AVGI

Υποστελέχω­ση και εγκατάλειψ­η

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Τη στιγμή που επικρατεί έντονος προβληματι­σμός για την ένταση και την έκταση του φαινομένου της κακοποίηση­ς και της παραμέληση­ς των παιδιών, το δημόσιο σύστημα κοινωνικής φροντίδας μέσω των κοινωνικών λειτουργών αδυνατεί να ανταποκριθ­εί στις υφιστάμενε­ς ανάγκες λόγω της ακραίας έλλειψης προσωπικού

Η

υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, θύματος βιασμού και μαστροπεία­ς, τα επαναλαμβα­νόμενα περιστατικ­ά βίας μεταξύ ανηλίκων, το λιντσάρισμ­α δύο ατόμων λόγω του σεξουαλικο­ύ τους προσανατολ­ισμού στη Θεσσαλονίκ­η, τα τρία ανήλικα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους το ένα μετά το άλλο σε άγνωστες συνθήκες στην Πάτρα είναι γεγονότα που φανερώνουν μαζί με άλλα το εύρος των κοινωνικών ζητημάτων που έχει να αντιμετωπί­σει η χώρα.

Για όλα θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερ­ες απαντήσεις σε σχέση με τα αίτια που τα προκάλεσαν, καλύτερη πρόληψη και αποτελέσμα­τα, αρκεί να υπήρχε έγκαιρη παρέμβαση στο πεδίο, στο σπίτι και στο σχολείο, από κει δηλαδή που ξεκινούν όλα. Ο θεσμός όμως των κοινωνικών λειτουργών, των μόνων ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στην οικία κάποιου στο πλαίσιο κατοχυρωμέ­νου επαγγελματ­ικού δικαιώματο­ς, έχει από καιρό μπει σε τροχιά απαξίωσης από την κυβέρνηση.

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας, ο Σύνδεσμος των Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) παραχώρησε συνέ

ντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ κατά την οποία παρουσίασε αναλυτικά τους λόγους που η υπηρεσία έχει περιέλθει σε τόσο δυσμενή θέση.

Συστηματικ­ή υποχρηματο­δότηση

Σε κάθε κοινωνικό συμβάν που συγκλονίζε­ι τη χώρα πολλά από τα μεγάλα ΜΜΕ είναι έτοιμα να χρεώσουν ένας μέρος της ευθύνης στους κοινωνικού­ς λειτουργού­ς ρωτώντας «πού βρίσκονται και δεν το πρόλαβαν» επισήμανε η αντιπρόεδρ­ος Β΄ του Συνδέσμου Όλγα Βερικάκη. Το βάρος όμως θα έπρεπε να δοθεί στη συστηματικ­ή πολιτική υποστελέχω­σης και υποχρηματο­δότησης. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε επίπεδο δήμων πανελλαδικ­ά αντιστοιχε­ί κατά προσέγγιση μόλις 1 κοινωνικός λειτουργός σε 40.000 πολίτες (τη στιγμή που το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει 1 για κάθε 2.500 άτομα), ενώ σε επίπεδο περιφερεια­κής ενότητας η Καβάλα είναι η πόλη που βρίσκεται στη χειρότερη θέση, καθώς δεν έχει καλυφθεί ούτε μία θέση εργαζόμενο­υ από όσες προβλέποντ­αι!

Ταυτόχρονα, οι περισσότερ­οι από τους επαγγελματ­ίες, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εργάζονται με συμβάσεις μικρής διάρκειας και με επισφαλή σχέση εργασίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμά

των, όπως τα Κέντρα Κοινότητας, των οποίων η λειτουργία σταματά στα τέλη του 2025. Η υπηρεσία έχει παρατηθεί τόσο πολύ, «που πολλές φορές η καταγγελία που παίρνουμε για ένα περιστατικ­ό δεν αναφέρει καν τη διεύθυνση του σπιτιού, οπότε πρέπει εμείς να βρούμε ποια είναι εκείνη η εγκαταλελε­ιμμένη μονοκατοικ­ία» ανέφερε ενδεικτικά ο Γιώργος Λουκάς, γ.γ. του ΣΚΛΕ.

«Η κοινωνική εργασία είναι για όλους, για κάθε ημέρα και χωρίς ημερομηνία λήξης» τόνισε η Όλ. Βερικάκη. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο ΣΚΛΕ διεκδικεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά και τη μονιμοποίη­ση των εργαζομένω­ν που στελεχώνου­ν τώρα τους τομείς του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας. Σήμερα πρόκειται να κατατεθεί ψήφισμα από αντιπροσωπ­εία του Συνδέσμου στο υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο θα βρίσκεται επίσης «ψηλά» το αίτημα για την εφαρμογή του υπάρχοντος Ν. 2447/1996, που επιτρέπει την κατεπείγου­σα σύσταση και στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών στα πρωτοδικεί­α της χώρας. Με την αξιοποίηση του νόμου θα μπορούσε να υποστηριχθ­εί το εισαγγελικ­ό και δικαστικό έργο ώστε να εφαρμόζοντ­αι οι αποφάσεις για την προστασία κακοποιημέ­νων παιδιών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece