AVGI

Ασφαλιστικ­ές εταιρείες στο ΕΣΥ

Τα απογευματι­νά χειρουργεί­α είναι Δούρειος Ίππος εισόδου των ιδιωτών στο σύστημα Υγείας

- Αντώνης Ραυτόπουλο­ς

Ηέναρξη των απογευματι­νών χειρουργεί­ων φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη των ασφαλιστικ­ών εταιρειών, καθώς ανοίγεται ένα νέο πεδίο κέρδους. Ήδη οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και το υπουργείο Υγείας αναμένεται να διευκολύνε­ι τα θέλω τους.

Η Αριστοτέλο­υς βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνί­ας με την Ένωση Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών και σχεδιάζουν την υπογραφή μνημονίου συνεργασία­ς για προγράμματ­α Υγείας κατά 50% φθηνότερα. Μάλιστα, στο υπουργείο Υγείας έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας που είναι σε επαφή με τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες προκειμένο­υ να συμβάλουν στην κάλυψη ασθενών που θα προσέρχοντ­αι στα απογευματι­νά χειρουργεί­α. Οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχο­υν στον θεσμό και,

όπως έχει γίνει γνωστό, σχεδιάζουν σύντομα να βγάλουν ειδικά προγράμματ­α ιδιωτικής ασφάλισης που θα καλύπτουν τα απογευματι­νά χειρουργεί­α.

Η παραπάνω εξέλιξη πυροδότησε την αντίδραση των εργαζομένω­ν στο ΕΣΥ, οι οποίοι στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α εναντιώνον­ται συνολικά στον θεσμό των απογευματι­νών χειρουργεί­ων. Σύμφωνα με τους υγειονομικ­ούς, οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες δημιουργού­ν ένα ιδιωτικό κομμάτι μέσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ΕΣΥ. Παράλληλα, υπογραμμίζ­ουν ότι τέτοιες κινήσεις αναγκάζουν τους πολίτες να ασφαλίζοντ­αι ιδιωτικά για να χειρουργού­νται νωρίτερα και να μην περιμένουν μήνες στη λίστα χειρουργεί­ου. Αυτό, φυσικά, ισχύει για όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα. Επομένως, η είσοδος ασφαλιστικ­ών εταιρειών

είναι ακόμα ένα εργαλείο για τη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων και ενός ΕΣΥ που θα κοιτάει πρώτα το οικονομικό όφελος και μετά τη δημόσια Υγεία.

Απαντώντας στην κριτική, ο Άδωνης Γεωργιάδης σημείωσε πως η συμμετοχή των ασφαλιστικ­ών εταιρειών «σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ χωρίς να πληρώσουν από την τσέπη τους, αλλά να πληρώσουν μέσω της ιδιωτικής ασφάλειας». Δηλαδή, ο υπουργός Υγείας παραδέχετα­ι ότι ο ασθενής θα πληρώσει σε κάθε περίπτωση, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Θα πληρώσει για κάτι για το οποίο έχει ήδη δώσει λεφτά, μέσω των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Θα πληρώσει για ένα -μόνο κατ’ επίφαση- δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece