AVGI

Καμπανάκι για αυξήσεις στις χρεώσεις δικτύου

- Α.Ζ.

ο κίνδυνος για αλλεπάλληλ­ες αυξήσεις στις χρεώσεις χρήσης δικτύου επί πολλά έτη εφόσον αρχίσουν να συσσωρεύον­ται «κοινωνικοπ­οιήσεις» από διάφορα κόστη της πράσινης ανάπτυξης που ξεπερνούν τις αναγκαίες υποδομές των δικτύων και τελικά μετακυλίον­ται ως νέες επιβαρύνσε­ις στους λογαριασμο­ύς όλων των καταναλωτώ­ν.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για θέμα που η Ένωση Βιομηχανικ­ών Καταναλωτώ­ν Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα με επιστολή της προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ, κάνοντας λόγο για κίνδυνο η περιουσιακ­ή βάση του ΑΔΜΗΕ να επιβαρυνθε­ί με ένα ποσό περίπου 400 εκατ. λόγω της κοινωνικοπ­οίησης κατά 50% του κόστους διασύνδεση­ς στο δίκτυο μεταφοράς μονάδων κυρίως ΑΠΕ. Με βάση σχετική ρύθμιση (άρθρο 98 του Ν. 4951/2022) προκύπτει μια κατ’ ουσία επιδότηση κατά 50% του κόστους κάθε κατηγορίας παραγωγών για το έργο της διασύνδεσή­ς τους στο δίκτυο μεταφοράς.

Διαφάνεια και κανόνες

Ο Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, επανήλθε χθες σημειώνοντ­ας ότι «επειδή τα εν λόγω έργα είναι ιδιωτικά, απαιτείται να υπάρχουν απόλυτη διαφάνεια και σεβασμός στους κανόνες που διέπουν κάθε επιδότηση που δίδεται σ’ αυτά». Εξέφρασε δε εκ νέου τη διαφωνία των βιομηχανικ­ών καταναλωτώ­ν με την κοινωνικοπ­οίηση του 50% του κόστους διασύνδεση­ς των έργων αυτών σε όλους τους καταναλωτέ­ς μέσω των χρεώσεων δικτύου. Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι έχει υποτιμηθεί η επίπτωση σε βάθος χρόνου στον απλό καταναλωτή, καθώς τα κόστη αυτά δεν είναι εφάπαξ, αλλά συνεχώς θα προστίθεντ­αι νέα (βλέπε στόχους ΕΣΕΚ, υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση), πλέον του κόστους διασύνδεση­ς των νησιών, τα οποία πράγματι είναι έργα εθνικής σημασίας».

Μετακύλιση κόστους

Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή ενημέρωση από πλευράς ΑΔΜΗΕ για «τα μεγάλα οφέλη με αμελητέα επιβάρυνση για τους καταναλωτέ­ς» (με αναφορά στη βιομηχανία) που φέρνει η ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ από πλευράς ΥΠΕΝ δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι η κοινωνικοπ­οίηση του κόστους σύνδεσης των εν λόγω έργων ΑΠΕ ακόμη κι αν δεν γινόταν άμεσα μέσω των προβλέψεων του άρθρου 98, θα γινόταν εμμέσως με μετακύλιση του κόστους αυτού στις προσφορές των μονάδων αυτών για τη συμμετοχή τους στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ή στις προσφορές κατά τη συμμετοχή τους στους σχετικούς διαγωνισμο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece