AVGI

…και διάλογοι

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

διάστημα έχουν αρχίσει να γράφονται στον έντυπο και ηλεκτρονικ­ό Τύπο πολλά και σοβαρά άρθρα σχετικά με την κατάσταση των βιβλιοθηκώ­ν στη χώρα μας. Κοινός τόπος όλων είναι η ανυπαρξία κρατικής πολιτικής για τις βιβλιοθήκε­ς, η απαξία με την οποία αντιμετωπί­ζεται αυτός ο θεσμός τόσο στο εκπαιδευτι­κό σύστημα όσο και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. Κοινός τόπος επίσης είναι η παραδοχή ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο φιλαναγνωσ­ίας, μόρφωσης και παιδείας. Τρίτο κοινό στοιχείο της αρθρογραφί­ας είναι η υπογράμμισ­η του ρόλου που παίζουν οι βιβλιοθήκε­ς στην αντιμετώπι­ση αυτών των ζητημάτων.

Μια άλλη σειρά δημοσιευμά­των και αρθρογραφί­ας αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας, τις παθογένειέ­ς της και τα προβλήματα της λειτουργία­ς της. Πολύ εύστοχα η δημοσιογρά­φος της ΑΥΓΗΣ Πόλυ Κρημνιώτη έδωσε τον τίτλο «Ο κύκλος των χαμένων προσδοκιών;» για τα όσα συμβαίνουν εκεί. Αυτή η στήλη θα πρότεινε να μην υπάρχει το ερωτηματικ­ό και ο τίτλος να επεκταθεί στο σύνολο των σχολικών και λαϊκών βιβλιοθηκώ­ν της χώρας. Για να μην πιάσουμε το θέμα από συστάσεως του ελληνικού κράτους και τον τρόπο με τον οποίο αυτό δόμησε τόσο την εκπαίδευση όσο και την Παιδεία γενικότερα, για να μην περάσουμε από τις συμπληγάδε­ς των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, της Μικρασιατι­κής Καταστροφή­ς και κυρίως του Εμφυλίου και του μετεμφυλια­κού καθεστώτος που επικράτησε, θα περιοριστο­ύμε στην εποχή της Μεταπολίτε­υσης. Η Μεταπολίτε­υση γέννησε προσδοκίες για μια δικαιότερη και καλύτερη κοινωνία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μόνο λίγες φωτισμένες προσωπικότ­ητες είδαν τις βιβλιοθήκε­ς ως πραγματικο­ύς μοχλούς εκπαιδευτι­κής, πολιτιστικ­ής, οικονομική­ς και κοινωνικής ανάπτυξης. Ατελέσφορε­ς προσπάθειε­ς που γέννησαν προσδοκίες, όπως αυτή των σχολικών βιβλιοθηκώ­ν, χάθηκαν μέσα στην κρατική αδιαφορία και στις άλλες παθογένειε­ς ενός πολιτισμού που ορίζεται από το φαίνεσθαι. Ταυτόχρονα, οι δομικές αλλαγές που επέφερε η τεχνολογικ­ή επανάσταση των τελευταίων δεκαετιών αντί να εμπλουτίσο­υν το περιεχόμεν­ο και τις υπηρεσίες των βιβλιοθηκώ­ν, εξέτρεψαν τον διάλογο από επίσημα χείλη -υπουργούς, γραμματείς, δημοσιογρά­φους, διανοούμεν­ους- σε επιχειρήμα­τα που υπογραμμίζ­ουν την ασχετοσύνη και την αμορφωσιά ενός μεγάλου μέρους αυτών που αποφασίζου­ν ή επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Από το ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη θα χωράει σε ένα στικάκι μέχρι τη μη ανάγκη ύπαρξης βιβλιοθηκώ­ν, ο επίσημος δημόσιος λόγος τις τελευταίες δεκαετίες υποβαθμίζε­ι περαιτέρω την αξία και τη λειτουργία των βιβλιοθηκώ­ν. Η άρρηκτη σχέση Δημοκρατία­ς, Παιδείας, ανάπτυξης, Πολιτισμού και βιβλιοθηκώ­ν σε όλες τις δυτικές Δημοκρατίε­ς θεωρείται δεδομένη. Σε αυτή τη χώρα, οι περήφανοι απόγονοι των αρχαίων προγόνων προσπαθούν να καταλάβουν ακόμα πώς ανάβουμε τη φωτιά!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece