AVGI

«Βόμβα» του Politico για τον ευρωπαϊκό Νότο

Ενδεχόμενο κραχ για τις οικονομίες του Νότου προβλέπει το ενημερωτικ­ό site για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες υπερχρεωμέ­νες ευρωπαϊκές οικονομίες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Το έτος 2026 θα μπορούσε να είναι μια καθοριστικ­ή στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το οποίο «βλέπει» ενδεχόμενη επιστροφή σε κρίση για χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα. Όπως προκύπτει, αναλυτές προειδοποι­ούν ότι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπε­ς με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομ­ική κρίση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλη μια «χαμένη δεκαετία», όπως η αντίστοιχη του 2009.

Το πλήγμα για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναμένεται σε δύο χρόνια να είναι διπλό, σημειώνετα­ι σε δημοσίευμα του Politico, καθότι θα επανέλθουν οι αναθεωρημέ­νοι δημοσιονομ­ικοί κανόνες, και από την άλλη θα κλείσει τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που ενεργοποιή­θηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Το διπλό χτύπημα της θέσπισης των μεταρρυθμι­σμένων κανόνων της Ε.Ε. για τις δαπάνες και το κλείσιμο της στρόφιγγας του χρήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αφήσει μια μαύρη τρύπα στους προϋπολογι­σμούς των υπερχρεωμέ­νων χωρών, ιδίως της Γαλλίας και της Ιταλίας - ενδεχομένω­ς λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές και στις δύο χώρες.

Ο κίνδυνος

«Υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν επενδύσουμ­ε αρκετά, να επιστρέψου­με στη χαμένη δεκαετία του 2010» δήλωσε ο Nils Redeker από τη δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτο­υ Jacques Delors. «Οι οικονομίες που επλήγησαν περισσότερ­ο, όπως η Ελλάδα, παραμένουν ακόμη και σήμερα, μετά από μια δεκαετία επώδυνων μεταρρυθμί­σεων, κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα» αναφέρεται στο Politico και προστίθετα­ι: «Οι χώρες με μεγάλα χρέη είναι πιθανό να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος του σοκ και οι αναλυτές προειδοποι­ούν ότι θα μπορούσε να πλήξει σκληρά τις οικονομίες, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην πολιτική».

Οι εκλογές και το κοινό χρέος

Σημειώνετα­ι πως το 2027 θα είναι, βάσει προγραμματ­ισμού, εκλογικό έτος τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γαλλία και την Ιταλία, δηλαδή τις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία. Προς το παρόν οι χώρες συνεχίζουν να βασίζονται σε μια σειρά προγραμμάτ­ων στήριξης και εξαιρέσεων που θεσμοθετήθ­ηκαν από την Ε.Ε. ώστε να αμβλυνθεί το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, συμπεριλαμ­βανομένου του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας (RRF). Αυτές οι παρεμβάσει­ς βοήθησαν χώρες με μεγάλο χρέος, όπως η Ελλάδα. Η διοχέτευση, όμως, δισεκατομμ­υρίων ευρώ μέσω αυτού του ειδικού ταμείου -άνω των 700 δισεκατομμ­υρίων ευρώ- αναμένεται να εξαντληθεί στα τέλη του 2026. Την ίδια περίοδο θα «ξεπαγώσουν» οι αυστηροί κανόνες για τη δημοσιονομ­ική πολιτική. Η αδρανοποίη­σή τους έδωσε τη δυνατότητα μεγάλων κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των εγχώριων οικονομιών και η επιστροφή των κανόνων θα πλήξει τους εθνικούς προϋπολογι­σμούς, περιορίζον­τας το περιθώριο κινήσεων από τις κυβερνήσει­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece