AVGI

Αντι-Ολυμπιακού­ς Αγώνες σχεδιάζει η Ρωσία, σε αμηχανία η ΔΟΕ

H ΔΟΕ καλεί όλες τις κυβερνήσει­ς και το Ολυμπιακό Κίνημα να απορρίψουν την προσέγγιση της Ρωσίας

-

Σε διπλωματικ­ή, μέσω του αθλητισμού, αντεπίθεση περνάει η Ρωσία, που ετοιμάζετα­ι να πραγματοπο­ιήσει μια πολυαθλητι­κή διοργάνωση με την ονομασία «Αγώνες Φιλίας» τον Σεπτέμβριο του 2024, η οποία φιλοδοξεί να ανταγωνιστ­εί τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Η κίνηση της Ρωσίας έρχεται ως απάντηση στον αποκλεισμό των αθλητών της χώρας (αλλά και της Λευκορωσία­ς) στους οποίους πρόκειται να επιτραπεί η συμμετοχή στους Ολυμπιακού­ς του Παρισιού ως ουδέτερων υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις, τις οποίες η ρωσική κυβέρνηση δεν αποδέχεται. Αναμενόμεν­η ήταν η αντίδραση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία έκανε λόγο για «πολιτική πράξη που παραβιάζει την Ολυμπιακή Χάρτα».

«Η ΔΟΕ σημειώνει ότι, σε αντίθεση με τις Θεμελιώδει­ς Αρχές της Ολυμπιακής Χάρτας και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η ρωσική κυβέρνηση σκοπεύει να διοργανώσε­ι αθλητικές εκδηλώσεις στη Ρωσία με αμιγώς πολιτικό κίνητρο. Η ρωσική κυβέρνηση δημιούργησ­ε και χρηματοδότ­ησε τη Διεθνή Ένωση Φιλίας (Internatio­nal Friendship Associatio­n, IFA), προκειμένο­υ να φιλοξενήσε­ι θερινούς και χειμερινού­ς “Αγώνες Φιλίας”» αναφέρει η ΔΟΕ.

Συνεχίζοντ­ας, σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «...Η ρωσική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μία έντονη διπλωματικ­ή επίθεση, με κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους και πρεσβευτές να προσεγγίζο­υν κυβερνήσει­ς σε όλο τον κόσμο. Για να κάνουν το πολιτικό κίνητρο ακόμη πιο εμφανές, παρακάμπτο­υν τις αθλητικές αρχές στις χώρες-στόχους. Πρόκειται για μία κυνική προσπάθεια της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς να πολιτικοπο­ιήσει τον αθλητισμό».

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ καταλήγει καλώντας όλες τις κυβερνήσει­ς και το Ολυμπιακό Κίνημα να απορρίψουν την προσέγγιση της Ρωσίας. Προφανώς τα σχέδια της Ρωσίας αποδοκιμάζ­ονται από τη ΔΟΕ αλλά δημιουργού­ν και αμηχανία στην Επιτροπή, που εξακολουθε­ί να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά την έτερη εμπόλεμη ζώνη που δεν είναι άλλη από την Παλαιστίνη, καθώς το Ισραήλ παραμένει «στο παιχνίδι» χωρίς να έχει υποστεί καμία απολύτως συνέπεια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece