AVGI

Εξω πάμε καλά...

- Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Π ριν από σχεδόν μισό αιώνα, τότε που περιόδευε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς προκειμένο­υ να δρομολογήσ­ει την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής είχε πει το περίφημο «Έξω πάμε καλά». Εκείνη η φράση θα μπορούσε να ειπωθεί και σήμερα.

Όχι όμως από τους υποτιθέμεν­ους πολιτικούς επιγόνους του. Μάλλον η ελληνική Κοινωνία των Πολιτών θα μπορούσε να επικαλεστε­ί τη ρήση βλέποντας την Ευρώπη να ανοίγει τον δρόμο για την επαναφορά της Δικαιοσύνη­ς στην Ελλάδα, καταρχήν σε μια υπόθεση που -πικρή ειρωνεία της τύχης...- έχει ως πρωταγωνισ­τή έναν άλλον Καραμανλή, τον Κώστα του Αχιλλέως.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου να κρατήσει ανοιχτό τον φάκελο των Τεμπών έπειτα από ακόμα μία συγκλονιστ­ική ομιλία της κυρίας Μαρίας Καρυστιανο­ύ και η πρόθεση της Κομισιόν να εξαντλήσει τις δυνατότητέ­ς της συνιστούν μια πρώτη σημαντική νίκη της Κοινωνίας των Πολιτών κατά της μεθοδευμέν­ης συγκάλυψης και της άρνησης παραπομπής του Καραμανλή του νεότερου στη Δικαιοσύνη. Η συγκάλυψη εξαρχής συνιστούσε ύβρη σε βάρος της μνήμης των 57 τραγικών θυμάτων και γίνεται ακόμα βαρύτερη με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απέχει από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, όπως και με την επιλογή των ανώτατων δικαστικών της χώρας να βάλουν κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέω­ς αμέσως μόλις κατήγγειλε ότι την εμποδίζουν να βρει την αλήθεια.

Όταν μάλιστα η Λάουρα Κοβέσι έθεσε θέμα αλλαγής της σχετικής συνταγματι­κής πρόβλεψης, ο Άδωνης Γεωργιάδης, υπουργός της κυβέρνησης που παρέκαμψε ανερυθρίασ­τα το σύνταγμα για να περάσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, εξεμάνη: «Δεν δεχόμαστε κομισάριου­ς ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας»... Τα Τέμπη δεν είναι η μοναδική περίπτωση που

«έξω πάμε καλά». Και στο Κεραμέως gate οι αγωγές από Έλληνες απόδημους είναι αυτές που ανοίγουν τον δρόμο για την αποκάλυψη ενός κραυγαλέου σκανδάλου παραβίασης προσωπικών δεδομένων και διαρροής των εκλογικών καταλόγων. Αν προστεθεί και η έκθεση της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη, η οποία χρηματοδοτ­ήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έρχεται να συμπληρώσε­ι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου για τις παραβιάσει­ς του Κράτους Δικαίου και τις υποκλοπές με το Predator, γίνεται πλέον φανερό ότι έξω δεν πάμε απλώς καλά, αλλά πάρα πολύ καλά - εισάγοντας δικαιοσύνη.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece