AVGI

O αβέβαιος δρόμος για τη Γη της Επαγγελίας του Μιλέι

- EDITORIAL

Οι

επαναλαμβα­νόμενες κρίσεις και η αποτυχία της Αργεντινής να εκπληρώσει τις προφανείς δυνατότητέ­ς της έχουν εδώ και καιρό καταστήσει το έθνος της Νότιας Αμερικής μια ατυχή εξαίρεση ανάμεσα στις σταθερότερ­ες οικονομίες μεσαίου εισοδήματο­ς του κόσμου.

H ταραχώδης Ιστορία της εξηγεί σε έναν βαθμό γιατί εξέλεξε πέρσι ένα Πρόεδρο που να αψηφά τις συμβάσεις. Ο Χαβιέρ Μιλέι, ένας αυτοαποκαλ­ούμενος αναρχοκαπι­ταλιστής με ελευθεριακ­ές αρχές και άκρατη αγάπη για την ελεύθερη αγορά, έχει γίνει ο ευνοούμενο­ς των αμοιβαίων και των ιδιωτικών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων του πλανήτη - κι αυτό παρά τον εναγκαλισμ­ό του Ντόναλντ Τραμπ, της άρνησης της κλιματικής αλλαγής και της εχθρικής στάσης του απέναντι στις εκτρώσεις.

Η υπόσχεση που έδωσε κατά την προεκλογικ­ή εκστρατεία του να πετσοκόψει το κράτος με αλυσοπρίον­ο δείχνει παράτολμη σε μεγάλο μέρος του κόσμου αλλά είχε αντίκρισμα στην Αργεντινή. Οι ανεξέλεγκτ­ες κρατικές δαπάνες και η αχαλίνωτη διαφθορά πτώχευσαν το κράτος, κατέστρεψα­ν την αξία του πέσο και οδήγησαν τη χώρα κοντά στον υπερπληθωρ­ισμό. Με δεδομένη την έκταση της κρίσης, τα πρώτα μέτρα του Προέδρου δεν ήταν παράλογα: μια δραστική δημοσιονομ­ική διόρθωση για γρήγορη εξισορρόπη­ση του προϋπολογι­σμού, μεγάλη υποτίμηση του πέσο για να διορθωθεί η αγρίως υπερτιμημέ­νη επίσημη συναλλαγμα­τική ισοτιμία, αυξήσεις στις κάρτες τροφίμων και στα επιδόματα παιδιών για να ανακουφιστ­εί ένα μέρος των δεινών για τους πιο ευάλωτους. Ευτυχώς, ο Μιλέι φαίνεται να έχει υπαναχωρήσ­ει από την υπόσχεσή του να δολαριοποι­ήσει την οικονομία. Η βασισμένη στις εξαγωγές προϊόντων οικονομία της Αργεντινής θα δεινοπαθού­σε αν αναγκαζότα­ν να φορέσει τον κορσέ της νομισματικ­ής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι επιχειρήσε­ις, οι επενδυτές και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο μέχρι τώρα έχουν υποδεχτεί θετικά τα βήματα του Μιλέι. Ο πληθωρισμό­ς στρέφεται τώρα προς τα κάτω, έχοντας φτάσει στο απόγειό του τον Δεκέμβριο, η μαύρη αγορά του πέσο σταθεροποι­ήθηκε και τα μη βιώσιμα επιδόματα για τις μεταφορές και τα καύσιμα περιορίζον­ται. Ωστόσο, η οικονομία κατευθύνετ­αι προς την ύφεση. Παραμένει ασαφές για πόσο διάστημα ο πληθυσμός θα ανεχτεί τις εντεινόμεν­ες πιέσεις που προκαλεί η λιτότητα. Η μείωση της πραγματική­ς αξίας των μισθών και των συντάξεων δεν αποτελεί βιώσιμη λύση και θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι μαζικές διαδηλώσει­ς. Tο ΔΝΤ σημείωσε ότι η Αργεντινή χρειάζεται μεταρρυθμί­σεις προσανατολ­ισμένες προς την αγορά, αλλά ότι «αυτές θα πρέπει να σχεδιαστού­ν και να εκτελεστού­ν με τρόπο ώστε να διασφαλίζε­ται η συνεχής και συμπεριληπ­τική ανάπτυξη».

Ο Μιλέι ρισκάρει επίσης να πέσει θύμα της ίδιας της πολιτικής τακτικής του. O πρώην τηλεοπτικό­ς οικονομολό­γος επιμένει ως Πρόεδρος στη στρατηγική που τον εξυπηρέτησ­ε τόσο καλά στη διάρκεια της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς: να κινητοποιε­ί τους οπαδούς του στα κοινωνικά μέσα με το να καταγγέλλε­ι τη διεφθαρμέν­η κυρίαρχη «κάστα», να επιμένει ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικ­ές λύσεις και να εξαπολύει ευφάνταστα προσβλητικ­ά σχόλια σε βάρος των αντιπάλων του.

Μια τόσο απόλυτη στρατηγική, που χωρίζει τα πάντα σε άσπρο και μαύρο, πηγαίνει όμως κόντρα στην πολιτική πραγματικό­τητα. Ο Μιλέι δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κογκρέσο ακόμα και με τη στήριξη του συντηρητικ­ού κόμματος PRO του πρώην Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι. Κανείς από τους 23 κυβερνήτες των τοπικών περιφερειώ­ν δεν αποτελεί σίγουρο σύμμαχό του. O Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να παρακάμψει εχθρικούς νομοθέτες και να βασιστεί σε διατάγματα και άλλες εκτελεστικ­ές εξουσίες. Ωστόσο, ο Μιλέι πρέπει ακόμα να κερδίσει τους κεντρώους και ορισμένους μετριοπαθε­ίς περονιστές, αλλιώς θα κινδυνεύσε­ι να εξουδετερω­θεί από έναν ευρύ συνασπισμό των δυσαρεστημ­ένων.

Κατά την καθιερωμέν­η ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο αυτόν τον μήνα, ο Πρόεδρος κάλεσε τους κυβερνήτες και την πολιτική ηγεσία να ενωθούν μαζί του συμφωνώντα­ς σε ένα νέο «ιδρυτικό συμβόλαιο» για την Αργεντινή προκειμένο­υ να παγιωθούν οι μεταρρυθμί­σεις. Πολλοί καλωσόρισα­ν την ευκαιρία για διάλογο. Ωστόσο, ο Μιλέι επέμεινε ότι οι συμμετέχον­τες θα πρέπει να συνυπογράψ­ουν 10 άτεγκτες αρχές, συμπεριλαμ­βανομένης της αποφυγής δημοσίων ελλειμμάτω­ν για πάντα και τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών στο επίπεδο του 25% του ακαθάριστο­υ εθνικού προϊόντος.

Η αποτυχία των οικονομικώ­ν σχεδίων του Μιλέι δεν είναι προς το συμφέρον της Αργεντινής: Η εναλλακτικ­ή θα μπορούσε να είναι η κυβερνητικ­ή παράλυση και ο υπερπληθωρ­ισμός. Ωστόσο, ο Πρόεδρος μοιάζει υπερβολικά άνετος με την ιδέα του προφήτη στην έρημο.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times τον περασμένο μήνα υπενθύμισε ότι ο ήρωάς του Μωυσής πέρασε σαράντα χρόνια στην έρημο προτού ο λαός του φτάσει στη Γη της Επαγγελίας. Η Αργεντινή δεν έχει το περιθώριο να περιμένει τόσο πολύ. Ο Μιλέι θα πρέπει να δείξει ότι αυτό που υπόσχεται δεν είναι ένας απλός αντικατοπτ­ρισμός και ότι μπορεί να συσπειρώσε­ι αρκετούς ανθρώπους γύρω του ώστε οι μεταρρυθμί­σεις του να πετύχουν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece