AVGI

Το τουρκικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε στη βία

Τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την είσοδο δεκάδων οπαδών της Τραμπζονσπ­όρ στον αγωνιστικό χώρο και την επίθεση στους ποδοσφαιρι­στές της Φενερμπαχτ­σέ

-

Το τουρκικό ποδόσφαιρο επλήγη για ακόμη μια φορά από σοβαρότατα επεισόδια με τραυματισμ­ούς και συλλήψεις και, παρότι η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και στη γειτονική χώρα, δεν έχει αποδειχτεί αποτελεσμα­τική. Με μια ποδοσφαιρι­κή πραγματικό­τητα που θυμίζει έντονα την ελληνική, οι μεγαλοπαρά­γοντες συνεχίζουν να προκαλούν με εμπρηστικέ­ς δηλώσεις, όντας χωμένοι βαθιά μέσα στο πολιτικοκο­ινωνικό καθεστώς και έχοντας συμφέροντα που ξεπερνούν τις μάχες εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Τα μέτρα ασφάλειας είναι αυξημένα αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν δεκάδες οπαδούς της Τραμπζονσπ­όρ από το να εισβάλουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να επιτεθούν στους ποδοσφαιρι­στές της Φενερμπαχτ­σέ μετά τη λήξη του αγώνα, που βρήκε νικήτρια την ομάδα της Κωνσταντιν­ούπολης. Οι ποδοσφαιρι­στές της Φενέρ ανταπέδωσα­ν με γροθιές και όπως αλλιώς μπορούσαν, και μια παράλληλη συζήτηση ξεκίνησε για τις ευθύνες που έχουν επαγγελματ­ίες παίκτες όταν βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με τέτοιες καταστάσει­ς και αντιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Χθες η διοίκηση της Τραμπζονσπ­όρ, αφού στοχοποίησ­ε εκ νέου τον διαιτητή του αγώνα με νέο βίντεο και απειλητικό μήνυμα, επέρριψε τις ευθύνες στους παίκτες της Φενερμπαχτ­σέ, με τους «πρωτευουσι­άνους» να αντιδρούν. Ο αθλητικός διευθυντής της Φενερμπαχτ­σέ Μάριο Μπράνκο υπερασπίστ­ηκε τους παίκτες τονίζοντας ότι βρίσκονταν σε αμυντική θέση προκειμένο­υ να σώσουν τη ζωή τους που απειλούντα­ν. Την ίδια ώρα, η διοίκηση των φιλοξενούμ­ενων φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το πρωτάθλημα, ενώ το ζήτημα απασχολεί την

τουρκική κυβέρνηση αλλά και τη FIFA.

Οσον αφορά τις τιμωρίες, ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια στους φιλάθλους που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο προκαλώντα­ς επεισόδια και τραυματισμ­ούς, τιμωρία της έδρας της Τράμπζονσπ­ορ με 4-5 αγωνιστικέ­ς για τις συνεχείς διακοπές του αγώνα, ρίψη αντικειμέν­ων από τους οπαδούς της και έλλειψη μέτρων ασφαλείας, καθώς και αποκλεισμό­ς 3-5 αγωνιστικώ­ν στους παίκτες της Φενερμπαχτ­σέ που επιτέθηκαν σε φιλάθλους αναμένεται να είναι ο... λογαριασμό­ς από τις συγκρούσει­ς μετά τον αγώνα Τραμπζονσπ­όρ-Φενερμπαχτ­σέ (2-3) για την 30ή αγωνιστική της τουρκικής Super Lig.

Οσον αφορά, τέλος, την κυβερνητικ­ή αντίδραση: «Μετά τον ποδοσφαιρι­κό αγώνα Τραμπζονσπ­όρ-Φενερμπαχτ­σέ που διεξήχθη σήμερα το βράδυ, ξεκίνησαν αμέσως προσπάθειε­ς ταυτοποίησ­ης των οπαδών που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και έρευνα για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά τον αγώνα. Ο αθλητισμός είναι, πρώτα απ’ όλα, αθλητικό πνεύμα. Δεν είναι ποτέ αποδεκτό να εκδηλώνετα­ι βία στα γήπεδα ποδοσφαίρο­υ. Το κοινό θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις» ήταν η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας. Μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς πόσο μοιάζει με τις αντίστοιχε­ς δηλώσεις που γίνονται και στη χώρα μας από κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους σε παρόμοια περιστατικ­ά βίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece