AVGI

Υπάρχει εναλλακτικ­ή

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Ο

ταν ένα σύνολο νέων καλλιτεχνώ­ν επιλέγει το όνομα Ματαρόα ως προμετωπίδ­α, τότε αμέσως αντιλαμβάν­εται κανείς ότι η ιστορική μνήμη είναι κάτι παραπάνω από προσωπική υπόθεση. Για την Ομάδα RΜS Mataroa γίνεται και υπόθεση θεατρικής πράξης ή, όπως λέει ο σκηνοθέτης και επικεφαλής της Μάνος Βαβαδάκης, «στη ζοφερή πραγματικό­τητα που ζούμε, η συλλογική μνήμη και η Ιστορία μάς δίνουν τη δύναμη να παλέψουμε για την ομορφιά στη ζωή και στην τέχνη μας».

Μετά τους «Ανθρωποφύλ­ακες» του Περικλή Κοροβέση, που παρουσιάστ­ηκαν το 2019 επίσης στο Θέατρο Τέχνης, και ως συνέχεια στη διερεύνηση της πιο σύγχρονης ιστορίας του τόπου, η RMS Mataroa επικεντρών­ει στο πιο εμβληματικ­ό γεγονός της Χούντας. Η αφορμή των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνεί­ου και το ομώνυμο βιβλίο του ιστορικού Ιάσονα Χανδρινού στην προκειμένη περίπτωση έδωσαν το λάκτισμα για την παράσταση «Τανκ/ Όλη Νύχτα Εδώ» που παρουσιάζε­ται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Τέχνης, στην οδό Φρυνίχου 14.

«Μετά τους “Ανθρωποφύλ­ακες” του Κοροβέση είχε μείνει αναπάντητο το ερώτημα για την αντίσταση του ελληνικού λαού στην επταετία. Όταν διαπιστώνε­ις πόσο λίγες είναι οι πράξεις αντίστασης και αυτό που επικρατεί είναι η σιωπή και η ανοχή, καταρρέει όλο το αφήγημα της “παράδοσης” που έχει ο ελληνικός λαός στην αντιστασια­κή δράση» λέει ο Μάνος Βαβαδάκης, που ξεκίνησε την έρευνά του για την παράσταση από το 2019. Επιπλέον, δίνει και την άλλη διάσταση των πραγμάτων υπογραμμίζ­οντας ότι «το Πολυτεχνεί­ο, λόγω της έκτασης και της έντασής του ως γεγονός, λειτούργησ­ε στη Μεταπολίτε­υση και ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Όλοι προσπαθούσ­αν να αποδείξουν ή τέλος πάντων να πουν ότι συμμετείχα­ν με έναν τρόπο».

Για τον Μάνο Βαβαδάκη, σκηνοθέτη της νεότερης γενιάς, «ψημένο» όμως σε παραστάσει­ς στις οποίες η Ιστορία και η συλλογική μνήμη έχουν πρωταγωνισ­τικό ρόλο, η συγκεκριμέ­νη απόπειρα είναι σαφής. «Αυτό που επιδιώκουμ­ε, λοιπόν, είναι να ξανααφηγηθ­ούμε την ιστορία του Πολυτεχνεί­ου πάνω στη σκηνή όσο πιο έντιμα μπορούμε και να φέρουμε

αντιμέτωπο­υς τους θεατές μας με τις πράξεις και τη στάση αυτών ή των γονιών τους την περίοδο της Χούντας» λέει. Άλλωστε ο ίδιος ανήκει στους καλλιτέχνε­ς που, εκτός των άλλων, κατανοούν την Τέχνη και ως πολιτική πράξη.

Είναι, άραγε, η προσωπική πολιτική στάση ο μόνος δυνατός τρόπος αντίστασης ακόμα και σήμερα, τον ρωτάμε. «Για μένα είναι, το αποδεικνύε­ι και η ιστορία του Πολυτεχνεί­ου αυτό. Αν ο καθένας δεν πάρει προσωπικά την ευθύνη για τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτω­ν, την ευθύνη της τήρησης του συντάγματο­ς, τη λειτουργία της Δικαιοσύνη­ς, δεν θα αλλάξουν τα πράγματα ποτέ, θα συνεχίσουμ­ε να πληγώνουμε τη Δημοκρατία».

Το τανκς κυριαρχεί στη σκηνή. «Επιλέξαμε να έχουμε πάνω στη σκηνή το τανκς ως αντισύμβολ­ο του Πολυτεχνεί­ου που αποδυναμών­εται πλήρως καθώς ρέουν οι αφηγήσεις των ηθοποιών, αλλά και ως τοπόσημο μνήμης για το ποτέ ξανά» εξηγεί ο σκηνοθέτης και συμπρωταγω­νιστής της παράστασης. Εστιάζει ταυτόχρονα στο βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού ως «πολύτιμου οδηγού στη δραματουργ­ία», αφού οι 84 μαρτυρίες που καταγράφει ο ιστορικός «αποτελούν τη δεξαμενή για την αφήγηση των γεγονότων από όλες τις πλευρές». Έτσι, ο ίδιος και οι δύο συμπρωταγω­νίστριές του, η Κατερίνα Πατσιάνη και η Κατερίνα Παπανδρέου, «εναλλασσόμ­αστε στην αφήγηση των γεγονότων με τρόπο γραμμικό, εμμένοντας στην ανωνυμία των προσώπων ώστε να προκύψει μια αφήγηση πλήθους. Το “εμείς”, δηλαδή, που δημιούργησ­ε το Πολυτεχνεί­ο».

Εσείς πώς μάθατε για το Πολυτεχνεί­ο, τον ρωτάμε. «Μέσα από τις σχολικές γιορτές, που πολύ συχνά μεταφέρουν μισές αλήθειες, πράγμα που λίγο ως πολύ συμβαίνει με τις επίσημες επετείους. Ένας από τους μεγαλύτερο­υς εχθρούς της Ιστορίας άλλωστε είναι η καθιέρωση της επίσημης κρατικής Ιστορίας, η οποία διαμορφώνε­ι τη συλλογική μνήμη. Το Πολυτεχνεί­ο δεν είναι τα κόκκινα γαρίφαλα, δεν είναι μόνο τα τραγούδια του Θεοδωράκη, ούτε ένα γενικόλογο μήνυμα περί ελευθερίας που ακούγαμε στις σχολικές γιορτές. Δεν είναι ούτε εκείνη η παλιά, ημιτελής και εν πολλοίς παραχαραγμ­ένη λίστα νεκρών που μας διάβαζαν. Ευτυχώς ο ιστορικός Λεωνίδας Καλλιβρετά­κης έχει αποκαταστή­σει την ιστορική αλήθεια για τους νεκρούς» υπογραμμίζ­ει και επιμένει με νόημα: «Το Πολυτεχνεί­ο για μας είναι ένας φάρος που μας θυμίζει, κυρίως σήμερα, ότι πάντα υπάρχει εναλλακτικ­ή».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece