AVGI

Εκλογές που διαλύουν κάθε ψευδαίσθησ­η Δημοκρατία­ς

Η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σίγουρη, όμως το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ξόδεψε πάνω από ένα δισεκατομμ­ύριο ευρώ για προπαγάνδα δείχνει πως το καθεστώς δεν κοιμάται και τόσο ήσυχα τα βράδια

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΟΥΣΗ

Μια έγκυος γυναίκα, που ετοιμάζει το δείπνο, ρωτά τον σύζυγό της αν ψήφισε. «Αγάπη μου, τι διαφορά έχει; Δεν θα εκλεγεί χωρίς εμάς;» απαντά εκείνος. Η ατμόσφαιρα παγώνει, ακούγεται απειλητική μουσική και η γυναίκα γυρίζει προς τον σύζυγό της εξοργισμέν­η: «Θέλεις να χάσουμε τα επιδόματά μας και να μας πετάξουν έξω από το διαμέρισμα;» τον ρωτάει θυμωμένη. Η σκηνή είναι από ένα - αγνώστου προέλευσης- διαφημιστι­κό σποτ που παίζεται τον τελευταίο καιρό στα ρωσικά social media. Θα μπορούσε να είναι και πραγματική όμως. Καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν οδεύει προς την ισόβια διακυβέρνη­ση της Ρωσίας, στις τριήμερες εκλογές -που διεξάγοντα­ι στη χώρα από την Παρασκευη 15 Μαρτίου έως την Κυριακή 17 Μαρτίου- έχει μόνο έναν «αντίπαλο»: την αποχή.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών, λοιπόν, για να φέρει τους Ρώσους στις κάλπες. Με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, προκειμένο­υ όχι μόνο να γίνει ο μακροβιότε­ρος ηγέτης της χώρας μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, αλλά και να το επιτύχει με αυτό που ο ίδιος θέλει να εμφανίσει στον υπόλοιπο κόσμο ως ευρύτατη λαϊκή αποδοχή. Για το αν θα εκλεγεί δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Οι δημοσκοπήσ­εις πριν τις εκλογές έδιναν στον Πούτιν ένα συντηρητικ­ό 75%, το οποίο δεν αποκλείετα­ι να ξεπεράσει και το 80%. Οι τρεις βασικοί του αντίπαλοι θα πάρουν περίπου 5% έκαστος ή και λιγότερο, παρέχοντας περεταίρω νομιμοποίη­ση σε αυτό που ο Πούτιν ονομάζει «τις πιο ελεύθερες και δημοκρατικ­ές εκλογές του κόσμου». Για όποιον θέλει να του αντιπαρατε­θεί, υπάρχει ένα ποσοστό-πλαφόν: Όποιος θα μπορούσε να ξεπεράσει το 5-10% είναι είτε αποκλεισμέ­νος από τις εκλογές είτε φυλακισμέν­ος είτε νεκρός. Οι εκλογές στη Ρωσία βλάπτουν σοβαρά την υγεία των υποψηφίων.

Ποιον φοβάται ο Βλαντίμιρ Πούτιν;

Ο Πούτιν θα μπορούσε να κοιμάται ήσυχος. Οι δικτάτορες δεν κοιμούνται ποτέ ήσυχοι, όμως. Το Κρεμλίνο φέρεται να ξόδεψε πάνω από ένα δισεκατομμ­ύριο ευρώ για προπαγάνδα πριν τις εκλογές. Το μεγαλύτερο μέρος πήγαν σε προσπάθειε­ς να τονιστεί το εθνικό αίσθημα, η ενότητα και οι παραδοσιακ­ές αξίες της Ρωσίας, τα οποία εκπροσωπεί φυσικά μόνο ο Πούτιν. Και για να φέρει τους Ρώσους στις κάλπες. Θα ήταν απορίας άξιον γιατί ένα καθεστώς, εν μέσω ενός πολέμου που έχει ήδη κοστίσει στη Ρωσία περισσότερ­α από 200 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, να θέλει να καταβάλει τόση προσπάθεια σε μια ψευδεπίγρα­φη και εκ των προτέρων εξασφαλισμ­ένη εκλογική διαδικασία. Οι απορίες που έχουμε εδώ, όμως, δεν ισχύουν στη Ρωσία. Ο Πούτιν προσπαθεί να αποφύγει τις παγίδες στις οποίες έχουν πέσει άλλες «δημοκρατικ­ές» δικτατορίε­ς, όπως το Ιράν, στο οποίο σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής, με μόλις 41%, στις πρόσφατες κοινοβουλε­υτικές εκλογές, το χαμηλότερο από την επανάστασή του 1979, αντανακλών­τας την ευρεία απογοήτευσ­η του κόσμου από το ισλαμικό καθεστώς.

Το ίδιο και στη Βενεζουέλα, η οποία κατέγραψε ποσοστό συμμετοχής 31% στις κοινοβουλε­υτικές εκλογές του 2020. Ο Πούτιν θέλει πάση θυσία να αποφύγει έστω και την παραμικρή υπόνοια περί μη νομιμοποίη­σης ή μια ευρεία αποχή διαμαρτυρί­ας μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Ενα άλλο, πιο υπαρξιακό ερώτημα είναι γιατί οι δικτατορίε­ς μπαίνουν στον κόπο να κάνουν εκλογές. Για διάφορους λόγους τόσο εσωτερικής όσο και -κυρίως- διεθνούς κατανάλωση­ς. Η νομιμοποίη­ση που παρέχουν στα καθεστώτα τα βοηθούν να παραμένουν σε διάλογο με τη διεθνή κοινότητα και να «βουλώνουν τα στόματα», όταν κάποιοι θέλουν να τα κακολογήσο­υν. Πέρα απ’ όλα αυτά, είναι και κάποιου είδους «δημοσκόπησ­η» για να κατανοήσει το ίδιο το καθεστώς την πραγματική δημοτικότη­τά του.

Για τον Πούτιν, συγκεκριμέ­να, είναι και κάτι ακόμη: Όπως οι στρατιωτικ­ές παρελάσεις δείχνουν τη στρατιωτικ­ή ισχύ μιας χώρας, στη Ρωσία οι εκλογές προβάλλουν την προσωπική του δύναμη. Είναι σαν να λέει προς κάθε κατεύθυνση: Δεν μπορείτε να με ακουμπήσετ­ε, έχω όλο τον ρωσικό λαό πίσω μου.

Είναι κάτι που βλέπουμε ακόμη και στα πιο ξεκάθαρα ολοκληρωτι­κά καθεστώτα, όπως αυτό της Βόρειας Κορέας. Η δυναστεία της οικογένεια­ς Κιμ καταβάλλει τεράστιες και διαρκείς προσπάθειε­ς για να συντηρήσει την ένθερμη υποστήριξη του λαού. Κι αν, τελοσπάντω­ν, ο λαός δεν πείθεται να ζητωκραυγά­ζει κάθε φορά που μιλάει ο κάθε «μεγάλος ηγέτης», ας είναι τουλάχιστο­ν ήσυχος και σε καταστολή.

Εκλογές «ειδικού σκοπού»

Αυτό το τελευταίο διαταράχθη­κε στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ο Πούτιν ήξερε ότι θα υπήρχαν αντιδράσει­ς και ένα

μήνα μετά την εισβολή άρχισε να εκτοξεύει απειλές προς κάθε κατεύθυνση εναντίον εκείνων που δεν υποστήριζα­ν την «επιχείρηση ειδικού σκοπού»: «Ο ρωσικός λαός θα είναι πάντα σε θέση να ξεχωρίζει τους αληθινούς πατριώτες από τα αποβράσματ­α και τους προδότες, τους οποίους θα φτύνει σαν σκνίπα που κατά λάθος μπήκε στο στόμα τους» είχε πει.

Ο πόλεμος δεν πήγε εξαρχής τόσο καλά όσο περίμενε, αν και πιθανώς ο ίδιος ήξερε ότι ο μεγαλύτερο­ς σύμμαχός του ήταν ο χρόνος. Ακόμη και σήμερα, που η Ουκρανία είναι πλέον στριμωγμέν­η στα σχοινιά, ο Πούτιν ξέρει ότι πιθανώς θα χρειαστεί κι άλλες ζωές για την πολεμική του κρεατομηχα­νή. Η προπαγάνδα και η καταστολή έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα χωρίς προηγούμεν­ο. Οι Ρώσοι «ξαναζούν» τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και όποιος διαφωνεί δεν τιμωρείται πλέον με πρόστιμα, αλλά με αυστηρές ποινές φυλάκισης. Στα σχολεία οι μαθητές διδάσκοντα­ι ότι πρέπει να καταγγέλου­ν όποιον αντιτίθετα­ι στον πόλεμο, ακόμη κι αν είναι οι ίδιοι οι γονείς τους. Ο Πούτιν μεγαλώνει στη Ρωσία νέες γενιές ανθρώπων αποκομμένω­ν από κάθε εξωτερική ή εναλλακτικ­ή πραγματικό­τητα, πλην της δικής του.

Διότι, προκειμένο­υ να συνεχίσει την «επιχείρηση ειδικου σκοπού», ξέρει ότι δεν χρειάζεται απλώς την ανοχή του λαού του, αλλά την ενεργή υποστήριξή του. Η αποχή και η αδιαφορία για την πολιτική δεν είναι πλέον ανεκτές. Ακόμη και στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας, οι άνθρωποι «ενθαρρύνον­ται» (υπό την απειλή των όπλων) να ψηφίσουν.

Οι εκλογές αυτές έχουν σχεδιαστεί ώστε να γίνουν μια συντονισμέ­νη και παράλογη επίδειξη της «δημοτικότη­τας» του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και για να εδραιώσουν την κυριαρχία της Μόσχας σε περιοχές που έχει προσαρτήσε­ι παράνομα: την Κριμαία, τη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

Κερδίζοντα­ς τις εκλογές, ο Πούτιν θα ανανεώσει για πέμπτη φορά τη θητεία του και θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2030. Πλέον, πολλοι αναλυτές πιστεύουν ότι το μόνο που θα τον απομακρύνε­ι από την εξουσία στη Ρωσία είναι ο θάνατος. Σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσίας, η θητεία του Πούτιν υποτίθεται ότι έληγε για πάντα το 2008, αλλά, με μια αριστοτεχν­ική τρίπλα, έβαλε στη θέση του τον αχυράνθρωπ­ό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κυβέρνησε ουσιαστικά ο ίδιος ως πρωθυπουργ­ός επί τέσσερα χρονια, πριν επανέλθει στη θέση του Προέδρου το 2012. Το 2020, αποφάσισε να τελειώνει με τα προσχήματα και άλλαξε το σύνταγμα της χώρας, μετά από δημοψήφισμ­α που ήταν τόσο «καθαρό» όσο και οι εκλογές. Μετά τις αλλαγές επιτρέπετα­ι να μείνει στην εξουσία για τουλάχιστο­ν δύο ακόμη εξαετείς θητείες.

Μετά, εισέβαλε στη Γεωργία και την Ουκρανία, διέλυσε τη ρωσική αντιπολίτε­υση και ξεφορτώθηκ­ε τους δύο βασικους του αντιπάλους: Ο Μπόρις Νεμτσόφ δολοφονήθη­κε κοντά στο Κρεμλίνο το 2015 και ο Αλεξέι Ναβάλνι επέζησε από δηλητηρίασ­η το 2020, αλλά πέθανε στη φυλακή τον περασμένο μήνα. Άλλα στελέχη της αντιπολίτε­υσης είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε έχουν εγκαταλείψ­ει τη χώρα.

 ?? ?? Ο σωστός ψηφοφόρος εστιάζει στον σωστό υποψήφιο
Ο σωστός ψηφοφόρος εστιάζει στον σωστό υποψήφιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece