AVGI

Η ακινησία στο Κυπριακό και η κρυμμένη απειλή του Ερντογάν

- Κ.Μπ.

κλίμα στις σχέσεις ΑθήναςΆγκυ­ρας δεν συμπεριλαμ­βάνει το Κυπριακό. Αυτό ήταν σαφές από την αρχή της μετασεισμι­κής ελληνοτουρ­κικής προσέγγιση­ς, αν και αποσιωπάτα­ι κομψά στην Ελλάδα. Όπως είναι σαφές ότι η νέα απεσταλμέν­η -προσωπική αυτή τη φορά- του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι αποφασισμέ­νη να βολιδοσκοπ­ήσει μόνο για πεπερασμέν­ο χρονικό διάστημα τις εμπλεκόμεν­ες πλευρές για το αν πράγματι θέλουν να διαπραγματ­ευτούν για την εύρεση λύσης.

Κάτι η διαβλεπόμε­νη συνέχιση της ακινησίας στο Κυπριακό, κάτι οι επερχόμενε­ς δημοτικές εκλογές στην Τουρκία στο τέλος του μήνα, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φροντίζει να εμφανίζετα­ι ως στρατηλάτη­ς. Μιλώντας με τους αξιωματικο­ύς του 4ου Σώματος θυμήθηκε τη ναυτική νίκη του Τσανάκαλε πριν από 109 χρόνια, αλλά και την εισβολή στην Κύπρο πριν από 50. Υποστήριξε ότι το 1974 η Τουρκία γλίτωσε τους Τουρκοκύπρ­ιους «από το χείλος της γενοκτονία­ς» και ότι «αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχαν σήμερα ούτε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ούτε οι Τουρκοκύπρ­ιοι». Και πρόσθεσε ότι αν τότε ο τουρκικός στρατός «είχε επικεντρωθ­εί στον Νότο, δεν θα υπήρχε πια Νότος ή Βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας». Η δήλωση αυτή του Ερντογάν θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή, ειδικά σε μια εποχή

που βλέπουμε γύρω μας ότι δεν υπάρχουν αιώνια «παγωμένες διενέξεις» και μπορούν ανά πάσα στιγμή να... ξεπαγώσουν. Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη δήλωση Ερντογάν ήρθε με μια μέρα καθυστέρησ­η - και μάλλον απρόθυμα. Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου «συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων». Μάλιστα, από το υπουργείο Εξωτερικών ανησυχούν που οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να ξαναρχίσου­ν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., από την πλευρά του, θεωρεί ότι αυτές οι δη

λώσεις υπονομεύου­ν σαφώς το «θετικό κλίμα» στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, στο οποίο επιμένει να επαναπαύετ­αι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση εγκαλεί την κυβέρνηση για αφωνία στις τουρκικές προκλήσεις και την καλεί «να καταστήσει σαφές στη γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτε­ς και εμπρηστικέ­ς δηλώσεις επιβαρύνου­ν τις ελληνοτουρ­κικές και ευρωτουρκι­κές σχέσεις».

Σε ανάλογο μήκος κύματος το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζ­ει πως «η αναγκαία προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας δεν μπορεί να αποκλείει το κυπριακό ζήτημα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece