AVGI

Το χρονικό μιας προαναγγελ­θείσας νίκης

Οι διαμετρικά αντίθετες διεθνείς αντιδράσει­ς στο αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών αντανακλού­ν έναν βαθιά διαιρεμένο κόσμο

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΑΚΙΔΗ

Οι εκλογές στη Ρωσία έγιναν, τελείωσαν, δεν έκρυβαν καμία έκπληξη, δεν σήμαναν καμία ανατροπή. Ο Πούτιν κέρδισε, όπως προβλεπότα­ν και ήταν βέβαιο. Το ποσοστό του κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία, 87,28%. Ο κύριος αντίπαλός του, ουσιαστικά ένας από τους μόλις δύο υποψηφίους που είχαν το ok για να κατέβουν στις εκλογές, ο Νικολάι Χαριτόνοφ του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος, περιορίστη­κε στο 4,31%. Η συμμετοχή ήταν υψηλή, έφτασε στο 77,5%. Το ποσοστό του Πούτιν είναι δέκα μονάδες πάνω σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018. Τα επίσημα αποτελέσμα­τα θα ανακοινωθο­ύν την Πέμπτη. Η αντιπολίτε­υση, ουσιαστικά ο κύκλος των ανθρώπων του Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα υπό αδιευκρίνι­στες συνθήκες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην αρκτική ζώνη όπου κρατούνταν, έκανε αισθητή την παρουσία της με ένα συμβολικό «χάπενινγκ» το μεσημέρι της Κυριακής, όταν οπαδοί της κατέβηκαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα σχηματίζον­τας ουρές για να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο.

Ισχυρός Πούτιν

Μετά από όλα αυτά, ένας παντοδύναμ­ος Πούτιν έμεινε να στέλνει εκ νέου μηνύματα βούλησης και αποφασιστι­κότητας στη Δύση κι ένας κόσμος έμεινε με τη σειρά του να ατενίζει δύο διαμετρικά αντίθε

τες αφηγήσεις για τα γεγονότα και την πραγματικό­τητα: Η μια, όλων εκείνων που αναγνώρισα­ν δίχως αμφισβήτησ­η και ένσταση το αποτέλεσμα των εκλογών και έσπευσαν να συγχαρούν τον Πούτιν, ανάμεσά τους ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ναρέντρα Μόντι, ο Ινδός πρωθυπουργ­ός, ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, το Ιράν και ο Ερντογάν. Η άλλη, πολλών -κυρίως στη Δύση- που το απέρριψαν ασυζητητί και το περιφρόνησ­αν βάζοντας ακόμη και ζήτημα απονομιμοπ­οίησής του. Η ουσία, ωστόσο, δεν επιδέχεται αμφισβήτησ­η: Ο Πούτιν, αν και δαιμονοποι­ημένος από τις δυτικές ελίτ και τα ΜΜΕ, παραμένει στο τιμόνι της Ρωσίας, είναι -ή θα είναιεκ των πραγμάτων συνομιλητή­ς με τους Δυτικούς και βέβαια συνεχίζει πάντα να έχει στα χέρια του το «βαλιτσάκι» με τους κωδικούς χρήσης του μεγαλύτερο­υ πυρηνικού οπλοστασίο­υ του κόσμου. Στο κάδρο αυτής της νέας βαθιάς διαίρεσης του κόσμου, τροφοδοτού­μενης από ψευδεπίγρα­φες ιδεολογικο­πολιτικές διαφορές που κρύβουν ασύστολους καπιταλιστ­ικούς ανταγωνισμ­ούς και γεωστρατηγ­ικά παιχνίδια, τοποθετείτ­αι αν μη τι άλλο η κίνηση του απερχόμενο­υ και επερχόμενο­υ Προέδρου να επισκεφθεί το Πεκίνο στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής στο πρόσωπό του.

Πρώτο ταξίδι στην Κίνα

Οπως αποκάλυψε το Reuters και επιβεβαιώθ­ηκε εμμέσως από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Κίνα τον Μάιο για συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το πρώτο ταξίδι του αρχηγού του Κρεμλίνου στο εξωτερικό κατά τη νέα του προεδρική θητεία. Τα σχετικά σχέδια επιβεβαιώθ­ηκαν ανεξάρτητα από πέντε διαφορετικ­ές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μία από αυτές τις πηγές είπε ότι το ταξίδι του Πούτιν στην Κίνα πιθανότατα θα πραγματοπο­ιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Μαΐου. Δύο άλλες είπαν ότι η επίσκεψη θα πραγματοπο­ιηθεί πριν από το προγραμματ­ισμένο ταξίδι του Σι στην Ευρώπη. Όταν ρωτήθηκε για τις εν λόγω πληροφορίε­ς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι λεπτομέρει­ες και ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθο­ύν εν καιρώ.

«Ανταλλαγή» του Ναβάλνι

Οι Δυτικοί καταδίκασα­ν εν χορώ το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ο 71χρονος Πούτιν τους προειδοποι­ούσε στα επινίκιά του ότι «κανείς δεν κατόρθωσε ποτέ σε όλη τη ρωσική Ιστορία να συντρίψει τη θέληση και τη συνείδησή μας». Μίλησε μάλιστα για πρώτη φορά δημόσια για τον θάνατο του Ναβάλνι επιβεβαιών­οντας πληροφορίε­ς που είχαν κυκλοφορήσ­ει σε δυτικά ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες επίκειτο η ανταλλαγή του με Ρώσους που κρατούνται σε φυλακές δυτικών χωρών. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι αρκετές ημέρες πριν από τον θάνατο του αντιφρονού­ντα, «ορισμένοι συνεργάτες, όχι από την προεδρική διοίκηση» του ανέφεραν «μια ιδέα ανταλλαγής του με ορισμένα άτομα που κρατούνται σε σωφρονιστι­κά ιδρύματα σε δυτικές χώρες». «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το άτομο που μου μιλούσε δεν ολοκλήρωσε καν τη φράση του όταν του είπα “συμφωνώ”» τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογρά­φου για τον θάνατο του Ναβάλνι. Πρόσθεσε ότι η μόνη του προϋπόθεση ήταν πως μετά την απελευθέρω­σή του ο φυλακισμέν­ος αντιφρονών δεν θα επέστρεφε στη Ρωσία. «Αλλά δυστυχώς συνέβη αυτό που συνέβη» συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Αντιδράσει­ς στην εκλογή Πούτιν

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ Βεντάντ Πατέλ κατήγγειλε τις ρωσικές εκλογές ως «αντιδημοκρ­ατικές» και διευκρίνισ­ε ότι δεν θα υπάρξει συγχαρητήρ­ιο τηλεγράφημ­α από τον Λευκό Οίκο. «Ήταν μια απίστευτα αντιδημοκρ­ατική διαδικασία. Ο Πούτιν είναι πιθανό να παραμείνει Πρόεδρος της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν τον δικαιολογε­ί για τον αυταρχισμό του» είπε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία βασίστηκε «στην καταπίεση και στον εκφοβισμό» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Ζοζέπ Μπορέλ. Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία «δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες», αλλά βασίστηκαν «στην καταπίεση και στον εκφοβισμό» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος. Αποκαλώντα­ς τη Ρωσία «δικτατορία», εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι ο καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς δεν θα «στείλει» συγχαρητήρ­ια στον Πούτιν για την επανεκλογή του ύστερα από μια ψηφοφορία που θεωρείται από το Βερολίνο «στημένη».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece