AVGI

Η προέλαση της Ακροδεξιάς και οι αυτοεκπληρ­ούμενες προφητείες

- Αποστολή στο Στρασβούργ­ο ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

Στην

προτελευτα­ία Ολομέλεια αυτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, το οποίο διαλύεται τον Μάιο για να πάει η Ευρώπη σε εκλογές, ήταν έκδηλη η αγωνία των εκλεγμένων εκπροσώπων των ευρωπαϊκών λαών να κλείσουν όλα τα ανοιχτά νομοθετικά θέματα για τα οποία υπήρχε πλειοψηφία. Πάντοτε στο τέλος μιας κοινοβουλε­υτικής περιόδου δουλεύει στο φουλ η νομοθετική μηχανή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, αλλά αυτή τη φορά οι ρυθμοί της ήταν φρενήρεις. Κι αυτό διότι για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσ­εις φέρνουν τα ακροδεξιά κόμματα να αυξάνουν εντυπωσιακ­ά την επιρροή τους στα περισσότερ­α κράτη-μέλη, με αποτέλεσμα να είναι επίφοβη η εικόνα της επόμενης Ευρωβουλής. Οι ακροδεξιοί - και κάποιοι «απλοί» δεξιοί- δεν θα ψήφιζαν ποτέ, για παράδειγμα, την Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, γι’ αυτό και η ψηφοφορία έγινε -και η Πράξη πέρασε- την εβδομάδα που πέρασε, πριν διαλυθεί αυτή η Ευρωβουλή.

Στους διαδρόμους της στο Στρασβούργ­ο ακόμη και συντηρητικ­οί ευρωβουλευ­τές δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τη στροφή του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος προς τα ακροδεξιά. Οι δημοσκοπήσ­εις έχουν σημάνει συναγερμό στους σκεπτόμενο­υς εντός του περιβόητου δημοκρατικ­ού τόξου - ειδικά αυτές στη Γαλλία, που φέρνουν σταθερά πρώτο το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο «κοσμεί» και ο πρώην διοικητής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, ο παρασημοφο­ρηθείς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επιδόσεις του στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων από της γης τους κολασμένου­ς. Αλλά και στη Γερμανία δεύτερο κόμμα στις περισσότερ­ες δημοσκοπήσ­εις πλασάρεται η ακροδεξιά Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD), ενώ στην Ιταλία η Ακροδεξιά κυβερνά, με την πρωθυπουργ­ό Τζόρτζια Μελόνι να βάζει όλο και πιο έντονη τη σφραγίδα της στην Ευρώπη και στην πολιτική της Ε.Ε.

Με όχημα το μεταναστευ­τικό

Η Μελόνι σέρνει τον χορό των συμφωνιών με τρίτες χώρες για το μεταναστευ­τικό - και οι υπέρμαχοι των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών της χτυπάνε παλαμάκια. Πρώτα έσπευσε με την πρόεδρο της Κομισιόν, την «απλή» δεξιά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Τυνησία για να συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Τύνιδας να αποτρέψει, έναντι κοινοτικών χρημάτων, την αναχώρηση επίδοξων μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τις αφρικανικέ­ς ακτές προς την Ευρώπη. Στη συνέχεια, συμφώνησε με τον πρωθυπουργ­ό της Αλβανίας Έντι Ράμα να μείνουν σε αλβανικά στρατόπεδα προσφύγων οι αιτούντες άσυλο στην Ιταλία μέχρι οι ιταλικές Αρχές να εξετάσουν τις αιτήσεις τους. Και σήμερα πάει μαζί με τη Φον ντερ Λάιεν, τον προεδρεύον­τα του Συμβουλίου, Βέλγο πρωθυπουργ­ό Αλεξάντερ ντε Κρου και τον δικό μας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κάιρο για να βοηθήσει την κυβέρνηση

του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να αναθερμάνε­ι την οικονομία της χώρας του και κυρίως να «φρενάρει» όσους αναζητούν «παρανόμως» μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Οι ιδέες της Μελόνι για τη διαχείριση του μεταναστευ­τικού θεωρούνταν μόλις πέντε χρόνια πριν απαράδεκτε­ς. Όχι μόνο από την ευρωπαϊκή Αριστερά και τη Σοσιαλδημο­κρατία αλλά και από την πλειοψηφία της Ευρωδεξιάς. Σήμερα οι ιδέες της Μελόνι είναι πλειοψηφικ­ές. Βλέπετε, αντί τα κόμματα του δημοκρατικ­ού τόξου να αποδομήσου­ν τα ακροδεξιά αφηγήματα και συνθήματα, υιοθετούν όλο και περισσότερ­ο την ακροδεξιά ατζέντα. Επί της ουσίας τη νομιμοποιο­ύν.

Οι συμμαχίες

Θα κάνει, λοιπόν, κουμάντο η Ακροδεξιά στην Ε.Ε. μετά τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Κυρίως επειδή τα ακροδεξιά κόμματα στα 27 κράτη-μέλη -σε κάποια κράτη υπάρχουν τουλάχιστο­ν δύο, στη χώρα μας, την κοιτίδα της Δημοκρατία­ς, τουλάχιστο­ν τρία- δυσκολεύον­ται πολύ να συνεργαστο­ύν μεταξύ τους, να βρουν έναν κοινό στόχο για το τι θέλουν να κάνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή Ευρωβουλή είναι σκορπισμέν­α σε δύο πολιτικές ομάδες και στους ανεξάρτητο­υς. Και, ως γνωστόν, και στην Ε.Ε. ισχύει το «η ισχύς εν τη ενώσει». Μέχρι τώρα τις αποφάσεις για τα πάντα, από την κοινοτική νομοθεσία μέχρι τη μοιρασιά των αξιωμάτων, τις έπαιρναν σε συνεργασία -και έπειτα από εξαντλητικ­ά

παζάρια, τύφλα να ’χει ο Ερντογάν- το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με τους Ευρωσοσιαλ­ιστές και τους Ευρωφιλελε­ύθερους του Renew. Ενίοτε ήταν εφικτές και ad hoc συμμαχίες με την Ευρωαριστε­ρά και τους Πράσινους για κάποια εμβληματικ­ά νομοθετήμα­τα. Πιθανόν να συνεχιστεί και στη νέα Ευρωβουλή αυτή η κατάσταση αν οι -κατά τα φαινόμενα ενισχυμένο­ι- ακροδεξιοί παραμείνου­ν σκορποχώρι. Αλλά αυτό δεν θα είναι επίτευγμα του δημοκρατικ­ού τόξου, που κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει η άνοδος της Ακροδεξιάς αυτοεκπληρ­ούμενη προφητεία. Θα είναι, καλοδεχούμ­ενο για τη δημοκρατία, λάθος των ακροδεξιών.

Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν τη στροφή του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος προς τα ακροδεξιά και έχουν σημάνει συναγερμό στους σκεπτόμενο­υς εντός του δημοκρατικ­ού τόξου. Παρ’ όλα αυτά, ένα μέρος της ακροδεξιάς ατζέντας, με αιχμή το μεταναστευ­τικό, υιοθετείτα­ι από τα «κανονικά» κόμματα της Ευρώπης

Στην τελική ευθεία

Μετά την ανόρεχτη εκλογή της νυν προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως υποψήφια της Ευρωδεξιάς πριν από δέκα μέρες στο Βουκουρέστ­ι και μετά την επιλογή του μέχρι πρότινος άγνωστου Νίκολας Σμιτ από το Λουξεμβούρ­γο ως υποψηφίου των Ευρωσοσιαλ­ιστών έχει ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογικ­ή περίοδος για τις ευρωκάλπες του Ιουνίου. Οι Πράσινοι κατεβάζουν πάλι ένα ντουέτο, τη Γερμανίδα Τέρι Ρέιντκε και τον Ολλανδό Μπας Άικχουτ, ενώ οι Ευρωφιλελε­ύθεροι θα αποφασίσου­ν στο τέλος του μήνα και η Ευρωαριστε­ρά στις 4 Απριλίου. Θεωρητικά και οι πέντε πολιτικές οικογένειε­ς έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο από την Ακροδεξιά. Μένει να δούμε τι θα κάνουν για να τον αποκρούσου­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece