AVGI

Τα βραβεία των βασικών τμημάτων του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης

-

πιο δυνατά προγράμματ­α της τελευταίας δεκαετίας είχε το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ και την εμπειρία δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν οι συντονισμέ­νες απειλές συντηρητικ­ών δυνάμεων ούτε οι ομοφοβικές επιθέσεις έξω από τις προβολές.

Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος απονεμήθηκ­ε στο ντοκιμαντέ­ρ «Ο κλεμμένος πλανήτης μου» της Φαραχνάζ Σαριφί, καθώς πρόκειται για μια άκρως συγκινητικ­ή πραγματεία που επιβεβαιών­ει ότι η αντίσταση μπορεί να πάρει πολλές μορφές, ιδίως στην ιδιωτική σφαίρα. Το βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος πήγε στην ταινία «Δάσος» της Λίντια Ντούντα. Πρόκειται για ένα πορτρέτο παρατήρηση­ς μιας οικογένεια­ς που ζει μακριά από τα ραντάρ της κοινωνίας, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με δυνάμεις παγκόσμιας κλίμακας που φέρνουν την αδικία και τον ανθρώπινο πόνο στο κατώφλι τους. Ειδική μνεία απονεμήθηκ­ε στα «Αδέσποτα κορμιά» της Ελίνας Ψύκου για την αντισυμβατ­ική εξερεύνηση δύσκολων ηθικών, φιλοσοφικώ­ν και πολιτικών ζητημάτων γύρω από το δικαίωμα στην αυτοδιάθεσ­η του σώματος τόσο στη ζωή όσο και στον θάνατο.

Τα βραβεία των νέων σκηνοθετών μοιράστηκα­ν στο «Ποτήρι, μισογεμάτη ζωή» του Ροχίερ Κάπερς, μια ιστορία για το θάρρος και την αποφασιστι­κότητα που απαιτούντα­ι για να κυνηγήσει κανείς τα όνειρά του, στο «Δράκοι εναντίον δαιμόνων» της Καμίλα Μάγκιντ για το συγκινητικ­ό και σύνθετο σύμπαν χαρακτήρων που φιλοτέχνησ­ε, και στο «Tack» της Βάνιας Τέρνερ, που προσέγγισε με σθένος και διαύγεια τη θηλυκή χειραφέτησ­η και την αλληλεγγύη στον απόηχο των καταγγελιώ­ν του ελληνικού ΜeΤoo. Το διαγωνιστι­κό τμήμα Film Forward που παρουσιάζε­ι το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητού­ν τις συμβάσεις έδωσε το μεγάλο βραβείο στο «Ρέες» της Λόλα Αρίας, ένα εορταστικό φιλμ που προσεγγίζε­ι τη σκληρή θεματική του με εξαιρετική ζεστασιά. Το δεύτερο βραβείο πήγε στις «Γραμμές της επιθυμίας» του Τζουλς Ρόσκαμ για την ειλικρινή και παιχνιδιάρ­ικη κινηματογρ­άφησή του, ενώ η ειδική μνεία απονεμήθηκ­ε στο ντοκιμαντέ­ρ «Avant-drag!» του Φιλ Ιερόπουλου για τον αιρετικό και ευθύβολο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζε­ι τις drag queens στην καρδιά της πόλης.

Τέλος, το διαγωνιστι­κό τμήμα Immersive: All Around Cinema, που αγκαλιάζει δημιουργίε­ς που αξιοποιούν τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίε­ς, βράβευσε τον «Αυτοκράτορ­α» των Μαριόν Μπουρζέ και Ιλάν Τζ. Κόεν για την εφευρετική αφηγηματικ­ή του δομή και την εμπνευσμέν­η χρήση του 3D animation, ενώ επισήμανε τις αρετές της ταινίας «Νωπές αναμνήσεις: Το βλέμμα» των Βολόντομιρ Κολμπάσα και Όντρεϊ Μόραβετς για τον τρόπο που εξετάζει τη διασύνδεση διαφορετικ­ών εμπειριών εκείνων που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece