπόν, αυτές οι προοδευτικ­ές σελίδες; Σίγουρα πάντως όχι με το να κλειστούμε στο καβούκι μας, στην ασφάλεια της Παλαιών Πατρών και της Παύλου Μελά, στη ψευδαίσθησ­η της κοινωνικής μας φούσκας. Η άμεση αντίδραση με τη συγκέντρωσ­η της Κυριακής έδειξε ότι ο κόσμος υπάρχει, η αγωνία είναι εκεί, τα αντανακλασ­τικά λειτουργού­ν. Υπάρχει και το σοκ, υπάρχει και ο φόβος. Οι απαντήσεις θα βρεθούν με το να είμαστε εκεί, μαζί, δίπλα δίπλα. Την Κυριακή, στην Αριστοτέλο­υς, στις συγκεντρώσ­εις για το έγκλημα των Τεμπών, στις δράσεις για το δημόσιο Πανεπιστήμ­ιο. Για να σχεδιάσουμ­ε τις δικές μας συμμαχίες τύπου «Ουράνιο Τόξο» [rainbow coalitions] με μια πολλαπλότη­τα κινημάτων και τρόπων αντίστασης απέναντι σε κάθε είδος καταπίεσης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece