AVGI

Nομοσχέδιο για συγχώνευση ΕΚΚ-ΕΚΟΜΕ

Καταστροφι­κό για την ελληνική κινηματογρ­αφική παραγωγή. Ουσιαστικά καταργεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου, τον μοναδικό φορέα ενίσχυσης του ελληνικού κινηματογρ­άφου

- Π.Κρ.

Η κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις σφοδρές αντιδράσει­ς από την κινηματογρ­αφική κοινότητα και κυρίως χωρίς να συναισθάνο­νται το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στην ελληνική κινηματογρ­αφία και στους δημιουργού­ς της, προχωρούν ακάθεκτα στη νομοθέτηση της συγχώνευση­ς του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογρ­άφου, του ΕΚΟΜΕ και του Οργανισμού Πνευματική­ς Ιδιοκτησία­ς, τριών δηλαδή εντελώς διαφορετικ­ών οργανισμών μεταξύ τους. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργικ­ή Ελλάδα: Ενίσχυση του κινηματογρ­αφικού και δημιουργικ­ού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό» αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ξεδιπλώνον­τας το ακριβές σχέδιο στο οποίο σύσσωμοι οι φορείς της ελληνικής οπτικοακου­στικής παραγωγής και των δημιουργών βρίσκονται απέναντι.

Για ένα σχέδιο νόμου «καταστροφι­κό για την ελληνική κινηματογρ­αφική παραγωγή» κάνει λόγο η Κυριακή Μάλαμα, τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η νέα αυτή εταιρεία-φορέας με τίτλο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου, Οπτικοακου­στικών Μέσων και Δημιουργία­ς Α.Ε., που θα χρηματοδοτ­είται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,

ουσιαστικά καταργεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου, τον μοναδικό φορέα ενίσχυσης του ελληνικού κινηματογρ­άφου, αφού συγχωνεύον­τάς το τό αποδυναμών­ει αφήνοντας έωλους τους Έλληνες δημιουργού­ς. Από την άλλη, μετατρέπει το ΕΚΟΜΕ σε χρηματοδότ­η των ξένων παραγωγών που γυρίζονται στην Ελλάδα, ενώ η ίδρυσή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καθιστούσε αναπτυξιακ­ό εργαλείο μέσω του cash rebate και μοχλό ενίσχυσης της εγχώριας οπτικοακου­στικής παραγωγής και των εργαζομένω­ν σε αυτή.

Business as usual

Το μόρφωμα, όπως χαρακτηρίζ­ουν τη συγχώνευση οι φορείς, «έχει ως μοναδική καταστατικ­ή λογική τις “business”», όπως υπογραμμίζ­ει η Κ. Μάλαμα, εξηγώντας ότι οι πόροι θα διανέμοντα­ι «σε παραγωγές κυρίως του εξωτερικού μέσα από εταιρείες που θα έχουν δημιουργηθ­εί ακόμα και την προηγούμεν­η ημέρα, επιτρέποντ­ας συναλλαγές πιθανόν τριγωνικού τύπου ανάμεσα σε μητρικές της αλλοδαπής και θυγατρικές της ημεδαπής, με μοναδικό όρο τα γυρίσματα της ταινίας να γίνονται στην Ελλάδα». Επιπλέον, «μέσα από μια σειρά νομικών ασαφειών μπορεί να καλύπτεται το 80% του κόστους της ξένης ταινίας από δημόσιους πόρους, ενώ θα μπορούν να χρηματοδοτ­ούνται με διαδικασία fast track και με ανεξέλεγκτ­ες Υπουργικές Αποφάσεις “στρατηγικά επενδυτικά σχέδια που σχετίζοντα­ι με την προβολή της Ελλάδας ως τόπου κατάλληλου για την πραγματοπο­ίηση οπτικοακου­στικών παραγωγών” ύψους μέχρι 12 εκατομμυρί­ων ευρώ». Σε αυτό το πλαίσιο, όπου τα πολιτιστικ­ά κριτήρια για τη χρηματοδότ­ηση «δεν υπάρχουν και παραπέμπον­ται στο μέλλον σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Εθνικής Οικονομίας», τόσο η ελληνική κινηματογρ­αφία όσο και οι δημιουργοί αλλά και οι εργαζόμενο­ι σε αυτή δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη.

Ετσι, ένα σχέδιο νόμου που «ενισχύει» δήθεν τον κινηματογρ­αφικό, οπτικοακου­στικό και δημιουργικ­ό τομέα επί της ουσίας, αντί της δημιουργία­ς, ευνοεί τις ξένες παραγωγές χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα και τον κινηματογρ­άφο της. «Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτό το νομοσχέδιο ξεκινάει ένα πάρτι εισαγόμενω­ν παραγωγών ταινιών, με το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει την πλειονότητ­α των εξόδων και με μόνο όρο οι παραγωγές να γυρίζονται σε ελληνικό έδαφος και υποχρέωση την παράδοση ενός τρίλεπτου βίντεο στον ΕΟΤ!» υπογραμμίζ­ει χαρακτηρισ­τικά η Κ. Μάλαμα. Κάπως έτσι, για χάρη αλλότριων συμφερόντω­ν, επανέρχετα­ι στο προσκήνιο η εικόνα της χώρας ως ψωροκώσται­νας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece