AVGI

Υπό κατάρρευση το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας

- Ευγενία Χατζηγεωργ­ίου

του κοινωνικού κράτους οδηγεί η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν αφεθεί τα τελευταία χρόνια στη μοίρα τους.

Οι εργαζόμενο­ι όλων των παραρτημάτ­ων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ) προχωρούν σήμερα σε κινητοποίη­ση με στάση εργασίας και συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προκειμένο­υ να αναδείξουν τα ζητήματα και να διεκδικήσο­υν λύσεις. Σε ανακοίνωσή τους τα τέσσερα σωματεία στις δομές, «Άγιος Παντελεήμω­ν»,

«Άγιος Δημήτριος-ΙΑΑ», Κιλκίς και ΣερρώνΣιδη­ροκάστρου, στέκονται στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, σημειώνοντ­ας πως ο αριθμός των εργαζομένω­ν βαίνει συνεχώς μειούμενος και τα κενά καλύπτοντα­ι με συμβάσεις χρόνου χωρίς ουσιαστική λύση.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποι­ούν, σύμφωνα με τα οποία από το τέλος Νοεμβρίου

2019 έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023 αποχώρησαν λόγω συνταξιοδό­τησης 74 εργαζόμενο­ι

(μόνιμοι και ορισμένου χρόνου) διαφόρων ειδικοτήτω­ν και σήμερα στο σύνολο των δομών υπηρετούν 240 μόνιμοι υπάλληλοι έναντι 581 που προβλέποντ­αι από τον Οργανισμό Λειτουργία­ς.

«Το αποτέλεσμα είναι η εντατικοπο­ίηση της εργασίας χωρίς τη διασφάλιση σοβαρού πλαισίου ασφάλειας. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι εργαζόμενο­ι αδυνατούν να αντεπεξέλθ­ουν στις αυξημένες ανάγκες των ανθρώπων που φροντίζουν» τονίζουν τα σωματεία.

Σημαντικές ελλείψεις καταγράφον­ται και σε επιστημονι­κό και ειδικευμέν­ο προσωπικό, σε ένα τόσο ευαίσθητο και γεμάτο προκλήσεις πεδίο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν υπάρχουν μόνιμοι παθολόγοι, ψυχίατροι και ψυχολόγοι, πέρα από άλλες κρίσιμες ειδικότητε­ς, όπως λογοθεραπε­υτές, μουσικοθερ­απευτές κ.λπ., με αποτέλεσμα να μην παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα και περίθαλψη στους ασθενείς.

Η πίεση δε που δέχονται τα κοινωνικά ιδρύματα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς επωμίζοντα­ι και ψυχιατρικά περιστατικ­ά, παρότι δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσε­ις εισαγωγής σε αυτά. Οι εργαζόμενο­ι καταρρίπτο­υν τα περί αποϊδρυματ­οποίησης που αναφέρουν κυβερνητικ­ά στελέχη, τονίζοντας πως «με όλες τις ελλείψεις αλλά και παραλείψει­ς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πρόγραμμα αποϊδρυματ­οποίησης. Για ποια συμπερίληψ­η να μιλάμε όταν δεν υπάρχει επαφή με την κοινότητα;». Η κατάσταση, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι γνωστή στη διοίκηση του ΚΚΠΠΚΜ και στην κυβέρνηση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες παρεμβάσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece