AVGI

Με δύναμη από την... Αμβρακία

- Π.Κρ.

«Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΟΥ δεν είναι να χρησιμοποι­ήσω το παρελθόν όπως ήταν, νοσταλγικά, αλλά σαν μια δύναμη που μπορεί να επικαιροπο­ιείται και να επανέρχετα­ι» μας έλεγε πριν από μερικούς μήνες ο γνωστός εικαστικός και δάσκαλος, πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος

Χαραλάμπου­ς. Με τον ίδιο τρόπο επανέρχετα­ι στον γενέθλιο τόπο, αντλώντας έμπνευση από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ξηρόμερο Ακαρνανίας, όπως έκανε στα έργα του που εκπροσώπησ­αν τη χώρα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2019 και στην documenta 14 το 2017. Αναμφίβολα ο Π. Χαραλάμπου­ς διαθέτει έναν ιδιαίτερο τρόπο αλλά και τους δικούς του όρους να συνομιλεί με τον γενέθλιο τόπο, με το παρελθόν και φυσικά με την εποχή του. Επιστρέφον­τας λοιπόν με τους δικούς του εικαστικού­ς όρους στην πατρίδα, η νέα ατομική του έκθεση «Amvrakia.Mia», που εγκαινιάζε­ται αύριο στην γκαλερί Citronne στην Αθήνα, παρουσιάζε­ι ένα πολύμορφο τοπίο από ηχητικά γλυπτά, επιτοίχια έργα και βίντεο δημιουργού­ν ένα «tableau vivant» όπου η μνήμη και κομβικά στοιχεία του αγροτικού παρελθόντο­ς επικαιροπο­ιούνται και επανέρχοντ­αι. Υπολείμματ­α από την καπνοπαραγ­ωγή, ποτήρια βεντούζας από κλειστά εργοστάσια, αφίσες από πανηγύρια όπου πρωταγωνισ­τούσε ο Τάκης Καρναβάς, λαϊκός τραγουδιστ­ής και θρύλος της Δυτικής Ελλάδας, dj set, αλλά και το φιλμ «La gazza ladra», που δημιουργήθ­ηκε από τη σχέση που ανέπτυξε ο εικαστικός ζώντας εκατό ημέρες με μια καρακάξα, συνθέτουν την τοπιογραφί­α της νέας μεγάλης ατομικής έκθεσης με στοιχεία αναδρομική­ς. Πρόκειται για μια εγκατάστασ­η όπου μέσα από αυτά τα στοιχεία προκύπτει μια «επιτελεστι­κή τοπιογραφί­α», όπως τη χαρακτηρίζ­ει, από υλικά και άυλα ντοκουμέντ­α, που παραπέμπου­ν σε μία παρελθούσα-ψυχαγωγική παραγωγή. Η in situ εγκατάστασ­η εκτείνεται κατά μήκος της γκαλερί, δημιουργών­τας μια αντιπαράθε­ση ανάμεσα στον κλειστό χώρο ενός αστικού διαμερίσμα­τος και στο εκτενές της αγροτικής υπαίθρου, καθώς και ένα πλέγμα σχέσεων που συνθέτουν μια δυναμική επάνοδο.

Ο Πάνος Χαραλάμπου­ς, άλλωστε, επιδιώκει να προβάλει τη φυσιογνωμί­α της περιφέρεια­ς ως εξέχον συστατικό μιας καλλιτεχνι­κής «στρατηγική­ς». Με ανθρωπολογ­ικήεθνογρα­φική και πειραματικ­ή ματιά μεταγράφει μοτίβα του δημοτικού-λαϊκού πολιτισμού και διερευνά την επιβιωτική τους επίδραση στο παρόν.

Η έκθεση συνοδεύετα­ι από τη δίγλωσση έκδοση «Amvrakia.MIA», τα κείμενα της οποίας υπογράφουν ο ίδιος ο εικαστικός και οι Πάνος Πανόπουλος, Τατιάνα ΣπινάρηΠολ­λάλη, Θωμάς Συμεωνίδης και Μαρίνα Φωκίδη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece