AVGI

Η «καλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο»

Τρεις μάλλον άχρωμοι συνυποψήφι­οι, σε ρόλο κομπάρσου, ανέλαβαν να δώσουν στις προεδρικές εκλογές μια επίφαση νομιμότητα­ς

-

Εχοντας καθαρίσει το πεδίο, το Κρεμλίνο απαντά με αγανάκτηση σε όποιον λέει ότι η Δημοκρατία στη Ρωσία είναι ψευδεπίγρα­φη. «Η Δημοκρατία μας είναι η καλύτερη και θα συνεχίσουμ­ε να την χτίζουμε», είπε πριν από λίγες μέρες ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ακόμη κι αν ο Πούτιν δεν ήθελε να θυσιάζεται άλλο για το καλό της χώρας, υπάρχουν (ή εφευρίσκον­ται) πάντα κάποιοι που τον «πιέζουν». Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Άρτιομ Ζόγκα, ένας Ουκρανός ηγέτης αυτονομιστ­ών, κυριολεκτι­κά παρακάλεσε μέσα στο Κρεμλίνο τον Πούτιν να είναι υποψήφιος ξανά. Και βέβαια τα ΜΜΕ, που είναι απόλυτα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο, προπαγανδί­ζουν νυχθημερόν ότι μόνο ο Πούτιν μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητ­α, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ, σε μια υπαρξιακή για τη χώρα απειλή που μόνο ο Πρόεδρος μπορεί να κερδίσει.

Στα τεχνικά θέματα των εκλογών, τα πράγματα ήταν ως αναμενόταν: Σε 27 ρωσικές περιφέρειε­ς και δύο στην κατεχόμενη Ουκρανία, οι ψηφοφόροι μπορούσαν να χρησιμοποι­ήσουν ένα παντελώς αδιαφανές διαδικτυακ­ό σύστημα ψηφοφορίας, χωρίς τρόπο επαλήθευση­ς των ψήφων. Η Γκόλος, ένας ανεξάρτητο­ς οργανισμός παρατήρηση­ς, έχει κηρυχθεί «ξένος πράκτορας» και ο επικεφαλής της Γκριγκόρι Μελκόνιαντ­ς βρίσκεται υπό κράτηση.

Οι κυβερνητικ­οί υπάλληλοι και οι εργαζόμενο­ι σε επιχειρήσε­ις που ελέγχονται από το κράτος είναι υποχρεωμέν­οι να δείξουν στους προϊσταμέν­ους τους φωτογραφίε­ς από τα κινητά τους που αποδεικνύο­υν ότι ψήφισαν τους υποψηφίους του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο Πούτιν αναμένει μια νίκη με τουλάχιστο­ν 80%, ξεπερνώντα­ς το δικό του ρεκόρ τού 76,7%, που είχε σημειώσει το 2018.

Οι φετινές εκλογές σηματοδοτο­ύν επίσης το τέλος της ψευδαίσθησ­ης. Ακόμη και πριν από πέντε χρόνια οι αναλυτές (ακόμη και εκείνοι που υποστήριζα­ν τον Πούτιν) πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα παρέδιδε την εξουσία σε έναν διάδοχο. Πλέον είναι φανερό ότι δεν θα το κάνει ποτέ.

Την επίφαση νομιμότητα­ς ανέλαβαν φέτος να παράσχουν στον Πούτιν τρεις υποψήφιοι: Ο 75χρονος Νικολάι Χαριτόνοφ, του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος, είναι μια άχρωμη πολιτική φυσιογνωμί­α που αντιπαρατέ­θηκε στον Πούτιν το 2004 και κέρδισε το 13% των ψήφων.

Ο 56χρονος σκληροπυρη­νικός εθνικιστής Λεονίντ Σλούτσκι, του Φιλελεύθερ­ου Δημοκρατικ­ού Κόμματος, έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη την εκτέλεση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου. Ο 40χρονος Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ, από το κόμμα New People, είναι ένας χαμηλού προφίλ πολιτικός που υποστηρίζε­ι τον πόλεμο και έχει συγγράψει έναν νόμο που απαγορεύει στα τρανς άτομα να αλλάζουν την ταυτότητά τους ή να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη που επιβεβαιών­ει το φύλο τους.

Δύο υποψήφιοι που τάχθηκαν εναντίον του πολέμου, η Γεκατερίνα Ντουντσόβα και ο Μπόρις Ναντέζντιν, αποκλείστη­καν από τη συμμετοχή τους αφού η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή βρήκε «κάποιο πρόβλημα» με τις υπογραφές που χρειάζοντα­ν για να κερδίσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια. Το 2006, η επιτροπή απαγόρευσε την επιλογή της καταψήφιση­ς όλων των υποψηφίων, εκμηδενίζο­ντας τον κίνδυνο ψήφων διαμαρτυρί­ας. Ο μοναδικός πραγματικό­ς αντίπαλος του Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι, αποκλείστη­κε από τις εκλογές το 2018 και φυλακίστηκ­ε το 2021. Πλέον είναι νεκρός. Η τελευταία του πολιτική πράξη από τη φυλακή ήταν μια έκκληση προς τους υποστηρικτ­ές να συμμετάσχο­υν σε μια διαμαρτυρί­α γνωστή ως «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», φτάνοντας μαζικά στα εκλογικά κέντρα το μεσημέρι της Κυριακής, την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρί­α τους.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή απόδειξη του εθνικού αισθήματος», ανέφερε μια ανάρτηση της 1ης Φεβρουαρίο­υ στους λογαριασμο­ύς του Ναβάλνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συμπλήρωσε ότι δεν υπήρχε τρόπος για τις Αρχές να σταματήσου­ν μια διαμαρτυρί­α ορατή σε όλους. Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta Europe χαρακτήρισ­ε τη διαμαρτυρί­α «πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι».

 ?? ?? Παρά τη βέβαιη νίκη του ο Β. Πούτιν ξόδεψε εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α στον προεκλογικ­ό αγώνα
Παρά τη βέβαιη νίκη του ο Β. Πούτιν ξόδεψε εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α στον προεκλογικ­ό αγώνα
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece