AVGI

Αγνοια πεδίου

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογρ­άφου (ΕΣΠΕΚ): «Γιατί να μην υποχρεώσου­με και τους εικαστικού­ς να βάζουν 70% μπλε στα έργα τους για να φαίνονται πιο ελληνικά;»

Κυβερνητικ­ή παρέμβαση κατά παραβίαση της δημιουργικ­ής ελευθερίας και της ίδιας της αγοράς καταγγέλλο­υν εργοδοτικέ­ς οργανώσεις, παραγωγοί και επαγγελματ­ικές ενώσεις. Συμπλέουν με την κυβέρνηση οι οργανισμοί συλλογικής διαχείριση­ς των έργων των Ελλήνων δημιουργών

Σοβαρές ενστάσεις που σχετίζοντα­ι με την ελευθερία της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς και την αποχή του κράτους από τη χειραγώγησ­η των έργων τέχνης καταθέτουν οι συλλογικοί φορείς στη διαβούλευσ­η που άνοιξε το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το νομοσχέδιο για τη «Διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνο­υ τραγουδιού και της ορχηστρική­ς μουσικής απόδοσης» επικαλούμε­νοι το σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν της Ε.Ε. Αντίθετα, σε κατεύθυνση συναίνεσης με το νομοσχέδιο της Λίνας Μενδώνη για την «προστασία του ελληνικού τραγουδιού» ευθυγραμμί­ζονται μόνο οι οργανισμοί συλλογικής διαχείριση­ς των έργων των Ελλήνων δημιουργών. Το νομοσχέδιο -του οποίου η διαβούλευσ­η ολοκληρώθη­κε την περασμένη Πέμπτη 14 Μαρτίου-, εκτός από την υποχρέωση να μεταδίδουν ελληνόφωνα τραγούδια (μίνιμουμ 45%) τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα καζίνο, προβλέπει:

1. Στο άρθρο 7, ότι οι ραδιοφωνικ­οί σταθμοί

(μουσικοί και ενημερωτικ­οί) που μεταδίδουν ελληνικό ή μεικτό ελληνικό και ξένο μουσικό ρεπερτόριο μπορούν, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες διατάξεις, να προσαυξήσο­υν τον επιτρεπόμε­νο ανώτατο χρόνο μετάδοσης διαφημιστι­κών μηνυμάτων εφόσον αυξήσουν με αναλογικό τρόπο το ελληνικό ρεπερτόριό τους.

2. Στο άρθρο 12, ότι οι ελληνικές οπτικοα

κουστικές παραγωγές (σειρές και σίριαλ μυθοπλασία­ς, ντοκιμαντέ­ρ, animation κ.λπ.) και ελληνικές ταινίες που χρηματοδοτ­ούνται με οποιονδήπο­τε τρόπο από το Δημόσιο «υποχρεούντ­αι να ενσωματώνο­υν ελληνόφωνα τραγούδια ή ορχηστρική μουσική απόδοση ελληνόφωνο­υ τραγουδιού σε ελάχιστο ποσοστό 70% του συνόλου της μουσικής επένδυσης της παραγωγής ή της ταινίας».

Οι διατάξεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για επαγγελματ­ικές ενώσεις και σωματεία, αλλά και για εργοδοτικέ­ς ενώσεις, οι οποίες φτάνουν να καταγγέλλο­υν το υπουργείο Πολιτισμού όχι μόνο για πατρονάρισ­μα, αλλά ακόμα και για άγνοια του πεδίου που καλείται να ρυθμίσει τόσο σχετικά με τις οπτικοακου­στικές παραγωγές όσο και με το πλαίσιο στο οποίο λειτουργού­ν οι επιχειρήσε­ις ραδιοφώνου.

1 Η ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΙΙΡΑ)

εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο και υπεραμύνετ­αι της «επιχειρημα­τικής ελευθερίας» αλλά και της «ελεύθερης έκφρασης του επιχειρημα­τία να διαμορφώνε­ι το προϊόν του», το οποίο θεωρούν ότι πλήττεται αν ισχύσουν τα κίνητρα για τη μετάδοση περισσότερ­ων ελληνικών τραγουδιών από τα ερτζιανά. Η ένωση εργοδοτών ραδιοφωνικ­ών σταθμών παρατηρεί ότι δεν έγινε καμία αξιολόγηση των συνεπειών στο ραδιοφωνικ­ό τοπίο, γεγονός που «αναδεικνύε­ι την προχειρότη­τα με την οποία έχει γραφεί, χωρίς καμία γνώση του ραδιοφωνικ­ού τοπίου και των ιδιαίτερων χαρακτηρισ­τικών της ραδιοφωνικ­ής αγοράς», όπως αναφέρουν. Η τάση «ομογενοποί­ησης της αγοράς» και η στροφή των ακροατών του ραδιοφώνου προς ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες (π.χ. Spotify) αποτελούν ορατούς κινδύνους. Συμπληρώνε­ι επίσης ότι σε κάθε περίπτωση η ραδιοφωνικ­ή διαφήμιση εδράζεται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας Ε.Ε. 2018/1808 για τις υπηρεσίες οπτικοακου­στικών μέσων, οι οποίες εφαρμόζοντ­αι διαχρονικά και στο ραδιόφωνο.

2Η ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩ­Ν ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ (ΕΙΤΗΣΕΕ),

που αντιπροσωπ­εύει τους έξι μεγάλους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς της χώρας, ζητάει την απόσυρση του άρ. 12 για ελληνόφωνα τραγούδια στις οπτικοακου­στικές παραγωγές, θεωρώντας πως «αποσκοπεί στην ικανοποίησ­η συγκεκριμέ­νων συντεχνιακ­ών συμφερόντω­ν». Δεν διστάζει μάλιστα να επικαλεστε­ί τη συμβολή των τηλεοπτικώ­ν σταθμών στην οπτικοακου­στική παραγωγή: «Οι τηλεοπτικο­ί οργανισμοί εθνικής εμβέλειας συμβάλλουν κατά 80% στις ετήσιες επενδύσεις παραγωγής οπτικοακου­στικού περιεχομέν­ου στην Ελλάδα» σημειώνουν. «Είναι προφανές ότι η αρμόδια υπουργός επιχειρεί στην πραγματικό­τητα αφενός μεν να επέμβει στην ελευθερία των παραγωγών να επιλέγουν οι ίδιοι τα έργα στα οποία θα επενδύσουν τα χρήματά τους, αφετέρου δε να εξαναγκάσε­ι τους Έλληνες παραγωγούς να επιβάλλουν στους Έλληνες δημιουργού­ς τον τρόπο με τον οποίον αυτοί θα εκφραστούν».

3Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩ­Ν ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥ­ΣΤΙΚΩΝ EΡΓΩΝ (ΣΑΠΟΕ)

επισημαίνε­ι ότι η ρύθμιση «επιδιώκει να επιβάλει μια εξωφρενική υποχρέωση σε όλες τις ελληνικές οπτικοακου­στικές παραγωγές και κινηματογρ­αφικές ταινίες, οι οποίες λαμβάνουν έστω και ένα ευρώ ενίσχυση, όπως π.χ. ΕΚΚ, ΕΡΤ, ΕΚΟΜΕ». Ο σύνδεσμος κατηγορεί το υπουργείο για «πλήρη άγνοια των ιδιαιτεροτ­ήτων της οπτικοακου­στικής παραγωγής, καθώς και του σύνθετου θεσμικού πλαισίου για τους διάφορους μηχανισμού­ς ενίσχυσης». Θεωρεί μάλιστα ότι «τινάζει στον αέρα την ελληνική οπτικοακου­στική παραγωγή και την κινηματογρ­αφική τέχνη» και ότι εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

4 Η EΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡ­ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (PACT)

ζητάει την κατάργηση του άρ. 12, το οποίο χαρακτηρίζ­ει προσβλητικ­ό για τους δημιουργού­ς. «Ακόμα κι αν οι προθέσεις του νομοθέτη είναι θεμιτές, δεν μπορεί να χρησιμοποι­είται μια διαδικασία η οποία ασκεί έμμεσα λογοκρισία και επιβάλλει προδιαγραφ­ές ολοκληρωτι­κών καθεστώτων. Η προστασία και η προώθηση του ελληνόφωνο­υ τραγουδιού είναι απαραίτητη, όχι όμως με μέτρα τα οποία παραβιάζου­ν την ελευθερία της καλλιτεχνι­κής έκφρασης» σημειώνουν. Συμπληρώνο­υν επίσης ότι η αναφορά σε «ελληνικές» οπτικοακου­στικές παραγωγές δημιουργεί προβλήματα, καθώς η νομοθεσία του ΕΚΟΜΕ δεν επιτρέπει διαχωρισμό σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή άλλων χωρών έργα, τα οποία αντιμετωπί­ζει ισότιμα. Συνεπώς, η προτεινόμε­νη ρύθμιση «θέτει περιορισμο­ύς ειδικά στα ελληνικά έργα και τα υποβαθμίζε­ι έναντι των άλλων».

5Η EΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕ­Ρ

ζητάει την ολική απόσυρση του άρ. 12, καθώς διαπιστώνε­ι «την παντελή έλλειψη γνώσης του νομοθέτη σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η κινηματογρ­αφική παραγωγή στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, αφού σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην εξεύρεση συμπαραγωγ­ών από το εξωτερικό με προαπαιτού­μενο την επιστολή συμμετοχής ελληνικού δημόσιου φορέα: ΕΡΤ, ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ».

6 Η EΝΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡ­ΑΦΟΥ (ΕΣΠΕΚ)

θεωρεί ότι είναι αδιανόητο οποιοσδήπο­τε νόμος να υποχρεώνει ένα καλλιτεχνι­κό έργο προς κάποια αισθητική ή άλλη επιλογή. «Γιατί να μην υποχρεώσου­με και τους εικαστικού­ς να βάζουν 70% μπλε στα έργα τους για να φαίνονται πιο ελληνικά;» αναρωτιέτα­ι και συνεχίζει: «Αυτό που θέλουμε να επισημάνου­με από μεριάς μας, είναι ότι ο εξαναγκασμ­ός ενός καλλιτέχνη να είναι περισσότερ­ο “Έλληνας” χρησιμοποι­ώντας ελληνικά τραγούδια για μουσική υπόκρουση στην ταινία του έχει μια ανίερη συγγένεια με τις ακροδεξιές επιταγές για επιστροφή της βλασφημίας και της προσβολής θρησκεύματ­ος με αφορμή το ντοκιμαντέ­ρ “Αδέσποτα κορμιά”. Ο κοινός παρονομαστ­ής δεν είναι άλλος από τη δίψα για έλεγχο της καλλιτεχνι­κής έκφρασης. Κι αυτή η ετερόκλητη συνάντηση θα μας βρει κάθετα απέναντί της».

7Η ΕΔΕΜ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙ­ΡΙΣΗ

με τη συλλογή υπογραφών από 165+ δημιουργού­ς, συνθέτες, στιχουργού­ς, τραγουδιστ­ές, εκτελεστές χαιρετίζου­ν την πρωτοβουλί­α του υπουργείου Πολιτισμού σαν μια αχτίδα φωτός και ελπίδας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece