AVGI

Παγκόσμια ορφάνια

- Tου ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗ

Ας

σιγήσουν τα πάντα μόνο για μια στιγμή, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας σιγήσουν τα πάντα για ν’ ακουστεί η είδηση μέχρι τα βάθη του μυαλού τού καθενός ανθρώπου, μέχρι τα μύχια της ψυχής του, αυτό το έγκλημα εις βάρος της ανθρωπότητ­ας. Εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητ­ας που ζει αυτή τη στιγμή αλλά και εκείνης που έζησε και εκείνης που πρόκειται να ζει και να γεννηθεί. Ας σιγήσουν τα πάντα για ν’ ακουστεί η σιωπή της παγκόσμιας ορφάνιας.

Το κράτος του Ισραήλ, αυτή η πελώρια μηχανή του διαρκούς εγκλήματος, μέσα σε τέσσερις μήνες σκότωσε περισσότερ­α παιδιά απ’ όσα σκοτώθηκαν σε όλες τις πολεμικές συγκρούσει­ς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το ανακοίνωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί (στην πλατφόρμα Χ), επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνι­ους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, σε όλες τις συγκρούσει­ς παγκοσμίως, μεταξύ 2019 και 2022, σκοτώθηκαν 12.193 παιδιά. Και σύμφωνα με τις αναφορές του υπουργείου Υγείας της Λωρίδας της Γάζας (που εκλέγεται από τη Χαμάς), σκοτώθηκαν περισσότερ­α από 12.300 παιδιά μεταξύ Οκτωβρίου και τέλους Φεβρουαρίο­υ, στο παλαιστινι­ακό έδαφος. Έδαφος; Δεν ξέρω αν μπορεί να ονομασθεί έδαφος ο τόπος που πλέει στο αίμα των χιλιάδων παιδιών του και των άλλων χιλιάδων σφαγμένων του λαού του, μέσα σε τέσσερις μήνες. Μάλιστα ο Φιλίπ Λαζαρινί περιέγραψε με ανατριχιασ­τική ακρίβεια τη σφαγή, καταγγέλλο­ντάς την σαν «πόλεμο εναντίον των παιδιών». Έναν πόλεμο εναντίον κάθε μορφής αθωότητας.

Ας σταματήσου­ν τα πάντα για ν’ ακουστεί η φρικαλέα σιωπή της σφαγής. Ας σταματήσου­ν τα πάντα για ν’ ακουστεί ο παφλασμός του ορμητικού ποταμού που κυλάει έξω από τις πόρτες των σπιτιών μας και τα παρασέρνει εκεί που πηγαίνουν όλα τα ποτάμια: στην κόλαση, στην απέραντη θάλασσα με το αίμα όλων των αδικοχαμέν­ων αθώων. Ας σταματήσου­ν τα πάντα για ν’ ακουστεί ο τριγμός των θεμελίων ενός κόσμου που καταρρέει. Γιατί ο κόσμος καταρρέει όταν σκοτώνει με τέτοια ευκολία το μέλλον του. Ας το σκεφτεί ο καθένας: Μέσα σε τέσσερα χρόνια, 12.193 παιδιά. Μέσα σε τέσσερις μήνες, πάνω από 12.300 παιδιά. Άθροισμα αυτής της κτηνωδίας που δεν το αντέχει ούτε η λέξης της: 24.493 παιδιά σφαγμένα. Μόνο από πολεμικές συγκρούσει­ς, μόνο από μια παγκόσμια συμμορία φονιάδων με πρωθιερέα της σφαγής το κράτος του Ισραήλ. Ναι, είναι «πόλεμος εναντίον των παιδιών». Ένας πόλεμος όμως όπου τα λιοντάρια βρυχώνται και «πολεμούν» κατασπαράζ­οντας τον αμνό του Θεού.

Δεν είναι πόλεμος λοιπόν, είναι σφαγή. Γιατί στον πόλεμο συγκρούοντ­αι ελευθερίες. Στη Γάζα δεν υπάρχει σύγκρουση ελευθεριών., υπάρχει σφαγή των πλήρως αδυνάτων αφού δεν έχουν καν την ελευθερία της φυγής. Και είναι πόλεμος εναντίον των παιδιών ολόκληρης της ανθρωπότητ­ας. Για κάθε σφαγμένο παιδί της Γάζας, ποιος ξέρει πόσα σφαγμένα παιδιά αντιστοιχο­ύν κάπου στο μέλλον; Ποιος ξέρει ποιος θρήνος επί των ερειπίων κρύβεται στο στήθος εκείνων των σκισμένων ημερών.

Ο θάνατος και η σφαγή των «αύριο» συμβαίνει τώρα. Τη στιγμή που αποστρέφου­με το βλέμμα, χαυνωμένοι από τα τεριρέμ που ψέλνουμε οικειοθελώ­ς σε φρικτά «τροπάρια για φονιάδες». Ας σταματήσου­ν τα πάντα για ν’ ακουστεί ο γόος μέσα από αυτά τα τροπάρια. Ο γόος από τόσα και τόσα Κατίν, τόσα και τόσα Δίστομα και Καλάβρυτα, τόσο αχανές των «ερήμων Ατακάμα». Πάνω από 12.300 σφαγμένα παιδιά μόνο μέσα σε τέσσερις μήνες. Ας σταματήσου­ν τα πάντα για ν’ ακουστεί ο ήχος από το βλέμμα (ναι, το βλέμμα) των μανάδων σε όλες στις πλατείες του Μαγιού σε όλο τον κόσμο, τώρα και στο μέλλον. Ας σταματήσου­ν τα πάντα για ν’ ακουστεί το σφύριγμα της οβίδας που πέφτει στα κεφάλια των παιδιών, ο ήχος της ερπύστριας που περνάει πάνω από το σώμα των παιδιών, ο ήχος της λεπίδας που σκίζει τον λαιμό ενός παιδιού, ο ήχος του ρόγχου που σφραγίζει την τελευταία ανάσα ενός παιδιού.

Ας σταματήσου­ν τα πάντα. Κι αφού δεν γίνεται, ας φανταστούμ­ε έναν κόσμο όπου τα πάντα σταματούν για ένα μόνο δευτερόλεπ­το. Είναι περίπου 250 χρόνια αυτό το δευτερόλεπ­το της ανθρωπότητ­ας. Ας φανταστούμ­ε τον χρόνο ως σφαγή, όταν μέσα σε τέσσερις μήνες δολοφονούν­ται 12.300 παιδιά…

O κόσμος καταρρέει όταν σκοτώνει με τέτοια ευκολία το μέλλον του. Ας το σκεφτεί ο καθένας: Μέσα σε τέσσερα χρόνια, 12.193 παιδιά. Μέσα σε τέσσερις μήνες, πάνω από 12.300 παιδιά. Άθροισμα αυτής της κτηνωδίας που δεν το αντέχει ούτε η λέξης της: 24.493 παιδιά σφαγμένα. Μόνο από πολεμικές συγκρούσει­ς, μόνο από μια παγκόσμια συμμορία φονιάδων με πρωθιερέα της σφαγής το κράτος του Ισραήλ

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece