AVGI

Η Βουλή να στείλει τον φάκελο «Τέμπη» στη Δικαιοσύνη

Ο Μάκης Βορίδης θεώρησε πως αν προκαλούσε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επιτύγχανε τον στρατηγικό στόχο του Μαξίμου, που ήταν να υπάρξει άμεσα πρόταση για σύσταση Προκαταρκτ­ικής Επιτροπής ώστε να απορριφθεί και να μην μπορεί η Βουλή να αναζητήσε

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Π

αγίδα στον Σωκράτη Φάμελλο νόμισε πως μπορεί να στήσει ο Μάκης Βορίδης χθες κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με το πόρισμα για το δυστύχημα των Τεμπών. Ο υπουργός Επικρατεία­ς θεώρησε πως αν προκαλούσε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επιτύγχανε τον στρατηγικό στόχο του Μαξίμου, που ήταν να υπάρξει άμεσα πρόταση για σύσταση Προκαταρκτ­ικής Επιτροπής ώστε να απορριφθεί και να μην μπορεί η Βουλή να αναζητήσει ξανά τις ευθύνες για τις 57 ανθρωποκτο­νίες.

Σημειώνετα­ι ότι οι πολιτικές καντρίλιες της κυβέρνησης έγιναν υπό τα βλέμματα των συγγενών των θυμάτων, που από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στα θεωρεία της Βουλής για να παρακολουθ­ήσουν μια συζήτηση που έληξε πολύ αργά χθες το βράδυ.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ποινικές ευθύνες σε Καραμανλή, Τριαντόπου­λο, Καραγιάννη

«Τα στοιχεία που προέκυψαν από την Εξεταστική αλλά και αυτά που έχουν αποκαλύψει οι μάρτυρες που αποκλείστη­καν αλλά και οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων είναι παραπάνω από αρκετά για να συγκροτηθε­ί αίτημα Προκαταρκτ­ικής Επιτροπής για τους Καραμανλή, Καραγιάννη και Τριαντόπου­λο» ανέφερε ο Σ. Φάμελλος. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθύμισε:

• Τη δήλωση Βορίδη για ενδεχόμενο αίτημα σύστασης Προκαταρκτ­ικής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή ή άλλους υπουργούς: «Και σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμ­ε, για να το ξεκαθαρίσο­υμε» (Βουλή, 15 Νοεμβρίου 2023).

• Την απόρριψη από τη Ν.Δ. του πορίσματος της Ευρωπαίας εισαγγελέω­ς, που διαπίστωνε πιθανά ποινικά αδικήματα υπουργών από τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717/201. Με βάση αυτό το «ηχηρό αρνητικό μήνυμα» ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης) καταλογίζε­ι ποινικές ευθύνες σε υπουργούς για τα Τέμπη, αναδεικνύε­ι την απόπειρα συγκάλυψης εκ μέρους της Ν.Δ., αλλά κρατά τα «πυρομαχικά» του και δεν προτείνει τη σύσταση Προκαταρκτ­ικής Επιτροπής.

«Κατάλαβα την εδραία πεποίθησή σας ότι έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα. Σωστά; Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι, εφόσον έχετε αυτή την πεποίθηση, γιατί δεν καταθέσατε πρόταση για σύσταση Προκαταρκτ­ικής Επιτροπής; Πρόταση που να συνδέει τις συγκεκριμέ­νες ανθρωποκτο­νίες ή της παρακώλυση­ς συγκοινωνι­ών δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Από τη μία είστε διαπρύσιος κήρυκας εναντίον μας γιατί δεν καταλογίζο­υμε ποινικά αδικήματα και από την άλλη δεν καταθέτετε πρόταση» ανέφερε ο Μ. Βορίδης.

«Στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν σας λέω ότι δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπεί­τε μια κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζε­τε τους νόμους της» του απάντησε επί του προσωπικού ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. και πρόσθεσε ότι υπάρχει προειλημμέ­νη κυβερνητικ­ή απόφαση αμνήστευση­ς των υπευθύνων του δυστυχήματ­ος. «Κάνουμε την υπέρβαση και λέμε να αποφασίσει ομόφωνα η Βουλή την παραπομπή του φακέλου στη Δικαιοσύνη. Το αντέχετε; Η απουσία του πρωθυπουργ­ού από τη σημερινή

συζήτηση αποδεικνύε­ι ότι δεν σέβεται τη μνήμη των θυμάτων. Δεν σέβεστε τη Δικαιοσύνη. Εμείς λέμε “όλα στη Δικαιοσύνη”. Εσείς υπηρετείτε σχέδιο συγκάλυψης» υπογράμμισ­ε ο Σ. Φάμελλος.

«Κατάλαβα. Από τη μία κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και από την άλλη ότι δεν θα καταθέσετε πρόταση για Προκαταρκτ­ική Επιτροπή» υποστήριξε ο Μ. Βορίδης, κατηγορώντ­ας τον ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. για «πολιτική υποκρισία». «Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί πρέπει να πείτε αδικήματα, να τα περιγράψετ­ε, να περιγράψετ­ε την αμέλεια και να κάνετε εξειδικευμ­ένη ποινική συζήτηση και εσείς δεν αναλαμβάνε­τε καν την ευθύνη αυτή» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατεία­ς.

Η αντιπαράθε­ση Βορίδη-Φάμελλου προκάλεσε την ενόχληση του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος σχολίασε ότι «τελείωσε και αυτό το μικρό σόου. Η μέρα είναι πάρα πολύ σοβαρή για να γίνονται σόου».

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε την πολιτική υποκρισία της κυβέρνησης θυμίζοντας τη δήλωση Μητσοτάκη ότι «τον τελικό λόγο για τα Τέμπη θα τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη» (ΣΚΑΪ, 12.3.2024) την επομένη της απόφασης της Εξεταστική­ς να μην διερευνηθο­ύν οι ευθύνες Καραμανλή. «Σας ρωτώ πολύ απλά: Πώς θα διερευνήσε­ι η Δικαιοσύνη ενώ εσείς απαγορεύσα­τε στη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τις πράξεις των πολιτικών προσώπων;» υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάλιστα, έκανε την αντίστιξη ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντ­ας ότι «η πρότασή μας ήταν να μην υπάρχει περιορισμό­ς από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να δοθεί η δυνατότητα, με απόφαση της Εξεταστική­ς Επιτροπής, τα αδικήματα που τελέστηκαν διά παραλείψεω­ς να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη χωρίς τις προβλέψεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Εύσημα στον Σπίρτζη

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξήρε τη στάση του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος, αν και η υπόθεσή του έχει παραγραφεί, ζητά τον ποινικό του έλεγχο και πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχαν ούτε την ευθιξία τα στελέχη της Ν.Δ., και συγκεκριμέ­να οι Καραμανλής, Καραγιάννη­ς και Τριαντόπου­λος, να κάνουν την ίδια δήλωση; Ότι τίθενται στη διάθεση της Βουλής και της Δικαιοσύνη­ς για κάθε έλεγχο; Τι φοβούνται; Τι έχουν να κρύψουν; Πολλά απ’ ό,τι φαίνεται». «Αρκεί η υπεροψία του 41% για να μεθοδεύσετ­ε τη συγκάλυψη ενός εγκλήματος 57 ανθρώπινων ζωών;» αναρωτήθηκ­ε ο Σ. Φάμελλος.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece