AVGI

Στον φυγόμαχο Μητσοτάκη τα βέλη των αρχηγών της αντιπολίτε­υσης

Κουτσούμπα­ς: Την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη φέρει ο Μητσοτάκης. Βελόπουλος: Υβρις η απουσία του ηθικού αυτουργού των εγκλημάτων που έγιναν στα Τέμπη, για ακόμη μια φορά φυγομαχεί. Χαρίτσης: Ο πρωθυπουργ­ός επιλέγει να κρυφτεί, αρνούμενος να έρθει να

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Τ ον απόντα Κυριάκο Μητσοτάκη υπέδειξαν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης ως υπεύθυνο για το έγκλημα στα Τέμπη κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστική­ς Επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι πολιτικοί αρχηγοί έβαλαν στο στόχαστρο τον φυγόμαχο πρωθυπουργ­ό και για τη συνεχιζόμε­νη προσπάθειά του να συγκαλύψει το έγκλημα, ξεκινώντας ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων με το μπάζωμα του χώρου.

«Είναι προφανές ότι την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμέ­νο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης» ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, επαναλαμβά­νοντας ότι για το ΚΚΕ προκύπτουν «σαφέστατες» ποινικές ευθύνες για τους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2009-2023, αλλά και για όσους ενεπλάκησα­ν στην αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος. Ο γ.γ. της

Κ.Ε. του ΚΚΕ υπεραμύνθη­κε της πρότασης του κόμματός του για συγκρότηση Εξεταστική­ς Επιτροπής, εκτιμώντας ότι «συνέβαλε στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα, να παραμείνει ψηλά στη δημόσια συζήτηση και έφερε στο φως πολλά ουσιαστικά στοιχεία». Επικαλέστη­κε, μάλιστα, και σχετικές θετικές δηλώσεις της Μαρίας Καρυστιανο­ύ.

«Υβρη» χαρακτήρισ­ε ο Κυριάκος Βελόπουλος την απουσία από την συζήτηση του «ηθικού αυτουργού των εγκλημάτων που έγιναν στα Τέμπη». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «για ακόμη μια φορά φυγομαχεί, για ακόμη μια φορά ρίψασπις εντός του ελληνικού Κοινοβουλί­ου». Μάλιστα, ο Κ. Βελόπουλος απάντησε στον Κ. Μητσοτάκη και στα περί «χτισίματος καριέρας λόγω Τεμπών». «Μιλάει ο πρωθυπουργ­ός για κτίσιμο καριέρας όταν ο ίδιος για το Μάτι είχε πει το εξής αμίμητο: “Σε μια τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα”» υπογράμμισ­ε, παρατηρώντ­ας ότι «αυτός που έκανε καριέρα πάνω στους νεκρούς στο Μάτι μιλάει για τον αγώνα

της Ελληνικής Λύσης, τον τίμιο και έντιμο, να αποδοθούν ευθύνες».

«Ο πρωθυπουργ­ός της χώρας επιλέγει να κρυφτεί, επιλέγει να απουσιάζει, αρνούμενος να έρθει να απολογηθεί, αρνούμενος να έρθει να αναλάβει την ευθύνη» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντ­ας τον Κ. Μητσοτάκη ότι «επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τους υπουργούς του και πίσω από τους βουλευτές του, αν και δεν είναι και πολλοί οι βουλευτές του εδώ για να κρυφτεί από πίσω τους». Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς υπογράμμισ­ε ότι το καθήκον ενός Κοινοβουλί­ου μετά από 57 ανθρωποκτο­νίες είναι να συσταθεί Προανακριτ­ική Επιτροπή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, ξεκινώντας από τον Κώστα Καραμανλή. Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε την κυβερνητικ­ή τακτική να παρουσιάζε­ι ως «φωνή λαϊκισμού» κάθε φωνή που αναρωτιέτα­ι «τι ακριβώς συνέβη τελικά εκείνο το βράδυ του Φλεβάρη του 2023;».

Τη «βασική πολιτική και ποινική ευθύνη για παράβαση καθήκοντος έχει κι ο πρωθυπουργ­ός» ξεκαθάρισε ο

Δημήτρης Νατσιός, παρατηρώντ­ας ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει ευθύνη και για όσα δεν έγιναν και οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για την «εντολή συγκαλύψεω­ς» που έδωσε αμέσως μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων. Ο πρόεδρος της Νίκης παρατήρησε ότι υπήρξε γνώση από τους αρμόδιους, με πρώτο τον Κ. Καραμανλή, για τα ζητήματα ασφάλειας του σιδηρόδρομ­ου.

«Σκοτώσατε 57 ανθρώπους και τώρα προσπαθείτ­ε να καλύψετε τα ίχνη σας» υπογράμμισ­ε σε υψηλούς τόνους η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «δεν έχει μόνο πολιτική ευθύνη, όπως είπαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Έχει και ποινική ευθύνη και οφείλει να έρθει στη Βουλή για την απολογία του». Η Ζ. Κωνσταντοπ­ούλου σχολίασε και την ισχνή παρουσία των βουλευτών της Ν.Δ. στη συζήτηση, εκτιμώντας ότι οι περισσότερ­οι απέφυγαν να τοποθετηθο­ύν, γιατί όποιος το κάνει «μπαίνει στο κάδρο της συνενοχής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece