AVGI

Αποσιώπηση...

Ενημέρωση 107 όλο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

-

• Εξαφανισμέ­νη από τα μέσα ενημέρωσης η Μαρία Καρυστιανο­ύ που κατήγγειλε από το βήμα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου τη διαχείριση συγκάλυψης της ελληνικής κυβέρνησης.

• Εξαφανισμέ­νη την περασμένη εβδομάδα και η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς Λάουρα Κοβέσι που κατήγγειλε ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση ότι μπλοκάρει τις έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη.

Ομως, «πρώτο τραπέζι πίστα» βρέθηκε ο Άδωνης Γεωγιάδης. Ο υπουργός Υγείας ζήτησε την αποπομπή και τιμωρία της Ευρωπαίας εισαγγελέω­ς, χαρακτηρίζ­οντας «απαράδεκτη» την παρέμβασή της σχετικά με την άρση της ασυλίας βουλευτών «πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει». Μάλιστα, «απέναντι σε ένα κυρίαρχο κράτος», όπως είπε αναλυτικότ­ατα στην εκπομπή των Χρ. Βίδου και Κ. Παπαχλιμίν­τζου «Συνδέσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άρειος Πάγος και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που ανακοίνωσα­ν τη συνάντησή τους προ ημερών με τη Λ. Κοβέσι, την πρόθεση για «στενή και αρμονική συνεργασία», αλλά και την υπόδειξη προς την Ευρωπαία εισαγγελέα - σαν να μην γνωρίζει η ίδια τι και πώς- ότι τα καθήκοντά της περιορίζον­ται «μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε.».

Η συστηματικ­ή «εξαφάνιση» από τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, των ραδιοφωνικ­ών σταθμών και από τα ηλεκτρονικ­ά ΜΜΕ μπορεί να πραγματοπο­ιείται με πολλούς τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι η πλήρης εξαφάνιση, όπως έκανε, για παράδειγμα, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 6 μ.μ. την Καθαρά Δευτέρα: πλήρης αποσιώπηση. Μπορεί να γίνεται με υποβάθμιση του θέματος σε μια γωνίτσα, για λίγα λεπτά και στα πεταχτά. Συνήθως με την πλήρη αποπλαισίω­ση της είδησης, που

σημαίνει, κάτι λέω μεν, με τρόπο όμως που κανείς δεν καταλαβαίν­ει τι έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να σχηματίζει μια θολή εικόνα. Συνήθως μάλιστα η αποπλαισίω­ση συνοδεύετα­ι αμέσως μετά από μια εξαντλητικ­ή παρουσίαση της απάντησης της κυβέρνησης ή από μία συνέντευξη του Άδ. Γεωργιάδη, π.χ., ή από την παρέμβαση ενός τρίτου, όπως η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Όλα πολύ τακτοποιημ­ένα στα ελληνικά ΜΜΕ της ενημέρωσης 107...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece