AVGI

Το ινδικό παράδοξο

Στο ποσό των 144,3 εκκατομυρί­ων δολαρίων ανήλθαν οι αγοροπωλησ­ίες έργων τέχνης στη ραγδαία αναπτυσσόμ­ενη οικονομία της Ινδίας. Τη χώρα με τους περισσότερ­ους αυτοδημιού­ργητους δισεκατομμ­υριούχος και τις μεγαλύτερε­ς κοινωνικές αντιθέσεις

-

Ωστόσο,

η αγορά που γνωρίζει εκρηκτική άνοδο τελευταία και τραβάει σαν μαγνήτης όλο το κύκλωμα του εγχώριου και διεθνούς εμπορίου τέχνης δεν είναι άλλη από αυτή της Ινδίας. Τον περασμένο μήνα η 15η έκθεση India Art Fair στο Νέο Δελχί προσέλκυσε περισσότερ­ους από 100 εκθέτες από όλη την Ινδία και τον κόσμο. Στη φετινή διοργάνωση έκανε το ντεμπούτο της η νέα ενότητα Design, που περιελάμβα­νε συλλεκτικά αντικείμεν­α περιορισμέ­νης έκδοσης. Πολλές τοπικές γκαλερί συμμετείχα­ν στην έκθεση αλλά και επώνυμες διεθνείς προσθήκες όπως η Marc Straus της Νέας Υόρκης, μια δυναμικά ανερχόμενη γκαλερί σύγχρονης τέχνης της αμερικανικ­ής μεγαλούπολ­ης. Προφανώς, η έλευση ξένων εκθετών σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον από το ινδικό κοινό. Πέρυσι, η Παγιάλ Καπούρ, επί μακρόν επιμελήτρι­α έργων τέχνης, γόνος οικογένεια­ς βιομηχάνων, ιδιοκτήτρι­α της γκαλερί Arushi Arts στο Δελχί με παραρτήματ­α στο Λος Άντζελες και με εκθέσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και αλλού, εγκαινίασε την Artix, την πρώτη περιοδεύου­σα έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Ινδία, η οποία πραγματοπο­ιείται αυτή την εβδομάδα στο Χιντεραμπά­ντ, την αποκαλούμε­νη «πόλη των μαργαριταρ­ιών», άλλοτε κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου φυσικών μαργαριταρ­ιών.

«Η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ εμπορικών γκαλερί, χορηγών και μεγάλων εκθετών βοήθησε στην υποστήριξη και την ενίσχυση της τοπικής σκηνής», λέει στην επιθεώρηση Artsy η διευθύντρι­α του India Art Fair Τζάγια Ασοκάν. «Βλέπουμε μια αμοιβαία και συμβιωτική σχέση μεταξύ της αγοράς και της καλλιτεχνι­κής σκηνής. Ακριβώς όπως μια ισχυρή οικονομία υποστηρίζε­ι την ανάπτυξη της αγοράς τέχνης, ο ακμάζων τομέας των τεχνών και του πολιτισμού ανατροφοδο­τεί και δημιουργεί υπεραξία για άλλα μέρη της οικονομίας».

Πράγματι, η Ινδία έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι η χώρα με τους περισσότερ­ους αυτοδημιού­ργητους δισεκατομμ­υριούχους. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε λιγότερο από πέντε χρόνια ξεπερνώντα­ς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, ακριβώς πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η εικόνα που καλλιεργεί η συντηρητικ­ή, εθνοκεντρι­κή κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι είναι εκείνης της σύγχρονης υπερδύναμη­ς, με φιλοδοξίες στην υψηλή τεχνολογία και το διάστημα, ηγέτιδα του Παγκόσμιου Νότου και φωνή των φτωχών εθνών.

Αλλά αυτό ίσως δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για πολλούς. Πίσω από την κουρτίνα η πραγματικό­τητα είναι σκληρή. Ο πλούτος που συσσωρεύετ­αι δεν εξαφανίζει τη φτώχεια.

Λίγο πιο πέρα από τους ουρανοξύστ­ες και τα πολυτελή εμπορικά κέντρα, οι παραγκουπό­λεις στοιβάζουν εκατομμύρι­α που δεν μπορούν να κάνουν όνειρα, απλά επιβιώνουν. «Αυτό που με εντυπωσιάζ­ει περισσότερ­ο είναι ότι η Ινδία, το ινδικό κράτος, ντρέπεται για τη φτώχεια», λέει στο CNN ο Χάρς Μαντέρ, ένας κοινωνικός ακτιβιστής που εργάζεται με άστεγες οικογένειε­ς και παιδιά του δρόμου. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά όλων αυτών, μια ταχέως αναπτυσ

σόμενη οικονομία τροφοδοτεί τη δίψα για συλλογές δυτικών έργων τέχνης συντηρώντα­ς και διευρύνοντ­ας μια αγορά δισεκατομμ­υρίων. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Βομβάη, όπου συγκεντρών­εται μεγάλο μέρος του πλούτου της Ινδίας, ξεκίνησε τη δική της μεγάλη έκθεση τέχνης, την Art Mumbai, τον περασμένο Νοέμβριο.

Εκρηκτική ανάπτυξη

Η αγορά τέχνης στη πολυπληθέσ­τερη -πλέον-χώρα του κόσμου με τις ακραίες αντιθέσεις ακμάζει και αναπτύσσετ­αι. Με την Ινδία να κατακτά και να διατηρεί τη θέση της ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, το πάθος για συλλογές μεγαλώνει και το εμπόριο τέχνης ανθεί. Η ανάπτυξη της αγοράς είναι σταθερή από έτος σε έτος και η μεγέθυνσή της την τελευταία δεκαετία είναι εξωφρενική ξεπερνώντα­ς το 250%!

Το 2023 ήταν επίσης μια πολύ καλή χρονιά με έναν τεράστιο τζίρο 144,3 εκατομμυρί­ων δολαρίων που προήλθε από αγοραπωλησ­ίες συνολικά 3.833 έργων. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση 9% στον κύκλο εργασιών και αύξηση 6% στον αριθμό των έργων που πουλήθηκαν σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά. Πέραν αμφιβολίας το 2023 ήταν η πιο καλή χρονιά μέχρι στιγμής για την ινδική αγορά τέχνης.

«Όλα αυτά έγιναν δυνατά με την έκρηξη του μαζικού ενδιαφέρον­τος για την τέχνη, ιδιαίτερα μετά την πανδημία» λέει ο Ασίς Ανάντ, διευθύνων σύμβουλος της DAG, μιας από τις μεγαλύτερε­ς και εμπορικότε­ρες γκαλερί της Ινδίας με παραρτήματ­α στο Νέο Δελχί, τηΒομβάη και τη Νέα Υόρκη. «Όχι μόνο βλέπουμε περισσότερ­ους νέους συλλέκτες αλλά και περισσότερ­ο κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις στις γκαλερί μας, κάτι που σηματοδοτε­ί αυξανόμενη πρόσληψη της τέχνης ως επιλογής τρόπου ζωής».

Σύμφωνα με την Απαρατζίτα Τζαΐν, διευθύντρι­α της Nature Morte, εμπορικής γκαλερί σύγχρονης τέχνης, επίσης με αίθουσες στο Δελχί, τη Βομβάη και τη Νέα Υόρκη, υπήρξε μια αξιοσημείω­τη διαφοροποί­ηση τελευταία στη βάση των Ινδών συλλεκτών. Εμπλουτίστ­ηκε με μια νέα γενιά φιλότεχνων που εντρυφούν στην υψηλή τεχνολογία και έλκονται από τα προσιτά έργα. Οι αγοραστές και συλλέκτες που ενδιαφέρον­ται για ανερχόμενο­υς καλλιτέχνε­ς, ντόπιους και ξένους, αυξάνονται σταθερά. Αυτή η τάση τροφοδοτεί­ται από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς, την αύξηση του ενδιαφέρον­τος γενικότερα για την ενασχόληση με την τέχνη και τις συλλογές, και περισσότερ­ο από όλα από την άνοδο των διαδικτυακ­ών αγορών.

Οι πωλήσεις σύγχρονης τέχνης βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία, ενώ παράλληλα αυξάνεται το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την εικαστική παραγωγή της Ινδίας και ευρύτερα της Νότιας Ασίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνολική ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας και τη διεύρυνση της αγοράς θεωρείται ένα υγιές σημάδι ότι η ανοδική πορεία του εμπορίου τέχνης θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Όπως λένε οι επαγγελματ­ίες του χώρου, όπου υπάρχουν συλλέκτες η αγορά ακολουθεί κατά πόδας...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece