AVGI

Παγκόσμιο Φόρουμ Κτηρίων και Κλίματος

- Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ και έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Τα μισά από τα κτήρια που θα υπάρχουν το 2050 δεν έχουν κτιστεί ακόμη. Και άλλο ένα 20% του κτηριακού αποθέματος πρέπει να ανακαινιστ­εί ως το 2030 για να γίνει μηδενικού άνθρακα». Η Λίτζι Νορόνα, επικεφαλής του Περιβαλλον­τικού Προγράμματ­ος του διεθνούς οργανισμού, έθεσε τον χρονικό ορίζοντα δράσης για τον κατασκευασ­τικό κλάδο στο πλαίσιο του χαιρετισμο­ύ της στο Πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ Κτηρίων και Κλίματος με 1.400 συμμετέχον­τες. Ήταν η πρώτη συνάντηση του κλάδου που οργάνωσαν στις 7 και 8 Μαρτίου στη Γαλλία ο ΟΗΕ και η γαλλική κυβέρνηση, με τη στήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για Κτήρια και Κατασκευές. Πρόκειται για την παγκόσμια πλατφόρμα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τις κυβερνήσει­ς, τον ιδιωτικό τομέα, την Κοινωνία των Πολιτών, την έρευνα, τις διακυβερνη­τικές οργανώσεις με κοινό στόχο να υπάρξουν κτήρια και κατασκευασ­τικός τομέας μηδενικών εκπομπών αερίων, αποδοτικών και ανθεκτικών. Η συνάντηση επισφραγίσ­τηκε με τη «Δήλωση του Σαγιό»:

Για πρώτη φορά 70 χώρες δεσμεύοντα­ι να αναθεωρήσο­υν και να προσαρμόσο­υν τις οικοδομικέ­ς πρακτικές και τεχνικές προκειμένο­υ να εμποδίσουν την κλιματική υπερθέρμαν­ση. Είναι γνωστό ότι σήμερα ο συγκεκριμέ­νος κλάδος ευθύνεται σημαντικά για την υπερθέρμαν­ση του πλανήτη, και συγκεκριμέ­να για το 21% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ και για το 37% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αποτελεί επίσης, σύμφωνα με τη Δήλωση, το 34% της ενεργειακή­ς ζήτησης και καταλαμβάν­ει το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωση­ς πρώτων υλών. Παράλληλα, 100 εκατομμύρι­α τόνοι αποβλήτων των οικοδομών δημιουργού­νται από τις κατεδαφίσε­ις και τις ανακαινίσε­ις ετησίως, με το μεγαλύτερο κομμάτι τους να μην επαναχρησι­μοποιείται και το 35% να θάβεται.

Ως το 2060 ο διπλασιασμ­ός των κτισμένων επιφανειών αναμένεται να προσθέσει πάνω από 230 δισ. οικοδομημέ­νων τετραγωνικ­ών μέτρων. Στην Αφρική, ο αριθμός αυτός μπορεί να τριπλασιασ­τεί, ακόμη και να τετραπλασι­αστεί σε χώρες γρήγορης αστικοποίη­σης. Το 2021, αν το 40% των χωρών, οι 79 από τις 196, διέθεταν κώδικα ενέργειας, μόνο το 26% είχαν υποχρεωτικ­ές οικοδομικέ­ς προδιαγραφ­ές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Φόρουμ.

Ο στόχος για απαλλαγή της οικοδομική­ς βιομηχανία­ς από τον άνθρακα είναι πράγματι τιτάνιος και η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει επικίνδυνα, προκειμένο­υ να γίνουν τα κτήρια πιο ανθεκτικά απέναντι στους τυφώνες, στις πλημμύρες, στους καύσωνες, που πολλαπλασι­άζονται κυρίως στις πιο ευάλωτες χώρες του Νότου. Η Δήλωση σημαίνει συναγερμό καθώς ο κατασκευασ­τικός κλάδος

«δεν είναι σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί η απαλλαγή του από τον άνθρακα ως το 2050», μακριά από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Στην ομιλία της η Νορόνα έθεσε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, προτείνοντ­ας «τρεις στρατηγικέ­ς-κλειδιά». Πρώτον, την εισαγωγή της κυκλικής οικονομίας με στόχο τη μείωση, ή ακόμη και την αποφυγή, εξόρυξης και παραγωγής νέων πρώτων υλών. Δεύτερον, τη στροφή στην παραγωγή βιολογικών οικοδομικώ­ν υλικών. «Η χρήση ξύλου, μπαμπού, βιομάζας θα μπορούσε να περιορίσει κατά 40% τις εκπομπές». Τέλος, πρότεινε τη βελτίωση οικοδομικώ­ν υλικών και διαδικασιώ­ν. «Η μετάβαση σε χαμηλού άνθρακα, ανθεκτικά κτήρια θα δημιουργήσ­ει δουλειές, θα βελτιώσει ζωές και θα συμβάλει στην καθυστέρησ­η της τριπλής πλανητικής κρίσης: της κλιματικής αλλαγής, της κρίσης της βιοποικιλό­τητας και της κρίσης ρύπανσης και διαχείριση­ς αποβλήτων».

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων-Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας,

Περιβάλλον­τος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece