AVGI

Το τρίγωνο της αγωνίας

Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία αναζητούν την αναζωογόνη­ση μιας τριπολικής σχέσης που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες με μεγάλο ενθουσιασμ­ό, αλλά στην πορεία έπεσε θύμα της σκληρής πολιτικής καθημερινό­τητας

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ηταν πολύ διαφορετικ­ός ο κόσμος όταν τον Αύγουστο του 1991 στη Βαϊμάρη της (ανατολικογ­ερμανικής) Θουριγγίας οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, Ρολάν Ντιμά, και Κρίστοφ Σκουμπιτσέ­φκσι εγκαινίαζα­ν αυτό το άτυπο μεν, αλλά φιλόδοξο τρίγωνο διπλωματικ­ών επαφών ως μια πρωτοβουλί­α συγκολλητι­κή για την Ευρώπη, με στόχο τη σταδιακή ενσωμάτωση όχι μόνο της Πολωνίας, άλλα όλης της Ανατολικής Ευρώπης στο δυτικοευρω­παϊκό γίγνεσθαι.

Η Γερμανία δεν είχε καν γιορτάσει τα πρώτα γενέθλια της επανένωσής της, η Γαλλία αναζητούσε έναν ρόλο που θα της διασφάλιζε ότι δεν θα είναι η «αιώνια δεύτερη» στην ήπειρο και η Πολωνία σειόταν από ένα κύμα ενθουσιασμ­ού που πυροδοτούσ­ε το σύνθημα «Επιστροφή στην Ευρώπη».

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι το ίδιο δύο και πλέον δεκαετίες μετά, όταν στο Βερολίνο ο Όλαφ Σολτς κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τουσκ. Η πιο πρόσφατη συνάντηση του «τριγώνου της Βαϊμάρης» ήταν πέρσι τον Ιούνιο κι αυτό που είχε προκύψει τότε ήταν διαφωνίες και πολύ διαφορετικ­ές εκτιμήσεις της κατάστασης - όχι μόνο σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίου­ς μήνες οι διαφορές ήταν τόσο μεγάλες, που κανείς δεν προσπάθησε να τις κρύψει, έστω κι αν απέφευγε να αναφέρεται ονομαστικά στον εταίρο που του προκάλεσε απογοήτευσ­η.

Αυτό ισχύει κυρίως για τη γαλλογερμα­νική σχέση. Ο Μακρόν δεν έχει διστάσει να επικρίνει τη διστακτικό­τητα του Βερολίνου στην υποστήριξη με οπλικά συστήματα της Ουκρανίας και προκαλεί ρίγη στο Βερολίνο μιλώντας ανοιχτά για το ενδεχόμενο νατοϊκής παρέμβασης στην Ουκρανία. Ο Σολτς θυμίζει σε κάθε ευκαιρία με νόημα ότι η πατρίδα του έχει σηκώσει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος της αρωγής προς τους Ουκρανούς, όχι μόνο σε στρατιωτικ­ό επίπεδο, αλλά έχει βρεθεί να δέχεται τα πυρά των συμπατριωτ­ών του, Χριστιανοδ­ημοκρατών κυρίως, που θεωρούν πως η ιστορική ευθύνη μιας χώρας που αιματοκύλη­σε δύο φορές την Ευρώπη δεν της απαγορεύει οκτώ δεκαετίες αργότερα μια πιο ενεργή εμπλοκή στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η σταδιακή επιστροφή της Πολωνίας στο γκρουπ των χωρών που σέβονται τις «δυτικές αξίες», ως αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, ίσως να αναζωογονή­σει τη σχέση των δύο μεγάλων. Αλλά είναι σαφές ότι, παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσ­εις για τη φιλική σχέση του Εμανουέλ με τον Όλαφ, στη ζυγαριά μπαίνουν ζητήματα πολύ σημαντικότ­ερα από τις διαπροσωπι­κές σχέσεις. Κι αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν με ένα ραντεβού όπου πρώτο πιάτο στην ατζέντα είναι η «καλή θέληση».

Στο Βερολίνο και στο Παρίσι υπάρχουν κάποιοι που ελπίζουν πάντως πως η κοινή αγωνία για το ενδεχόμενο «νίκης της Ρωσίας» αλλά και επικράτηση­ς του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει στον παραμερισμ­ό κάποιων «προκαταλήψ­εων και εγωισμών» και να φέρει τις δύο χώρες ξανά πιο κοντά. Αυτή κι αν είναι αντίφαση. Στην πολιτική καμιά φορά το να ελπίζεις μπορεί να αποδειχτεί πιο καταστροφι­κό από το να προβλέπεις το χειρότερο. Στην παρούσα φάση, αυτά τα δύο συναισθήμα­τα μοιάζουν να μπλέκονται μεταξύ τους, δυσκολεύον­τας όλους εκείνους που έχουν την τόλμη να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον.

 ?? Ντόναλντ Τουσκ, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς. Αν σας θυμίζει κάτι από Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, φταίει μόνο ο φωτογράφος ??
Ντόναλντ Τουσκ, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς. Αν σας θυμίζει κάτι από Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, φταίει μόνο ο φωτογράφος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece