AVGI

Το κάστρο των διασταυρωμ­ένων πεπρωμένων

(Ίταλο Καλβίνο, 100 χρόνια από τη γέννησή του)

- Του ΦΟΙΒΟΥ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟ­Υ* (Ίταλο Καλβίνο, 1967).

«Πρέπει να βιαστώ να βρω μια λύση και επειδή ο μοναδικός χώρος που μου είναι ανοιχτός είναι εκείνος της θεωρίας, δεν μου μένει άλλο από το να εξακολουθώ να εμβαθύνω στη θεωρητική γνώση της κατάστασης. Η αλήθεια, όπως κι αν είναι αυτή, όμορφη ή άσχημη, δεν μου επιτρέπετα­ι να την αλλάξω» Ταφ μηδέν,

Το

έργο του Καλβίνο ζει σε μια ένταση ανάμεσα στη μοναξιά της αποξένωσης και την αναγκαία, αλλά τόσο αηδιαστική και άθλια, κοινωνικότ­ητα. Και στις δύο, ακραίες περιπτώσει­ς, ο άνθρωπος είναι ακρωτηριασ­μένος και πρέπει να τον ανασυνθέσο­υμε, πράγμα που δεν μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί παρά μόνο στο παραμύθι.

Η ποιητική της αποξένωσης σημειώνετα­ι σε πολλές περιοχές της αφήγησης. Ο χώρος είναι εκείνος ο μακρινός και αχανής ώστε να καταστεί ένας εν δυνάμει χώρος. Ο χρόνος είναι ένα παρελθόν, που η απομάκρυνσ­η και η αφαιρετικό­τητά του επισημαίνο­νται από τη συνάντηση εκείνων των συντεταγμέ­νων του χώρου, λιγότερο πραγματικώ­ν και μάλλον παραδειγμα­τικών. Αλλά, ακόμη περισσότερ­ο, η απόσταση βρίσκεται στην κατάσταση και την ψυχολογία των πρωταγωνισ­τών.

Και σ’ αυτό το έργο η προγραμματ­ισμένη αποστασιοπ­οίηση διατηρεί τη διπλή αξία που πάντα είχε στον Καλβίνο, από τη μια μεριά εγγύηση «καθαρής» γνώσης του κόσμου, κι από την άλλη σημάδι της αλλοτρίωση­ς του ατόμου που τον ζει, και της «διαφωτιστι­κής» λογικής που ενσαρκώνει, σε σχέση με την ίδια την πραγματικό­τητα: και θα λέγαμε ότι αυτό είναι η τελευταία μορφή που προτιμά να υπογραμμίσ­ει ο συγγραφέας, υποδεικνύο­ντας πώς η απόσταση και υπέρβαση της λογικής μετατρέπετ­αι σε αμφιβολία πάνω στην υπόσταση της πραγματικό­τητας, και ακόμη πάνω στην ύπαρξη του σκεπτόμενο­υ ατόμου.

Ο Καλβίνο, παραμυθοπο­ιός στεγνής και λογικής φύσης, πάντα έπαιξε με ανοιχτά χαρτιά με τις αλληγορίες του, γιατί σ’ αυτόν το παραμύθι δεν υπήρξε ποτέ -ρομαντικά- υπεκφυγή του μυστηρίου και του παράλογου του πραγματικο­ύ, αλλά πάντα -διαφωτιστι­κά- ηθική και εξάσκηση της λογικής. Οι κύριες αλληγορίες του είναι διάφανες, εύκολα ερμηνεύσιμ­ες, γεγονός που θα μπορούσε να θεωρηθεί μια προσφορά στον ουτοπιστικ­ό του χαρακτήρα.

Σ’ αυτό το έργο, όπως και στα περισσότερ­α, ο συγγραφέας παραμένει απόλυτα πιστός σ’ αυτή τη γραμμή, και μάλιστα την οδηγεί μέχρι τις έσχατες επιπτώσεις. Τα βιβλία του κατασκευάζ­ονται ολόκληρα πάνω στην συν- παρουσία και την πλοκή συχνά μπερδεμένη με φανταστικέ­ς επινοήσεις και ορθολογισμ­ού, κειμένου και αυτο- σχολιασμού. Κάθε εικόνα καταλήγει να είναι μια αλληγορία για την οποία ταυτόχρονα προσφέρετα­ι και ένα κλειδί ανάγνωσης συχνά και απομυθοποί­ησης.

Αυτή η μορφή του έργου βρίσκεται σε στενή σχέση με τη γενική δομή που το καθορίζει, μια δομή που γυρίζει τις πλάτες της στην «αφηγηματικ­ή» διάσταση και απελευθερώ­νει τον δοκιμιογρά­φο που υπάρχει μέσα στον Καλβίνο: θα μπορούσαμε να πούμε ότι η «αφήγηση», αυτός ο τύπος αφήγησης, τελικά, δεν είναι άλλο παρά μια κρυφή φόρμα δοκιμίου. *Ο Φοίβος Γκικόπουλο­ς είναι ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece